Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Asaf Avidan, așteptat la Wonder Day 2014: "Va fi interesant să descopăr locurile în care aș fi putut locui și trăi o altă viață"

Asaf Avidan, artistul care prin stilul unic și inflexiunile vocale a cucerit industria muzicală, va sosi în premieră în România pentru a susține un concert acustic în cadrul WonderDay. Evenimentul se va desfășura pe data de 29 iunie, pe domeniul Palatului Mogoșoaia. InfoMusic.ro a stat de vorbă prin telefon cu Asaf, interviul fiind disponibil atât ca text, cât și în varianta audio.

Publicat

pe

R: Bună Asaf, ce ne-ai pregătit cu prilejul Wonder Day?

Asaf Avidan: Cred că ceea ce am pregătit este exact opusul remixului. E oarecum ironic. Sper că oamenii care vin la acest show știu că remixul nu este genul de muzică pe care eu o compun, ci este un remix al muzicii mele. Mie îmi place folk-ul, blues-ul, rock-ul, jazz-ul, acolo îmi sunt rădăcinile. Remixul a fost ceva neplanificat și nici măcar nu îmi place. Sper că oamenii care vin la show vor să descopere artistul complet și nu doar remixul.

R: Activezi în muzică de mult timp, ai lansat 3 albume cu trupa ta, the Mojos, iar acum te concentrezi pe cariera solo Cum ți s-a părut călătoria de până acum prin muzică?

Asaf Avidan: Pentru mine, anii aceștia în industria muzicală au fost o experiență ireală, oarecum, pentru că totul s-a întâmplat foarte repede. Prima oară când am pus mâna pe o chitară a fost la vârsta de 26 de ani și 2 sau 3 ani mai târziu susțineam turnee peste tot în lume. A fost ceva nenatural pentru mine.

R: Când ți-ai descoperit pasiunea pentru muzică?

Asaf Avidan: Muzica nu a fost neapărat o pasiune pentru mine. Catalizatorul a fost o despărțire. M-am despărțit de prietena mea cu care fusesem împreună vreme de 6 ani și mi-am pierdut interesul față de orice la momentul respectiv. Și am avut nevoie să găsesc un instrument prin care să mă pot exprima, pentru a înțelege toate aceste noi emoții pe care le simțeam. Și muzica a fost "unealta" care m-a ajutat să fac asta. Nu aș numi interesul meu pentru muzică o pasiune, ci un mecanism pe care îl folosesc pentru a mă înțelege mai bine.

R: Ce fel de muzică ascultai în copilărie și ulterior?

Asaf Avidan: Cred că muzica rock a fost cea care mi-a stârnit prima oară interesul. Asta ascultam în anii '90, când eram adolescent. Trupe precum Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden. Asta ascultam atunci. Apoi am realizatcă ei au fost influențați de fapt de rock-ul anilor 60, 70, și atunci am început să ascult Led Zeppelin, The Doors. Și apoi am realizat că și ei, la rândul lor, au fost influențați de Elvis, Bob Dylan și așa ajungi la blues. Ajungi la Muddy Waters, John Lee Hooker, Nina Simone, Billie Holiday. Asta ascult în mare acum.

R: Vocea ta aparte te distinge în industria muzicală precum o semnătură vocală. Ai fost încurajat de cineva să urmezi o carieră în muzică sau te-ai decis singur?

Asaf Avidan: Nu, nu m-a încurajat nimeni să urmez o carieră în muzică. Eram animator atunci când locuiam cu prietena mea. Totul mergea bine. Eram un animator de succes, câștigam bine. Dar din momentul în care ne-am despărțit am realizat deodată că sunt singur și am renunțat la slujbă pentru că treceam printr-o perioadă de depresie. Și am început să cânt pentru mine. Și din cauza durerii pe care o simțeam și a faptului că îmi plângeam de milă, simțeam nevoia să țip, să se audă cât mai tare, să dau voce tuturor acestor emoții pe care le simțeam și așa am ajuns să ating acele note înalte, pentru a exprima acele sentimente. Acum, de exemplu, când vorbesc cu tine, exprim idei, nu și sentimente.

R: Cânți de asemenea la chitară și la muzicuță, cum ai învățat aceste instrumente?

Asaf Avidan: Ce s-a întâmplat cu chitara, s-a întâmplat și cu muzicuța. Cânt, dar nu aș putea spune că știu să cânt cu adevărat la aceste instrumente. Am învățat să cânt cam în aceeași perioadă la ambele. Pentru că artiștii pe care îi ascultam: Bob Dylan sau Neil Young asta făceau. Cântau la chitară și muzicuță.

R: Abordezi teme precum moartea, dragostea și speranța, care sunt sursele tale de inspirație? Experiența personală, cărțile, filmele sau alte forme artistice?

Asaf Avidan: Cred că orice artist este asemenea unui burete. Absoarbe tot ceea ce este în jurul său. Desigur, fiecare film, piesă, carte, persoană pe care am cunoscut-o și țară în care am fost mă influențează într-un fel sau altul. Dar nu sunt influențe evidente. Cum ar fi de exemplu: am crescut în Jamaica, deci poți auzi influențe reggae în muzica mea. Influențele sunt mult mai subtile. Dar cred că totul te influențează. Trăgând linie, totul este trecut prin filtrul personal.

R: Cu ce artist ai dori să colaborezi?

Asaf Avidan: Sunt atât de multe persoane pe care le admir. Cum ar Leonard Cohen, Bob Dylan, Tom Waits, Fiona Apple. Sunt efectiv liste întregi de oameni pe care îi admir, dar trebuie să mărturisesc că nu este ceva ce mă atrage - ideea de a colabora. Așa cum spuneam, muzica este ceva terapeutic pentru mine, ceva foarte personal. Dacă aș implica alte persoane în asta, ar fi ciudat pentru mine. Nu ar mai avea același scop. Dar, desigur, dacă Leonard Cohen m-ar suna să facem un duet, aș fi încântat. Dar nu cred că se va întâmpla asta.

R: Ce nume figurează în playlistul tău curent?

Asaf Avidan: Mi-am cumpărat recent un pickup vechi și multe viniluri cu jazz și blues. Ascult mult Nina Simone.

R: Declarai la un moment dat că ai dori să cumperi o casă veche în Italia și să o renovezi, de ce Italia?

Asaf Avidan: Nu e neapărat vorba despre Italia, Italia ar fi în visul meu. E despre ideea de a găsi o casă veche. Poate fi Italia sau Grecia sau Spania. Îmi place zona mediteraneană pentru că aceastea sunt locurile în care am crescut. Locuiesc în Tel Aviv, lângă Marea Mediterană, și sunt obișnuit cu clima și oamenii din astfel de zone. În Israel nu pot găsi aceste vile mari sau foarte mult spațiu pentru a planta copaci. Pentru că Israelul e foarte mic. Așa că visul ar fi să găsesc un loc undeva în Italia, Spania sau în sudul Franței. Este un plan încă valabil, dar  80% din timpul meu sunt în turneu și nu am timp să văd case.

R: Vrei să vizitezi și litoralul Mării Negre când vei veni în România?

Asaf Avidan: Nu sunt sigur că aș avea timp din cauza programului din turneu.  Turneele par mereu frumoase din exterior - mergi prin lume să vezi locuri și alte lucruri, dar din păcate vezi autobuzul, avionul și backstage-ul.  Nu cred că voi avea timp să merg pe plajă, dar mă gândesc să fac ceva... bunicii mei sunt originari din România. Va fi interesant să descopăr locurile în care aș fi putut locui și trăi o altă viață.

R: Ce mesaj le transmiți cititorilor InfoMusic.ro care vor să te vadă la WonderDay pe 29 iunie?

Asaf Avidan: Sunt fericit să vin acolo și e încă un mister pentru mine de ce oamenii vin să vadă ceva ce este foarte personal pentru mine. Este o onoare și o plăcere să vin și să cânt  pentru voi.

Ascultă interviul cu Asaf Avidan

Alături de Asaf Avidan în cadrul Wonder Day vor concerta și Noora NoorTape FiveDelilahAylin Cadir & The Lucky Charms și Moonlight Breakfast. Producțiile artistice originale vor fi plasate într-un spațiu autentic de poveste. Spectatorii vor fi purtați pe un tărâm fabulos, al poveștii și al magiei, într-un melanj al artelor frumoase și al aventurilor multi-senzoriale. Biletele spre lumea WonderDay sunt disponibile la prețul de 149 de lei în perioada 8 iunie – 28 iunie și 160 de lei în ziua evenimentului.

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Lineup-ul Electric Castle Special 2021 - Infuzie de rock, electro, hip-hop și jazz în 10 zile de concerte

Electric Castle Special va pune stăpânire pe Bonțida și Cluj-Napoca, vreme de 10 zile inundând castelul și străzile orașului cu muzică live. Ediția din 2021 a festivalului propune publicului un lineup eclectic, garnisit cu artiști români, dar și de peste hotare. Asaf Avidan, IAMDDB, Aurora, Șuie Paparude, Subcarpați, Alternosfera, Vița de Vie, Valeria Stoica și Irina Rimes sunt doar câteva dintre numele confirmate la evenimentul din august.

Publicat

pe

IAMDDB / Asaf Avidan / Vița de Vie / Valeria Stoica
IAMDDB / Asaf Avidan / Vița de Vie / Valeria Stoica │ FOTO: Colaj fotografii PR & InfoMusic

Trei zile, șase scene, zeci de artiști pentru primul weekend al Electric Castle Special, toate la castelul Banffy. Sigma și Noisia revin aici, în format DJ Set, iar pentru fanii artiștilor olandezi va fi un moment emoționant: Noisia este la ultimele show-uri după 20 de ani în topul muzicii electronice, urmând ca trio-ul să se despartă în acest an. Ben Böhmer, Eelke Kleijn și Mind Against fac parte din acel grup de artiști pentru care fiecare performance înseamnă o explorare a muzicii electronice în cele mai diverse zone ale ei, iar rezultatul este de fiecare dată unic.

Mult mai maturi și atașați stilului care i-a făcut cunoscuți, Dj Marky , un "veteran" al drum n bass, David Penn sau duo-ul minimalist HVBO completează, alături de alți artiști, lista motivelor pentru care festivalierii sunt așteptați să opteze pentru un sfârșit de săptămână petrecut exclusiv în Bonțida. Organizatorii au amenajat un camping special pentru aceste 3 zile, pentru a face experiența de festival completă.

Lineup Electric Castle Special în Cluj-Napoca (Piața Unirii și alte 20 de locații)

Din 9 august, Electric Castle Special se mută în urban, în peste 20 de locații din Cluj-Napoca. Probabil cea mai așteptată scenă, cea din Piața Unirii, va oferi, în fiecare seară, un mix de artiști români și străini din toate zonele muzicale. Golan și The Blaze (DJ set), duo-ul francez cu una dintre cele mai spectaculoase evoluții din ultimii ani în muzica electronică, fac onorurile în prima seară.

Pe aceeași scenă vor mai urca Asaf Avidan, artistul israelian a cărui notorietate a ajuns atât de puternică încât are videoclipuri regizate de regizorul Wim Wenders, excentrica Aurora, senzația pop a muzicii norvegiene care se oprește la Cluj chiar înaintea turneului ei american, mereu explozibilii Dubioza Kolektiv și una dintre cele mai importante voci ale generației sale, rapperul britanic Slowthai.

IAMDDDB, artista ce încearcă să spargă noi bariere în scena urbană londoneză, și show-ul Elenei Mîndru alături de orchestra Operei Naționale Române Cluj probează că jazz-ul sună la fel de bine în amestec cu hip hop sau muzică simfonică. Șuie Paparude, Subcarpați, Irina Rimes, Alternosfera, Vița de Vie, Coma, CTC și Zdob și Zdub completează afișul celor 7 seri în Piața Unirii.

Rămân zeci de alți artiști de descoperit în celelalte locații din Cluj, printre ei Molchat Doma - trupa de new wave din Belarus care, recent, a cunoscut un succes surprinzător pe piața americană, Acid Pauli, live set-ul lui Martin Gretschmann, un artist activ în genul techno si house de peste 20 ani, și Igorrr o aparitie "exotica" pe scena muzicii metal.

În show-ul lui de la Cluj, Skream revine la dubstep, stilul la a cărui popularitate a avut o importantă contribuție, iar Dimension promite materiale noi gândite în ultimul an în care a fost nevoit să-și întrerupă ritmul nebun al turneelor mondiale.

Lineup Electric Castle Special 2021 pe locații:

Piața Unirii (9 - 15 august):

  • Alternosfera, Aurora, Asaf Avidan, Coma, CTC, Dubioza Kolektiv, Golan, IAMDDB, Irina Rimes, Killa Fonic, Nane, Slowthai, Subcarpați, Șuie Paparude, The Blaze, Vița de Vie, Zdob și Zdub, Symphonic Jazz: Elena Mîndru și Orchestra Operei Naționale Române Cluj-Napoca

Bonțida (6 - 8 august):

  • Ben Bohmer, DJ Marky, HVOB, Imanu, Ash, Kaiyaa, Logistics, Mind Against, Noisia, Sigma, Alexandra, Andrei Ciubuc, Arapu, David Penn, Tensnake, Cally, Cap, Charlie, Cosmjn, Dan Andrei, Dubtil, G76, Gescu, Herodot, Kozo, Lizz, Mihigh, Nu Zău, Petre Inspirescu, Priku, Raresh, Sepp, Sublee, Kornel Kovacs, Paula Tape, Tcfc, Zada, Jim Felix, Eirwud Mudwasser, Rango, Mucho Caliente, Girls of Nice

Alte locații din Cluj-Napoca (9 - 15 august):

  • Acid Arab, Acid Pauli, Am Fost la Munte și Mi-a Plăcut, Alexu and The Voices Inside, Alina Pash, Baby Elvis, Balkan Taksim, Basska, Bruja, Carson Coma, Cosmos în buzunar, Dor de Duh, Emaa, Igorrr, Jennifer Cardini, Fine it's Pink, Kumm + Muse Quartet, Fran Palermo, Funkorporation, Gheist, Giorgia Angiuli, Grimus, Henry Saiz, Implant pentru Refuz, Om la Lună, Jay Jay Johanson, Jean Gavril, Jimi Julez, Jurjak, Lucia, Luna Amară, Mădălina Pavăl, Maru, Mischa Blanos, Molchat Doma, Nova Materia, OCS, Sabo, Pinholes, Robin and The Backstabbers, Rockabella, Satellites, Scars of a Story, Session Victim, Skream, sZempol, Tornado Wallace, The Mauskovic Dance Band, Valeria Stoica, Yin Yin, Zoli Toth

Lineup-ul va fi completat de noi confirmări în perioada următoare.

Electric Castle Special se va desfășura pe parcursul a 10 zile, în perioada 6 - 15 august, în cadrul evenimentului urmând să aibă loc peste 400 de show-uri live. Festivalul va acapara Bonțida și centrul orașului Cluj-Napoca, 30 de locații fiind rezervate pentru desfășurarea acestei ediții speciale.

Bilete la Electric Castle Special 2021

Toate evenimentele din cadrul EC Special vor avea loc respectând normele pe care autoritățile le vor impune pentru perioada de derulare. Biletele sunt disponibile online, pentru detalii accesați Agenda InfoMusic.

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< sept. 2021 >>
lmmjvsd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Trending