Urmărește-ne în Social Media

rock

Artiști în izolare | Doru Trăscău: "Dacă va fi cazul să existe o schimbare, ea se va produce în timp și nu pocnind din degete"

Aflat în izolare, Doru Trăscău de la The Mono Jacks așteaptă, ca noi toți, sfârșitul pandemiei. A renunțat să mai citească obsesiv știrile, dar e convins că va afla de încheierea carantinei imediat ce guvernanții o vor hotărî, aruncând o simplă privire de la fereastră. Până atunci, își ocupă timpul cu activități care să-i mențină o stare bună de spirit, în interviul pe care ni l-a acordat povestindu-ne și despre alte aspecte ale vieții sale din izolare, dar și despre cum crede că va arăta lumea după pandemie.

Publicat

pe

Doru Trăscău (The Mono Jacks)
Doru Trăscău (The Mono Jacks)

Înainte de perioada pandemică, Doru și colegii din The Mono Jacks colindau țara în lung și-n lat, promovând cel mai recent album al formației, "Gloria". Materialul a fost lansat în cadrul unui concert Sold Out la Arenele Romane din București, show pe care îl puteți urmări integral accesând platforma Overground Showroom. Pentru detalii privind abonamentele disponibile, puteți citi articolul nostru despre această proaspăt lansată bibliotecă de video on demand dedicată concertelor (aka Netflix pentru concerte).

De câtă vreme te afli în izolare și de ce ți-e cel mai dor din viața de dinainte de pandemie?

Doru Trăscău: Stau în casă de patru săptămâni, iar dacă îmi este de ceva dor, este cu siguranță de libertate. În momentul ăsta am senzația că suntem cu toții într-un arest la domiciliu.

Ai vreun nou tabiet de când stai acasă?

Doru Trăscău: Tabiet cred că este mult spus, însă știu ce bine face puțină mișcare, așa că spre deosebire de cum era înainte, acum fac o serie de exercitii aproape zi de zi. Ajută mult la starea la spirit.

Cât de des citești acum știrile, comparativ cu perioada pre-pandemie?

Doru Trăscău: Nu-mi plac știrile în mod deosebit și nu-mi plăceau nici înainte. Cu toate astea însă, în prima săptămână de când am hotărât să stau acasă, am citit zi de zi despre tot ce se întâmplă în lume, m-am uitat la o grămadă de video-uri, am urmărit grafice, statistici și așa mai departe. Am realizat ulterior că îmi fac rău de unul singur, așa că m-am oprit. Atunci când îmi voi vedea vecinii alergând în chiloți pe alee voi ști cu siguranță că pandemia a trecut. Fără să fie nevoie să citesc nici măcar un singur rând, atunci când lucrurile vor fi în regulă, sunt sigur că voi ști și eu.

"Tuturor ne place să găsim un vinovat, mi-ar plăcea și mie să găsim unu' și să-l tragem de urechi"

Cum te ferești de fake news și care a fost cea mai ridicolă teorie a conspirației pe tema COVID-19 de care ai auzit?

Doru Trăscău: Tehnologia este aproape la îndemâna oricui, lumea are posibilitatea să-și exprime opinia, așa că nu e de mirare că apar tot felul de experți. Cred că teoria cel mai des întâlnită este cea legată de felul în care acest virus a fost făcut într-un laborator. Ne place tuturor să găsim un vinovat, mi-ar plăcea și mie să găsim unu' și să-l tragem de urechi.

Nu știu dacă e complicat să faci un virus în laborator, însă am convingerea că este al naibii de complicat să aduni toți președinții ai tuturor tărilor din lume la un loc și să-i convingi să își îmbolnăvească cetățenii. Mai apoi să le dai eventual acțiuni la un BigPharma (că tot e la modă termenul) și să-i faci pe toți să respire la unison, sub același crez, un singur vaccin pentru toată lumea. Yeah right!

"Am redescoperit ascultatul muzicii pe cd. (...) Dacă tot stăm toată ziua în casă, cred că e un timp potrivit pentru a asculta albume de la cap la coadă"

Guști glumele cu coronavirus sau ți se pare că-i un subiect despre care nu ar trebui să se glumească?

Doru Trăscău: Îmi place să cred că gust o glumă bună, așa că nu are importanță dacă este despre coronavirus sau nu.

Ce piese/artiști au revenit sau au intrat în playlistul tău în ultimele zile?

Doru Trăscău: Am redescoperit ascultatul muzicii pe cd. Așa că am scos din bibliotecă câteva albume. Dacă tot stăm toată ziua în casă, cred că e un timp potrivit pentru a asculta albume de la cap la coadă. Așa că am scos din mica mea colecție:

 • Maximo Park - A Certain Trigger
 • Muse - Origin Of Symetry

Prietenii mei de la IndieRecords mi-au făcut o mare surpriză și mi-au dăruit chiar acum câteva zile nu unul, ci două albume ale unei trupe foarte dragi mie, albume care se găsesc foarte, foarte greu. Așa că adaug la lista de mai sus:

 • Elephant - Sunlight makes me paranoid
 • Elefant - The Black Magic Show

"...încercam să-mi vând e o filozofie de tipul "high achiever", crezând cu convingere că voi transforma dezavantajul ăsta într-un avantaj. Doar că viața nu e chiar ca în filme"

E perioada de izolare prielnică pentru compus? Ai compus ceva în aceste săptămâni?

Doru Trăscău: Când am luat hotărârea să rămân acasă am dat fuga la studio și mi-am luat de-acolo tot ceea ce am considerat că ar fi potrivit să am lângă mine atunci când mă voi apuca de scris, așa că mi-am adus o clapă, chitară, microfon, căști și toate cele. Mi-am zis că aș face foarte bine să profit de timpul pe care îl voi petrece închis și să compun cât mai mult.

După vreo două săptămâni în care mă frustram zilnic din ce în ce mai tare, mi-am dat seama că încercam să-mi vând e o filozofie de tipul "high achiever", crezând cu convingere că voi transforma dezavantajul ăsta într-un avantaj. Doar că viața nu e chiar ca în filme, așa că am ales să mă opresc, înainte să mă frustrez și mai tare. Așa că în momentul ăsta îmi concentrez atenția pe citit și învățat lucruri noi.

"Cei care sunt îndrăgostiți vor scrie întotdeauna la fel, indiferent că este pandemie sau nu"

Cum crezi că va fi muzica compusă în perioada pandemică?

Doru Trăscău: Cred că depinde de artist. Cei care se vor lua în serios și trăiesc într-o stare permanent apăsătoare vor scrie, cel mai probabil, exact așa cum le este starea. Cei care sunt mai glumeți, probabil că or să facă niște parodii din cântecele lor. Cei care sunt îndrăgostiți vor scrie întotdeauna la fel, indiferent că este pandemie sau nu.

Care a fost cel mai ciudat vis pe care l-ai avut de când stai în izolare?

Doru Trăscău: Am visat ceva cu niște pisici, dar cam asta e tot ce-mi amintesc.

Ce te ajută să-ți menții moralul ridicat în perioada asta?

Doru Trăscău: Dragoste, muzică, mișcare, în orice ordine. Cu cât mai mult, cu atât mai bune.

"Dacă va fi cazul să existe o schimbare, sunt convins că ea se va produce în timp și nu pocnind din degete"

Care va fi primul lucru pe care îl vei face când carantina se va încheia?

Doru Trăscău: Pfff, greu de zis. Cred că o să stau destul de mult afară, o să vreau să-i văd pe toți cei dragi. O să-mi doresc foarte tare să mă revăd cu băieții, să mergem la sală și să cântăm mult, și cu siguranță o să-mi planific o ieșire cu motocicleta. Un concert ar fi de-a dreptul VIS!

Cum crezi că va arăta lumea după această pandemie? Va mai fi la fel?

Doru Trăscău: Când a venit revoluția aveam vreo 13 ani și mi-aduc aminte că l-am întrebat pe tata atunci dacă lucrurile se vor schimba. El mi-a spus că da, lucrurile vor fi altfel. Apoi l-am întrebat, cum era firesc, cât o să dureze? Pronosticul lui de cinci ani, care s-a dovedit foarte optimist, m-a întristat foarte tare. Un copil nu are răbdare cinci ani ca lucrurile să se schimbe. Ei bine, au trecut de șase ori pe atât și știi foarte bine cât de mult s-au schimbat lucrurile. Așa că dacă va fi cazul să existe o schimbare, sunt convins că ea se va produce în timp și nu pocnind din degete.

Despre Doru Trăscău

Doru Trăscău este vocalist, chitarist și songwriter. A pus bazele primei sale trupe, AB4, în anul 2000. "Toxic" a fost prima piesă lansată, iar cu acest single de debut formația a acupat poziții fruntașe în topurile muzicale românești. La 3 ani de la înființarea trupei, AB4 a primit premiul Best Romanian Act la MTV Europe Music Awards. Formația și-a încheiat activitatea în 2008, Doru oscilând la momentul respectiv între ideea refacerii proiectului AB4 sau al unei trupe noi. După mai multe momente de cotitură, a hotărât să o ia de la început împreună cu o nouă echipă - colegii săi actuali din formația indie The Mono Jacks - Cristian Chiru (bas), Andrei Zamfir (chitară) și John Ciurea (tobe). Alături de ei a lansat două albume: "Ușor distorsionat" (2017) și "Gloria" (2020).

PUBLICITATE
Comentează

Muzică nouă

Ascultă noua piesă The Mono Jacks, "Spune" - AUDIO

Trupa de rock alternativ The Mono Jacks a lansat o nouă piesă, intitulată "Spune". Melodia va fi inclusă pe viitorul album al formației, așteptat pe piață toamna aceasta.

Publicat

pe

Doru Trăscău (The Mono Jacks)
Doru Trăscău (The Mono Jacks) │ FOTO: Livia Văduva

"Sunt momente în care știi că discuția pe care încă nu ai început-o înca va fi una dificilă. Probabil că vei spune și vei auzi lucruri inevitabile, teribile. Singurul lucru care vindecă toate astea este muzica" - The Mono Jacks

"Spune" este cea de-a doua piesă de pe viitorul album The Mono Jacks, pe care trupa plănuiește să-l lanseze în toamnă. Vocalistul Doru Trăscău ne-a dezvăluit câteva detalii despre acest material într-un interviu via mail.

AUDIO:  The Mono Jacks - "Spune"

The Mono Jacks sunt o poveste despre perseverență, dăruire și urmărirea până în pânzele albe a visurilor care te definesc. Trupa fondată de Doru Trăscău (ex-ab4) în 2008, care a lansat un album de debut bine primit - "Now In Stereo" - în 2010, a depășit numeroase schimbări de componență și un hiatus de doi ani până s-a regrupat, în 2017, în formula actuală. Cu o energie regăsită, The Mono Jacks au lansat la finalul aceluiași an mult așteptatul disc secund, "Ușor distorsionat", un succes răsunător și eminamente neașteptat care a încununat nouă ani de eforturi, căutări și muncă făcută din pasiune.

Cu trei single-uri care au intrat repede în conștiința ascultătorilor de alternative - "Un sfert de secundă", "Infinit" și "1000 de DA", și din ce în ce mai multe concerte cu casa închisă în toată țara, The Mono Jacks au lucrat în același timp neobosit la muzică nouă. "Gloria", cel de-al treilea album, a sosit repede, la începutul lui 2020, lansat printr-un concert sold-out la Arenele Romane din București. Pe parcursul celor 11 noi piese, The Mono Jacks reiau abordarea muzicală la intersecția dintre indie, alternative și post-punk, rafinând o amprentă stilistică proprie împreună cu versurile în română.

Citește în continuare

Albume noi

Grimus lansează noul album "Abandonic" la Quantic; Dan Byron și Doru Trăscău sunt invitați speciali

Vineri seară, pe 27 mai, clujenii de la Grimus revin la București pentru un nou concert, în cadrul căruia vor prezenta albumul "Abandonic". Evenimentul de lansare va avea loc în Quantic, iar în deschidere vor cânta Dan Byron și Doru Trăscău în formula Live Acoustic Duo.

Publicat

pe

Grimus
Grimus │ FOTO: Sebi Câmpean

""Abandonic" s-a născut în anul 2020 în lockdown, în incertitudine și izolare, la distanță de tot ceea ce a însemnat normal până în acel moment. Majoritatea ideilor au fost compuse acustic, trimise colegilor de trupă și construite fără să ne întâlnim propriu-zis. Le-am păstrat în stadiul de machete până în punctul în care am reușit să ne întâlnim în studio și să le înregistrăm.

Numele albumului se referă la teama de a fi abandonat și surprinde cumva atmosfera generală din piese, sunetul singurătății, neliniștii dar și al unei așteptări încremenite, o furie surdă. Unele versuri sunt repetate obsesiv, la fel cum rutina zilelor se reflecta în mod obsesiv în gânduri. Abandonic s-a definitivat în timp ce lumea pe care o știm a trecut de la pandemie la război, e o oglindă a nesiguranței noastre în fața unor evenimente pe care nu le putem controla. E speranța noastră la o lume mai vie, mai sinceră și mai puțin suferindă." – Grimus

"Abandonic" este primul album Grimus cu piese în totalitate în limba română. Acesta este deja disponibil pentru streaming și download digital pe rețelele de specialitate. Biletele pentru concertul de lansare de pe 27 mai se găsesc online la prețul de 65 de lei.

VIDEO: Grimus | Soarele (Răsare și singur)

Grimus activează din 2005, definitivându-și poziția pe scena rock-ului alternativ românesc printr-un stil aparte și o abordare foarte matură. "Grimus" este anagrama (aproximativă) a cuvântului "simurgh", ce reprezintă o pasăre gigantică din mitologia persană. Este, de asemenea, titlul primului roman al scriitorului Salman Rushdie, cel care a făcut anagramarea.

Cu mai bine de 16 ani de activitate, clujenii au lansat până acum patru albume de studio, cel mai recent – "Unmanageable Species" – în primăvara anului 2018, și au avut concerte în deschiderea unor mari artiști internaționali precum Queen, Red Hot Chili Peppers, Placebo, Kasabian, Moby. Grimus au cântat în toate colțurile țării, dar și în UK, India, Olanda, Bulgaria, Serbia, Polonia, Cehia sau Republica Moldova.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Programul pe zile al Electric Castle 2022 a fost dezvăluit

Prima ediție Electric Castle post-pandemie se anunță a fi una incendiară. În 2022, lineup-ul festivalului include nume precum Gorillaz, Disclosure, Twenty One Pilots, Mogwai și mulți alți artiști indie, pop, rock, electro și trap. Consultă programul pe zile al Electric Castle 2022.

Publicat

pe

Electric Castle Festival 2015 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Electric Castle revine în forță în 2022. Cea de-a 8-a ediție a festivalului va avea un lineup eclectic, fiecare zi aducând pe cele 10 scene ale evenimentului un cocktail de stiluri muzicale.

Programul pe zile - Electric Castle 2022

Miercuri, 13 iulie

 • DJ Yoda
 • Layla Benitez
 • Eli Brown
 • Șuie Paparude
 • Ciupe
 • Raoul
 • Tomi Rzv
 • Volt
 • Bross
 • IV-IN
 • S-T-PHAN
 • Wax On Fridays
 • Puiu
 • Nipple's Delight
 • Low Freq
 • Ezirk

Joi, 14 iulie

 • Moderat
 • Editors
 • Sofi Tukker DJ Set
 • Vitalic (Live)
 • Yves Tumor
 • Gusgus
 • Ben Bohmer (Live)
 • DJ Seinfeld
 • Acid Arab (Live)
 • Zdob Și Zdub
 • Kennyhoopla
 • Killa Fonic
 • Ivan And The Parazol
 • Byron
 • Joplyn
 • Bcuc
 • Shubostar
 • Simion Bogdan-mihai & Lăutarii De Mătase
 • Antonia Vai
 • Hét Hat Club
 • Bruja
 • DJ Sauce
 • Julian M
 • Vekt
 • Chlorys
 • Vlademir
 • Cocco Mio
 • Jaheyo
 • Maică-ta
 • Dubase
 • Karak

Vineri, 15 iulie

 • Twenty One Pilots
 • Deftones
 • Peggy Gou
 • Sven Väth
 • Purple Disco Machine
 • Delia
 • Molchat Doma
 • Whomadewho (Live)
 • Nastia
 • Coma
 • Altin Gün
 • Nightmares On Wax
 • Sam Divine
 • David Penn
 • Azteca
 • Amuly
 • Alina Pash
 • Mihail
 • Ana Coman
 • A.A. Williams
 • Matt Black (Coldcut Dj-set)
 • Musspell
 • Jurjak
 • Christine Renée
 • Tussin
 • Xeno
 • Plus
 • Zo
 • Beatjunkz
 • Dodo
 • Digitalove
 • Missile
 • Blanilla
 • Carol
 • Burner Greene
 • Rapala
 • K-Lu
 • Nopame

Sâmbătă, 16 iulie

 • Gorillaz
 • Disclosure
 • Caribou
 • Dub Pistols
 • Goldie
 • Camo And Krooked
 • London Elektricity
 • Sasha
 • Tinlicker
 • Vița de Vie
 • Gheist
 • Kruder & Dorfmeister
 • Whiney
 • Urbandawn
 • Nane
 • Dordeduh
 • Om la Lună
 • Macanache
 • Robin And The Backstabbers
 • Alexandrina
 • Nicola Conte & Spiritual Galaxy
 • Lola Marsh
 • Balming Tiger
 • Cătălina Cara
 • Balkan Taksim
 • Dimitri's Bats
 • Oigăn
 • Albert Nbn
 • Mobtrap
 • Mofo
 • Madliquid
 • Dwls
 • Andreea Veder
 • Mihai Popoviciu
 • Akos
 • Sugar
 • Musai
 • Slim Rocka
 • Wicked
 • Mezzin Live
 • Ufe
 • Bully

Duminică, 17 iulie

 • Aurora
 • Mogwai
 • Subcarpați
 • Squid
 • Agents Of Time
 • Kid Francescoli
 • Gioli & Assia
 • Apashe
 • Bob Vylan
 • Irina Rimes
 • CTC
 • Luna Amară
 • Marú
 • Valeria Stoica
 • The Mono Jacks
 • Shiver
 • Mdou Moctar
 • DJ Andy Smith
 • A Place To Bury Strangers
 • Session Victim
 • Vels Trio
 • Söndörgő
 • Yvel & Tristan
 • Rava
 • Young G
 • LU-K Beats
 • PRNY
 • Cosmos Tone
 • Ugly Astronaut
 • Sonophone
 • Miu
 • Oktopus
 • Marwan
 • Aldaris
 • D'jhu
 • Văzduh
 • Nemo

Electric Castle 2022 va avea loc în perioada 13 - 17 iulie, la Castelul Banffy din Cluj-Napoca. Organizatorii promit un festival extins ca suprafață și experiențe noi pentru cei peste 30.000 de fani care au achiziționat deja abonamente.

Bilete Electric Castle Festival 2022

 • Premium Pass - 1598,45 lei
 • Premium Pass + Camping - 1758,83 lei
 • General Access Pass - 743,09 lei
 • General Access Pass + Camping - 903,48 lei

Despre Electric Castle

Electric Castle este primul festival din România care a mutat muzica electronică și sunetele live ale concertelor pe scenele indoor sau în aer liber ale unui castel. Încă de la prima ediție, din 2013, festivalul a fost nominalizat în fiecare an în finala European Festival Awards la categoria “Cel mai bun festival de mărime medie”, alături de nume cu tradiție în Europa.

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< iul. 2022 >>
lmmjvsd
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Trending