Urmărește-ne în Social Media

Toate stirile

INTERVIU Alan Paul (The Manhattan Transfer): ”Artiștii de rap sunt poeții jazz-ului de astăzi”

Publicat

pe

Alan Paul (The Manhattan Transfer)
Alan Paul (The Manhattan Transfer)

Pornind în muzică prin 1969, The Manhattan Transfer este unul dintre cele mai succes grupuri americane de jazz. De-a lungul timpului, formația a suferit diverse modificări ale componenței, în prezent membrii ei fiind Tim Hauser (unul dintre fondatori), Janis Siegel, Cheryl Bentyne și Alan Paul, care ne-a oferit un interviu cu puțin timp înaintea concertului de pe 11 noiembrie de la Sala Palatului.

Alan Paul (The Manhattan Transfer)Compozitor și cântăreț, Alan Paul a câștigat numeroase Premii Grammy. El s-a alăturat trupei în 1973. Răspunzând interviului nostru, ne-a dezvăluit originea numelui ”The Manhattan Transfer”:

The Manhattan Transfer era denumirea unei gări din Hoboken, New Jersey, unde ajungeau locomotivele cu aburi dinspre Washington DC. Pasagerii care doreau să meargă spre Manhattan făceau transferul către trenurile electrice, care circulau sub Hudson River. A fost ideea lui Tim Hauser să folosim numele pentru formație.”

The Manhattan Transfer a lansat ultimul album în anul 2009. Discul se intitulează ”The Chick Corea Songbook” și reprezintă un tribut adus celebrului muzician de jazz Chick Corea. Întrebat dacă formația plănuiește apariția unui nou material discografic în viitorul apropiat, Alan Paul ne-a declarat că vor lansa un disc pentru sărbătorirea a 40 de ani de existență a grupului:

”Cu ocazia aniversării a 40 de ani de existență, vom lansa o compilație cu piese care au fost programate pentru diferite albume, dar nu au apucat să fie lansate. Unele cântece sunt versiuni realizate de Artie Shaw și orchestra sa ”The Man I Love”. Avem o melodie foarte bună în care la bas apare Ray Brown, dar pentru care nu am apucat să înregistrăm și vocile noastre. Am scris o parte din versuri și am făcut aranjamentul vocal, iar Cheryl interpretează solo-ul de clarinet al lui Artie Shaw.”

The Manhattan Transfer

Având în vedere experiența incontestabilă a lui Alan Paul în materie de jazz, i-am cerut părerea despre tinerii care îmbrățișează acest gen muzical:

”Jazz-ul și conceptul de improvizație evoluează în stiluri noi datorită schimbărilor din domeniul digital și a noilor apariții tehnologice. Cei mai mulți tineri nu prea mai au interesul sau răbdarea să studieze muzică sau vreun instrument așa cum se proceda în trecut. Creativitatea este exprimată prin alte forme. Cântăreții de rap sunt poeții jazz-ului de astăzi. Totuși, există școli minunate de jazz care formează tineri instrumentiști și soliști. Însă nu există multe locuri în care să poți cânta jazz sau case de discuri interesate de acest gen. Pentru a relaționa cu noua generație de ascultători, viitorul jazz-ului trebuie să fie un hibrid care să rezoneze cu aceștia.”

La începutul lunii octombrie, The Manhattan Transfer a concertat la o petrecere caritabilă în scopul strângerii de fonduri pentru susținerea școlii de jazz din Berkeley. Aceasta nu a fost prima acțiune de binefacere în care s-a implicat trupa. Potrivit lui Alan Paul, formația se implică în cât mai multe activități pentru susținerea genului.

Concertul The Manhattan Transfer va avea loc pe 11 noiembrie, la Sala Palatului din București (Vezi detalii despre eveniment). iNFOMUSiC îți oferă șansa să câștigi bilete la evenimentul organizat de Emagic, INTRĂ ÎN CONCURS!

 

Comentează

Trending