Urmărește-ne în Social Media

rock

Explorând Alternosfera – VIDEO

În video interviul InfoMusic, Alternosfera a dezvăluit că va lansa în curând clipul Arunca-mi și noul album ePisodia în martie 2013. Cei din formație au mărturisit că deși compun în acorduri minore, sunt foarte pozitivi în realitate.

Publicat

pe

Trupa Alternosfera: Sergiu Aladin, Marcel Bostan, Anatolii Pugaci, Marin Nicoară, Vicosh
Trupa Alternosfera: Sergiu Aladin, Marcel Bostan, Anatolii Pugaci, Marin Nicoară, Vicosh
Trupa Alternosfera: Sergiu Aladin, Marcel Bostan, Anatolii Pugaci, Marin Nicoară, Vicosh

Trupa Alternosfera: Sergiu Aladin, Marcel Bostan, Anatolii Pugaci, Marin Nicoară, Vicosh

După îndelungi audiții, am avut ocazia să pătrundem într-o Alternosferă muzicală și să cunoaștem și mai mult elementele ce o compun, adică pe: Marcel Bostan (voce, clape), Marin Nicoară (chitară), Sergiu Aladin (chitară), Vicosh (bass) și Anatol Pugaci (tobe) – niște persoane care trăiesc viața în acorduri majore, dar cântă mereu în acorduri minore.

În video interviul de mai jos, Alternosfera ne vorbește despre viitoarele materiale, versurile lor, sursele de inspirație și viața împărțită între muzică și familie. Am aflat cu mare bucurie că filmările pentru videoclipul Aruncă-mi sunt finalizate. După încheierea concertelor, trupa va începe montajul, astfel că vom vedea foarte curând povestea interesantă ce ilustrează primul extras de pe noul album al formației, Virgula.

Video interviu cu Alternosfera

Următorul album ePIsodia ar putea fi lansat pe 14.03.2013

Nu am putut să nu discutăm cu cei de la Alternosfera despre conceptul ePIsodia. În afară de Virgula (miezul trilogiei), grupul mai pregătește 2 albume. Prima parte -  3 - se va intitula de fapt ePIsodia și va apărea cel mai probabil în primăvara anului viitor pe data de 14.03.2013. Ultima parte - 14 - va fi un material cu înregistrările live a 14 piese și în funcție de timpul de care va dispune trupa, va fi lansat până la finele lui 2013.

Marcel Bostan (Voce - Alternosfera)

Noi am pornit clasic. Noi suntem Alternosfera – Sfera – ce avem în sferă? Cerc – 3,14 – Opa, este al 3-lea album, 14 piese – Și așa am început să dezvoltăm. Conectăm toate chestile, o să fie 3, Virgula, 14. Adică acum a ieșit partea din mijloc. Când conectăm designe-urile celor 3 CD-uri avem un desen. Este un întreg pe partea grafică. Plus că nu trebuie să mai scoți un nou concept și este o continuitate, lucru care contează foarte mult pentru o trupă. Plus că de foarte mult timp nu am mai lansat ceva și urmează să recuperăm pauza asta pe care am avut-o din 2007 și să vii cu concepte tot noi, noi, noi ar însemna să nu te focusezi clar asupra anumitor tematici”, a explicat Marcel Bostan, solistul grupului.

Și destinul a intervenit în creearea acestui concept, durata piesei Virgula de 3:14 minute fiind absolut o coincidență. Inițial aceasta era mai lungă, dar membrii Alternosfera au decis să mai scoată un refren și după câteva modificări, varianta finală a ieșit de 3:14, lucru ce i-a uimit chiar și pe artiști.

Cum se nasc versurile Alternosfera

Muzica formației este extrem de intensă și gravă, iar versurile vorbesc despre teme foarte variate. Inspirația își are rădăcinile în experiențele și trăirile proprii, dar principala sursă este imaginația. Marcel ne-a mărturisit că de multe ori își creează un personaj pe care îl trece prin anumite stări și situații, iar de acolo se nasc versurile atât de metaforice, în care se regăsesc fanii. Deși muzica formație este în mare parte melancolică, tristă, întunecată uneori ca stare, să nu vă închipuiți că cei de la Alternosfera sunt niște persoane sure. Vă veți convinge că aceștia sunt pozitivi, plin de viață și umor urmărindu-i în video interviu.

Trupa Alternosfera: Sergiu Aladin, Marcel Bostan, Anatolii Pugaci, Marin Nicoară, Vicosh

Trupa Alternosfera: Sergiu Aladin, Marcel Bostan, Anatolii Pugaci, Marin Nicoară, Vicosh

Câteodată este foarte comod și simplu și eficient să inventezi un personaj care are anumite stări. Important este să expui sau să descri o anumită stare, nu neapărat să o trăiești. Noi în realitate sunt foarte pozitivi, dar în muzică preferăm acordul minor. Am spus noi că chiar și dacă într-o piesă Alternosfera o să fie în armonie 4 acorduri majore, oricum până la urmă piesa o să fie minoră.

Eu scriu textele și nu prea vreau să mă bag în chestii care mă deranjează. Atunci ar trebui să bag mai multă politică sau mai multe chestii sociale. Eu prefer textul să fie cu un conținut bogat în exprimarea gândurilor, decât să mă reprezinte pe mine mai personal” – Marcel Bostan.

„Muzica nu are naționalitate”

Situația din Republica Moldova și scena muzicală de acolo a fost un subiect dezbătut de cei de la Alternosfera. În primul rând, aceștia au ținut să sublinieze că ei iubesc și vorbesc și limba rusă și cea română, iar discordia etno-lingvistică din Moldova nu aduce nici un beneficiu. Din spusele acestora situația economică din zona de provincie este dificilă, dar lucrurile nu stau pe loc și se mișcă spre bine.

Trupa Alternosfera: Sergiu Aladin, Marin Nicoară, Marcel Bostan, Vicosh, Anatolii Pugaci

Trupa Alternosfera in conferinta de presa dinaintea concertului de la Turbohalle

Primele piese ale grupului au fost compuse în rusă, dar un incident le-a lăsat un gust atât de amar încât au decis să cânte numai în română. În același timp, artiștii au insistat pe ideea că muzica nu are naționalitate și că nu vor ține niciodată instrumentele în numele unor politicieni.

Despre sfera muzicală din România și de peste Prut

Legat de scena muzicală din Republica Moldova cei de la Alternosfera au menționat că aria genurilor abordate de artiștii de peste Prut este extrem de vastă, de la hard rock la pop rock. O mare problemă, pe care o întâlnesc și trupele din România, este lipsa unei industrii de showbiz solide și adevărate care să susțină acești artiști.

Trupa Alternosfera: Sergiu Aladin, Marin Nicoară, Marcel Bostan, Vicosh, Anatolii Pugaci

Trupa Alternosfera: Sergiu Aladin, Marin Nicoară, Marcel Bostan, Vicosh, Anatolii Pugaci

De ce sunt atât de îndrăgite de publicul român formațiile din Republica Moldova? Care este secretul succesului lor? În opinia lui Marcel Bostan motivul își are originea în perioada anilor 90, când în Republica Moldova a venit un val puternic de trupe rock care au stabilit niște standarde ridicate. Generațile următoare de artiști, precum au fost cei de la Alternosfera au vrut să se ridice la standardele respective, astfel că tratează muzica foarte „responsabil”. Revenind la muzica de pe plaiurile mioritice, membrii Alternosfera au mărturisit că le plac multe formații românești precum Vița de VieLuna Amară și Changing Skins. Pe de altă parte, sunt de părere că acestea ar trebui să compună mai mult în limba română.

Trupa Alternosfera și Alexandra Necula (InfoMusic)

Trupa Alternosfera și Alexandra Necula (InfoMusic)

Alternosfera este într-adevăr un fenomen al cărui public român crește cu fiecare concert. Este una dintre puținele formații pentru care un club normal din București nu mai este îndeajuns de încăpător. Chiar și fosta uzină Turbomecanica, cunoscută ca Turbohalle a fost un spațiu relativ mic pentru cei aproximativ 2.000 de fani care au venit la concertul de la începutul lunii decembrie.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte sâmbătă, 8 decembrie 2012

Alternosfera

Loc
Turbohalle

Albume noi

Marcel Bostan i-a povestit lui Despot despre viitorul album Alternosfera, mixat de un inginer de sunet premiat cu două Grammy-uri

Alternosfera lucrează la un nou album cu un inginer de sunet dublu premiat cu Grammy, ce a colaborat anterior cu Muse, Foo Fighters, U2 și Placebo, printre alții. Vocalistul Marcel Bostan s-a declarat extrem de bucuros că acesta a acceptat să lucreze cu ei, detaliindu-i lui Adrian Despot în ce stadiu se află noile piese.

Publicat

pe

Alternosfera în concert aniversar la 15 ani în Club Colectiv pe 13 decembrie 2013

Intervievat de Adrian Despot în cadrul seriei de discuții Backstage Pass, by Electric Castle, Marcel Bostan a povestit despre lunile petrecute în pandemie, începuturile sale în muzică și planurile de viitor. Vocalistul a dezvăluit că trupa lucrează la un nou album, care va ridica ștacheta și mai sus, în linie cu așteptările fanilor.

"Nu o facem doar pentru noi, dar o facem pentru ei (fani), și înțelegem foarte bine care sunt așteptările"

"Am avut marea fericire să ne găsim publicul și acum știm pentru cine facem muzică, până la urmă. Nu o facem doar pentru noi, dar o facem pentru ei, și înțelegem foarte bine care sunt așteptările. De fiecare dată încercăm să facem ceva nou și mai ales, pe aceast cale, aș vrea să comunic că noi acum lucrăm la un album nou, care e diferit, hai să spunem, și din punct de vedere al echipamentului, care ne permite să generăm structuri noi, dar am mers și mai departe - mixăm în străinătate. Avem deja primele premixuri și sper că până la sfârșitul anului o să avem tot materialul", a declarat Marcel Bostan.

Întrebat în ce direcție se îndreaptă noile compoziții, din punct de vedere stilistic, Marcel a explicat care este filosofia după care se ghidează atunci când scrie muzică.

"Piesele care sunt bune sunt piesele care nu țin de un stil anume"

"Foarte divers (sună piesele). Cum să îți spun. Noi avem o formulă, care stă la baza fiecărei piese, și dacă-ți dau un exercițiu, pe care eu foarte des l-am utilizat, în multe discuții, ai să înțelegi ce stă la baza deciziilor, care este grăuntele la orice piesă.

De exemplu: care este cea mai vestită piesă de la trupa Beatles? Statistic vorbind, "Yesterday" e cea mai vestită piesă, care este în rotație și în prezent, masiv. Dacă analizăm, stilistic vorbind, Beatles, care sunt rock'n'roll, "Yesterday" nu este o piesă rock'n'roll, înțelegi? Dacă analizăm cea mai vestită piesă, cea mai populară piesă de la Metallica, care nu o cunosc doar domnii care ascultă metale, avem "Nothing Else Matters", corect? Care nu este un trash. (...) Piesele care sunt bune sunt piesele care nu țin de un stil anume. Deci din punctul ăsta de vedere, așa pornim noi. Când facem o piesă, noi nu o gândim: uite, facem una mai grea, facem una mai ușurică. Noi facem piesa și orice piesă care se compune în Alternosfera se compune inițial la pian sau la chitară."

Marcel a dezvăluit că mixajul e realizat de un reputat inginer de sunet, pe nume Adrian Bushby. Acesta are în palmares două premii Grammy: unul pentru albumul "The Resistance", al trupei Muse, și încă unul pentru discul "Echoes, Silence, Patience & Grace", al formației Foo Fighters.

"Cu materialul ăsta, noi am ajuns la concluzia că nu mai putem să mixăm în Chișinău (...). Acum mixăm cu un domn, Adrian Bushby. Domnul este unul mega respectabil: are două Grammy-uri - unul pentru Muse - "The Resistance" și unul e pentru Foo Fighters, din 2007, nu mai țin minte exact cum se numește albumul. A lucrat cu nume foarte mari, gen U2, Placebo și tot așa. Are acolo așa o listă, noi ne-am speriat când am citit-o. Și am dat materialul, avem premixurile făcute, sună absolut diferit. Ca să înțelegi, am tradus textul și în engleză, am povestit care-i istoria. A fost așa o surpriză pentru noi că am fost acceptați de el pentru o colaborare și lucrăm înainte, sperăm să fie bine", a povestit Marcel.

VIDEO: Marcel Bostan discută cu Adrian Despot despre începuturile trupei Alternosfera, viitorul album și concertele programate în 2021

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< iun. 2021 >>
lmmjvsd
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Trending