Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Asaf Avidan, așteptat la Wonder Day 2014: "Va fi interesant să descopăr locurile în care aș fi putut locui și trăi o altă viață"

Asaf Avidan, artistul care prin stilul unic și inflexiunile vocale a cucerit industria muzicală, va sosi în premieră în România pentru a susține un concert acustic în cadrul WonderDay. Evenimentul se va desfășura pe data de 29 iunie, pe domeniul Palatului Mogoșoaia. InfoMusic.ro a stat de vorbă prin telefon cu Asaf, interviul fiind disponibil atât ca text, cât și în varianta audio.

Publicat

pe

R: Bună Asaf, ce ne-ai pregătit cu prilejul Wonder Day?

Asaf Avidan: Cred că ceea ce am pregătit este exact opusul remixului. E oarecum ironic. Sper că oamenii care vin la acest show știu că remixul nu este genul de muzică pe care eu o compun, ci este un remix al muzicii mele. Mie îmi place folk-ul, blues-ul, rock-ul, jazz-ul, acolo îmi sunt rădăcinile. Remixul a fost ceva neplanificat și nici măcar nu îmi place. Sper că oamenii care vin la show vor să descopere artistul complet și nu doar remixul.

R: Activezi în muzică de mult timp, ai lansat 3 albume cu trupa ta, the Mojos, iar acum te concentrezi pe cariera solo Cum ți s-a părut călătoria de până acum prin muzică?

Asaf Avidan: Pentru mine, anii aceștia în industria muzicală au fost o experiență ireală, oarecum, pentru că totul s-a întâmplat foarte repede. Prima oară când am pus mâna pe o chitară a fost la vârsta de 26 de ani și 2 sau 3 ani mai târziu susțineam turnee peste tot în lume. A fost ceva nenatural pentru mine.

R: Când ți-ai descoperit pasiunea pentru muzică?

Asaf Avidan: Muzica nu a fost neapărat o pasiune pentru mine. Catalizatorul a fost o despărțire. M-am despărțit de prietena mea cu care fusesem împreună vreme de 6 ani și mi-am pierdut interesul față de orice la momentul respectiv. Și am avut nevoie să găsesc un instrument prin care să mă pot exprima, pentru a înțelege toate aceste noi emoții pe care le simțeam. Și muzica a fost "unealta" care m-a ajutat să fac asta. Nu aș numi interesul meu pentru muzică o pasiune, ci un mecanism pe care îl folosesc pentru a mă înțelege mai bine.

R: Ce fel de muzică ascultai în copilărie și ulterior?

Asaf Avidan: Cred că muzica rock a fost cea care mi-a stârnit prima oară interesul. Asta ascultam în anii '90, când eram adolescent. Trupe precum Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden. Asta ascultam atunci. Apoi am realizatcă ei au fost influențați de fapt de rock-ul anilor 60, 70, și atunci am început să ascult Led Zeppelin, The Doors. Și apoi am realizat că și ei, la rândul lor, au fost influențați de Elvis, Bob Dylan și așa ajungi la blues. Ajungi la Muddy Waters, John Lee Hooker, Nina Simone, Billie Holiday. Asta ascult în mare acum.

R: Vocea ta aparte te distinge în industria muzicală precum o semnătură vocală. Ai fost încurajat de cineva să urmezi o carieră în muzică sau te-ai decis singur?

Asaf Avidan: Nu, nu m-a încurajat nimeni să urmez o carieră în muzică. Eram animator atunci când locuiam cu prietena mea. Totul mergea bine. Eram un animator de succes, câștigam bine. Dar din momentul în care ne-am despărțit am realizat deodată că sunt singur și am renunțat la slujbă pentru că treceam printr-o perioadă de depresie. Și am început să cânt pentru mine. Și din cauza durerii pe care o simțeam și a faptului că îmi plângeam de milă, simțeam nevoia să țip, să se audă cât mai tare, să dau voce tuturor acestor emoții pe care le simțeam și așa am ajuns să ating acele note înalte, pentru a exprima acele sentimente. Acum, de exemplu, când vorbesc cu tine, exprim idei, nu și sentimente.

R: Cânți de asemenea la chitară și la muzicuță, cum ai învățat aceste instrumente?

Asaf Avidan: Ce s-a întâmplat cu chitara, s-a întâmplat și cu muzicuța. Cânt, dar nu aș putea spune că știu să cânt cu adevărat la aceste instrumente. Am învățat să cânt cam în aceeași perioadă la ambele. Pentru că artiștii pe care îi ascultam: Bob Dylan sau Neil Young asta făceau. Cântau la chitară și muzicuță.

R: Abordezi teme precum moartea, dragostea și speranța, care sunt sursele tale de inspirație? Experiența personală, cărțile, filmele sau alte forme artistice?

Asaf Avidan: Cred că orice artist este asemenea unui burete. Absoarbe tot ceea ce este în jurul său. Desigur, fiecare film, piesă, carte, persoană pe care am cunoscut-o și țară în care am fost mă influențează într-un fel sau altul. Dar nu sunt influențe evidente. Cum ar fi de exemplu: am crescut în Jamaica, deci poți auzi influențe reggae în muzica mea. Influențele sunt mult mai subtile. Dar cred că totul te influențează. Trăgând linie, totul este trecut prin filtrul personal.

R: Cu ce artist ai dori să colaborezi?

Asaf Avidan: Sunt atât de multe persoane pe care le admir. Cum ar Leonard Cohen, Bob Dylan, Tom Waits, Fiona Apple. Sunt efectiv liste întregi de oameni pe care îi admir, dar trebuie să mărturisesc că nu este ceva ce mă atrage - ideea de a colabora. Așa cum spuneam, muzica este ceva terapeutic pentru mine, ceva foarte personal. Dacă aș implica alte persoane în asta, ar fi ciudat pentru mine. Nu ar mai avea același scop. Dar, desigur, dacă Leonard Cohen m-ar suna să facem un duet, aș fi încântat. Dar nu cred că se va întâmpla asta.

R: Ce nume figurează în playlistul tău curent?

Asaf Avidan: Mi-am cumpărat recent un pickup vechi și multe viniluri cu jazz și blues. Ascult mult Nina Simone.

R: Declarai la un moment dat că ai dori să cumperi o casă veche în Italia și să o renovezi, de ce Italia?

Asaf Avidan: Nu e neapărat vorba despre Italia, Italia ar fi în visul meu. E despre ideea de a găsi o casă veche. Poate fi Italia sau Grecia sau Spania. Îmi place zona mediteraneană pentru că aceastea sunt locurile în care am crescut. Locuiesc în Tel Aviv, lângă Marea Mediterană, și sunt obișnuit cu clima și oamenii din astfel de zone. În Israel nu pot găsi aceste vile mari sau foarte mult spațiu pentru a planta copaci. Pentru că Israelul e foarte mic. Așa că visul ar fi să găsesc un loc undeva în Italia, Spania sau în sudul Franței. Este un plan încă valabil, dar  80% din timpul meu sunt în turneu și nu am timp să văd case.

R: Vrei să vizitezi și litoralul Mării Negre când vei veni în România?

Asaf Avidan: Nu sunt sigur că aș avea timp din cauza programului din turneu.  Turneele par mereu frumoase din exterior - mergi prin lume să vezi locuri și alte lucruri, dar din păcate vezi autobuzul, avionul și backstage-ul.  Nu cred că voi avea timp să merg pe plajă, dar mă gândesc să fac ceva... bunicii mei sunt originari din România. Va fi interesant să descopăr locurile în care aș fi putut locui și trăi o altă viață.

R: Ce mesaj le transmiți cititorilor InfoMusic.ro care vor să te vadă la WonderDay pe 29 iunie?

Asaf Avidan: Sunt fericit să vin acolo și e încă un mister pentru mine de ce oamenii vin să vadă ceva ce este foarte personal pentru mine. Este o onoare și o plăcere să vin și să cânt  pentru voi.

Ascultă interviul cu Asaf Avidan

Alături de Asaf Avidan în cadrul Wonder Day vor concerta și Noora NoorTape FiveDelilahAylin Cadir & The Lucky Charms și Moonlight Breakfast. Producțiile artistice originale vor fi plasate într-un spațiu autentic de poveste. Spectatorii vor fi purtați pe un tărâm fabulos, al poveștii și al magiei, într-un melanj al artelor frumoase și al aventurilor multi-senzoriale. Biletele spre lumea WonderDay sunt disponibile la prețul de 149 de lei în perioada 8 iunie – 28 iunie și 160 de lei în ziua evenimentului.

Concerte & turnee

Asaf Avidan este cap de afiș la Rocanotherworld 2024; află ce artiști mai urcă pe scenă

Cea de-a noua ediție a festivalului Rocanotherworld va avea loc în perioada 20-23 iunie 2024 la Iași, și va reuni pe scenă un lineup internațional de excepție. Abonamentele sunt deja disponibile online. Găsești mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Concert Asaf Avidan la Full Moon Live Arenele Romane pe 16 septembrie 2016 │ FOTO: Andrei Zidaroiu / InfoMusic.ro

Rocanotherworld 2024 este organizat sub semnul echilibrului, îmbinând armonios energia interpretărilor live cu varietatea și dinamica evenimentelor conexe dăruite unui public ghidat de cele trei valori definitorii ale festivalului: #becurious, #bedifferent și #beforothers.

Rocanotherworld este un festival explorator de muzică, artă, gânduri, oameni și idei, care a luat naștere la Iași în 2016, in memoriam Ioan Dan Niculescu, fiind organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry. Acesta reprezintă o călătorie colectivă, o stare de spirit, o celebrare a vieții prin (re)conectarea la valori, o efervescență culturală și o conturare a felului de-a fi - curios, diferit și pentru ceilalți.

Primii artiști confirmați la Rocanotherworld 2024

Asaf Avidan, om la lună, Robin and The Backstabbers, K not K și Dora Gaitanovici sunt primii artiști care își anunță prezența în fața publicului festivalier.

Orientat spre o carieră solo de mai bine de un deceniu, Asaf Avidan a fascinat publicul din întreaga lume printr-o abordare muzicală autentică, versuri emoționante și un timbru vocal emblematic. De-a lungul timpului, Avidan s-a aventurat în turnee mondiale extinse, continuând să scoată un număr impresionant de bijuterii muzicale. Într-un cadru solo intim, sub umbrela Ichnology Solo Tour, artistul poartă poveștile de pe cel mai recent album, "Anagnorisis", vechile sale hituri și talentul său multi-instrumental și va aduce pe scena festivalului ieșean un show fermecător.

Călătoria muzicală inițiată sub numele om la lună ne întoarce în primăvara anului 2018 spre proiectul de rough acoustic poetry al lui Doru Pușcașu, un demers sincer și autentic de poezie cântată, în care chitara sau pianul completau versurile meșteșugite de Doru. În toamna lui 2019, lui Doru i s-au alăturat Dragoș Strat, Cătălin Constantin și Adrian Maraloiu, om la lună devenind astfel full band, cu apariții live tot mai dese. La patru ani de la înființare, om la lună a devenit una dintre cele mai populare și iubite trupe de rock alternativ / indie rock din România, cu numeroase concerte sold out și o comunitate de fani devotați în continuă expansiune. Așa cum se autodefinesc "Om la lună este un strigăt. De mare iubire, de frică, singurătate, bucurie, tristețe și regăsire" care continuă să seducă și să cucerească publicul din toată țara.

Adunați în 2010 de către solistul și compozitorul Andrei Robin Proca după o călătorie solitară de o săptămână prin Munții Călimani, Robin and the Backstabbers își descriu muzica drept "pop melodramatic". Nu au ajuns o trupă de coveruri după albumul "Graceland" al lui Paul Simon, așa cum își imaginau la început, dar au reușit să ia pe sus scena de muzică alternativă din România cu melanjul lor de rock eclectic și versuri moderniste, criptice. "Vladivostok", mult-așteptatul epilog al trilogiei "Bacovia Overdrive" a fost lansat în noiembrie 2019 printr-un concert la Arenele Romane din București și a fost precedat de trei cântece: "Vladivostok 2" - cu un videoclip realizat de Barna Nemethi, "Tarantella (O casă, cândva)" - cu un videoclip gândit de Horia Cojan și "M E C A N I C Ă F I N Ă".

Unul dintre cele mai interesante exporturi muzicale din Europa de Est, duo-ul K not K (cunoscut inițial sub numele de Karpov not Kasparov) face muzică electronică optimistă inspirată de jocul de șah. În ultimii 8 ani, trupa a cântat în 38 din 44 de țări europene pe scene de club sau culturale, muzee, galerii de artă, dar și pentru festivaluri importante, împărțind scena cu nume sonore precum GusGus, Underworld, AltinGun, Poni Hoax și altele. K not K are în discografie LP-ul "Soundtrack for a Game of Chess", "The Vocal Edits", EP-ul "Memory". După un turneu european și național, duo-ul pregătește lansarea unui nou material discografic imprimat cu arome orientale.

Proiectul Dora Gaitanovici este un produs muzical original și îndrăzneț. Sound-ul lor îmbină elemente alternative, progressive și modern rock, cu ușoare influențe folclorice. Publicul i-a remarcat la Vocea României și la Eurovision, iar piesa "Ana" a stat 3 săptămâni pe locul 1 în Top 50 Viral Romania pe Spotify, lucru care le-a oferit o invitație specială pe main stage la Electric Castle. Pasiunea pentru muzică și forța interpretărilor i-au plasat pe tinerii artiști printre favoriții publicului iubitor de reprezentații live.

Prețuri și info bilete Rocanotherworld 2024

  • Abonamentele au fost puse în vânzare online, la prețuri cuprinse între 160 lei (+comision) și 320 lei (+comision).
  • Studenții beneficiază de abonamente la un preț redus, iar copiii cu vârstele sub 12 ani au acces gratuit, însoțiți de un adult posesor de bilet.
  • Persoanele cu dizabilități și însoțitorii lor beneficiază de acces gratuit, în baza completării formularului online.
Citește în continuare

Trending