Urmărește-ne în Social Media

rock

Artiști în izolare | Doru Trăscău: "Dacă va fi cazul să existe o schimbare, ea se va produce în timp și nu pocnind din degete"

Aflat în izolare, Doru Trăscău de la The Mono Jacks așteaptă, ca noi toți, sfârșitul pandemiei. A renunțat să mai citească obsesiv știrile, dar e convins că va afla de încheierea carantinei imediat ce guvernanții o vor hotărî, aruncând o simplă privire de la fereastră. Până atunci, își ocupă timpul cu activități care să-i mențină o stare bună de spirit, în interviul pe care ni l-a acordat povestindu-ne și despre alte aspecte ale vieții sale din izolare, dar și despre cum crede că va arăta lumea după pandemie.

Publicat

pe

Doru Trăscău (The Mono Jacks)
Doru Trăscău (The Mono Jacks)

Înainte de perioada pandemică, Doru și colegii din The Mono Jacks colindau țara în lung și-n lat, promovând cel mai recent album al formației, "Gloria". Materialul a fost lansat în cadrul unui concert Sold Out la Arenele Romane din București, show pe care îl puteți urmări integral accesând platforma Overground Showroom. Pentru detalii privind abonamentele disponibile, puteți citi articolul nostru despre această proaspăt lansată bibliotecă de video on demand dedicată concertelor (aka Netflix pentru concerte).

De câtă vreme te afli în izolare și de ce ți-e cel mai dor din viața de dinainte de pandemie?

Doru Trăscău: Stau în casă de patru săptămâni, iar dacă îmi este de ceva dor, este cu siguranță de libertate. În momentul ăsta am senzația că suntem cu toții într-un arest la domiciliu.

Ai vreun nou tabiet de când stai acasă?

Doru Trăscău: Tabiet cred că este mult spus, însă știu ce bine face puțină mișcare, așa că spre deosebire de cum era înainte, acum fac o serie de exercitii aproape zi de zi. Ajută mult la starea la spirit.

Cât de des citești acum știrile, comparativ cu perioada pre-pandemie?

Doru Trăscău: Nu-mi plac știrile în mod deosebit și nu-mi plăceau nici înainte. Cu toate astea însă, în prima săptămână de când am hotărât să stau acasă, am citit zi de zi despre tot ce se întâmplă în lume, m-am uitat la o grămadă de video-uri, am urmărit grafice, statistici și așa mai departe. Am realizat ulterior că îmi fac rău de unul singur, așa că m-am oprit. Atunci când îmi voi vedea vecinii alergând în chiloți pe alee voi ști cu siguranță că pandemia a trecut. Fără să fie nevoie să citesc nici măcar un singur rând, atunci când lucrurile vor fi în regulă, sunt sigur că voi ști și eu.

"Tuturor ne place să găsim un vinovat, mi-ar plăcea și mie să găsim unu' și să-l tragem de urechi"

Cum te ferești de fake news și care a fost cea mai ridicolă teorie a conspirației pe tema COVID-19 de care ai auzit?

Doru Trăscău: Tehnologia este aproape la îndemâna oricui, lumea are posibilitatea să-și exprime opinia, așa că nu e de mirare că apar tot felul de experți. Cred că teoria cel mai des întâlnită este cea legată de felul în care acest virus a fost făcut într-un laborator. Ne place tuturor să găsim un vinovat, mi-ar plăcea și mie să găsim unu' și să-l tragem de urechi.

Nu știu dacă e complicat să faci un virus în laborator, însă am convingerea că este al naibii de complicat să aduni toți președinții ai tuturor tărilor din lume la un loc și să-i convingi să își îmbolnăvească cetățenii. Mai apoi să le dai eventual acțiuni la un BigPharma (că tot e la modă termenul) și să-i faci pe toți să respire la unison, sub același crez, un singur vaccin pentru toată lumea. Yeah right!

"Am redescoperit ascultatul muzicii pe cd. (...) Dacă tot stăm toată ziua în casă, cred că e un timp potrivit pentru a asculta albume de la cap la coadă"

Guști glumele cu coronavirus sau ți se pare că-i un subiect despre care nu ar trebui să se glumească?

Doru Trăscău: Îmi place să cred că gust o glumă bună, așa că nu are importanță dacă este despre coronavirus sau nu.

Ce piese/artiști au revenit sau au intrat în playlistul tău în ultimele zile?

Doru Trăscău: Am redescoperit ascultatul muzicii pe cd. Așa că am scos din bibliotecă câteva albume. Dacă tot stăm toată ziua în casă, cred că e un timp potrivit pentru a asculta albume de la cap la coadă. Așa că am scos din mica mea colecție:

 • Maximo Park - A Certain Trigger
 • Muse - Origin Of Symetry

Prietenii mei de la IndieRecords mi-au făcut o mare surpriză și mi-au dăruit chiar acum câteva zile nu unul, ci două albume ale unei trupe foarte dragi mie, albume care se găsesc foarte, foarte greu. Așa că adaug la lista de mai sus:

 • Elephant - Sunlight makes me paranoid
 • Elefant - The Black Magic Show

"...încercam să-mi vând e o filozofie de tipul "high achiever", crezând cu convingere că voi transforma dezavantajul ăsta într-un avantaj. Doar că viața nu e chiar ca în filme"

E perioada de izolare prielnică pentru compus? Ai compus ceva în aceste săptămâni?

Doru Trăscău: Când am luat hotărârea să rămân acasă am dat fuga la studio și mi-am luat de-acolo tot ceea ce am considerat că ar fi potrivit să am lângă mine atunci când mă voi apuca de scris, așa că mi-am adus o clapă, chitară, microfon, căști și toate cele. Mi-am zis că aș face foarte bine să profit de timpul pe care îl voi petrece închis și să compun cât mai mult.

După vreo două săptămâni în care mă frustram zilnic din ce în ce mai tare, mi-am dat seama că încercam să-mi vând e o filozofie de tipul "high achiever", crezând cu convingere că voi transforma dezavantajul ăsta într-un avantaj. Doar că viața nu e chiar ca în filme, așa că am ales să mă opresc, înainte să mă frustrez și mai tare. Așa că în momentul ăsta îmi concentrez atenția pe citit și învățat lucruri noi.

"Cei care sunt îndrăgostiți vor scrie întotdeauna la fel, indiferent că este pandemie sau nu"

Cum crezi că va fi muzica compusă în perioada pandemică?

Doru Trăscău: Cred că depinde de artist. Cei care se vor lua în serios și trăiesc într-o stare permanent apăsătoare vor scrie, cel mai probabil, exact așa cum le este starea. Cei care sunt mai glumeți, probabil că or să facă niște parodii din cântecele lor. Cei care sunt îndrăgostiți vor scrie întotdeauna la fel, indiferent că este pandemie sau nu.

Care a fost cel mai ciudat vis pe care l-ai avut de când stai în izolare?

Doru Trăscău: Am visat ceva cu niște pisici, dar cam asta e tot ce-mi amintesc.

Ce te ajută să-ți menții moralul ridicat în perioada asta?

Doru Trăscău: Dragoste, muzică, mișcare, în orice ordine. Cu cât mai mult, cu atât mai bune.

"Dacă va fi cazul să existe o schimbare, sunt convins că ea se va produce în timp și nu pocnind din degete"

Care va fi primul lucru pe care îl vei face când carantina se va încheia?

Doru Trăscău: Pfff, greu de zis. Cred că o să stau destul de mult afară, o să vreau să-i văd pe toți cei dragi. O să-mi doresc foarte tare să mă revăd cu băieții, să mergem la sală și să cântăm mult, și cu siguranță o să-mi planific o ieșire cu motocicleta. Un concert ar fi de-a dreptul VIS!

Cum crezi că va arăta lumea după această pandemie? Va mai fi la fel?

Doru Trăscău: Când a venit revoluția aveam vreo 13 ani și mi-aduc aminte că l-am întrebat pe tata atunci dacă lucrurile se vor schimba. El mi-a spus că da, lucrurile vor fi altfel. Apoi l-am întrebat, cum era firesc, cât o să dureze? Pronosticul lui de cinci ani, care s-a dovedit foarte optimist, m-a întristat foarte tare. Un copil nu are răbdare cinci ani ca lucrurile să se schimbe. Ei bine, au trecut de șase ori pe atât și știi foarte bine cât de mult s-au schimbat lucrurile. Așa că dacă va fi cazul să existe o schimbare, sunt convins că ea se va produce în timp și nu pocnind din degete.

Despre Doru Trăscău

Doru Trăscău este vocalist, chitarist și songwriter. A pus bazele primei sale trupe, AB4, în anul 2000. "Toxic" a fost prima piesă lansată, iar cu acest single de debut formația a acupat poziții fruntașe în topurile muzicale românești. La 3 ani de la înființarea trupei, AB4 a primit premiul Best Romanian Act la MTV Europe Music Awards. Formația și-a încheiat activitatea în 2008, Doru oscilând la momentul respectiv între ideea refacerii proiectului AB4 sau al unei trupe noi. După mai multe momente de cotitură, a hotărât să o ia de la început împreună cu o nouă echipă - colegii săi actuali din formația indie The Mono Jacks - Cristian Chiru (bas), Andrei Zamfir (chitară) și John Ciurea (tobe). Alături de ei a lansat două albume: "Ușor distorsionat" (2017) și "Gloria" (2020).

PUBLICITATE
Comentează

rock

Doru Trăscău (The Mono Jacks): "Cel mai important feedback mie mi se pare cel care a venit din interior"

Trupa The Mono Jacks a revenit în atenția ascultătorilor cu un videoclip proaspăt, gândit pentru piesa "Mai stai un pic". Un material intim și special, clipul este un colaj cu imagini din concertele formației trimise de fani. Despre această lansare, dar și despre alte subiecte din cariera profesională, am stat de vorbă cu Doru Trăscău, fondatorul trupei.

Publicat

pe

Doru Trăscău (The Mono Jacks)
Doru Trăscău (The Mono Jacks) │ FOTO: Năluca

Videoclipul a fost proiectat în premieră la concertul The Mono Jacks din clubul Quantic, susținut pe 28  noiembrie, și este disponibil pe canalul oficial de YouTube al formației. "Mai stai un pic" este penultima piesă de pe albumul "Norul nouă", lansat la începutul acestui an printr-un concert la Sala Palatului și un turneu național de promovare.

Versurile cântecului "Mai stai un pic" sunt semnate de Doru Trăscău, înregistrările au avut loc la UNDA Recording cu producătorul Dan Georgescu, iar masterul este semnat de Emil Dragomirescu de la Tides Audio.

The Mono Jacks sunt o poveste despre perseverență, dăruire și urmărirea până în pânzele albe a visurilor care te definesc. Trupa a fost fondată de Doru Trăscău (ex-ab4) în 2008. Doi ani mai târziu, lansa albumul de debut, "Now In Stereo". După numeroase schimbări de componență și un hiatus de doi ani, formația s-a regrupat în 2017, în formula actuală. Cu o energie regăsită, The Mono Jacks a lansat la finalul aceluiași an mult așteptatul disc secund, "Ușor distorsionat", un succes răsunător și eminamente neașteptat care a încununat nouă ani de eforturi, căutări și muncă făcută din pasiune.

Cu trei single-uri care au intrat repede în conștiința ascultătorilor de alternativ - "Un sfert de secundă", "Infinit" și "1000 de DA", și din ce în ce mai multe concerte cu casa închisă în toată țara, The Mono Jacks a lucrat în același timp neobosit la muzică nouă. "Gloria", cel de-al treilea album, a sosit repede, la începutul lui 2020, lansat printr-un concert sold-out la Arenele Romane din București. Anul acesta, trupa a prezentat "Norul nouă", descris drept "cel mai optimist" material discografic lansat până acum de The Mono Jacks.

InfoMusic: Piesa "Mai stai un pic" beneficiază de un videoclip creat de fani, un colaj cu imagini din concertele The Mono Jacks trimise de ascultătorii voștri. Cum a fost pentru tine să vezi acele secvențe, să faci cunoștință cu perspectiva publicului la evenimentele trupei?

Doru: Ideea videoclipului vine tot de la un fan. Mai cu seamă, Cristina Oltean, care ne-a văzut prima dată din spatele obiectivului și care de ani buni este fotograful oficial al trupei. Faptul că e un colaj de filmări, o serie de perspective livrate direct de publicul nostru e un lucru grozav.

InfoMusic: O să întorc moneda și o să întreb cum vezi tu audiența de la concerte, cum ai descrie priveliștea pe care o ai în fața ochilor de fiecare dată când urci pe scenă?

Doru: Publicul nostru este fix la fel ca noi și invers. Întotdeauna am fost de părere că suntem o oglindă unii pentru ceilalți. Însă priveliștea din fața ochilor pentru mine este mai degrabă o chestiune legată de simțuri, în primul și în primul rând, pentru că vorbești cu un solist care cântă cu ochii închiși :).

InfoMusic: Cum a evoluat relația cu fanii trupei The Mono Jacks de-a lungul timpul, atât offline, cât și online?

Doru: Am început în forță. Aveam o perioadă în care răspundeam în câteva ore la orice mesaj, email sau comentariu. Apoi ceva s-a întâmplat și nu am mai fost la fel de prompți. Acum, pentru că suntem conștienți de asta, facem tot ce e nevoie ca să recuperam terenul pierdut.

InfoMusic: Piesa "Mai stai un pic" este extrasă de pe cel mai nou album al vostru, "Norul nouă". Care a fost feedback-ul pe care l-ați primit de la ascultători pentru acest material?

Doru: Materialul e încă "proaspăt" și feedback-ul încă continuă să vină însă cel mai important feedback mie mi se pare cel care a venit din interior. Noi, cei patru magnifici, ne-am regăsit cu o stare de mulțumire pe care nu am identificat-o după celelalte sesiuni înregistrate cu gașca asta.

InfoMusic: Cum te-ai simțit după lansarea albumului? Ai fost mai relaxat sau deja pregătit pentru următorul disc?

Doru: Când mă întrebi așa încep să mă gândesc că poate eram atât de stresat încât a trebuit să discutăm despre asta în interviu. Dar nu eram. Nu mai mult decât orice artist în preajma lansării unui nou album. Marele examen pentru noi a fost concertul de lansare de la Sala Palatului pentru că știam că e un spațiu de concerte care nu va fi primit cu bucurie de toată lumea. Avem o echipă fantastică care ne-a ajutat foarte tare așa că la final am trecut examenul cu brio.

InfoMusic: Să privim puțin discografia The Mono Jacks drept un album foto. Care sunt primele cuvinte care îți vin în minte când vezi imaginea fiecărui album lansat până acum?

Doru: Aham.... Alb și negru.

InfoMusic: Ai vreun pont pentru a ajunge mai repede și a rămâne mai mult în "Norul nouă", în al nouălea cer?

Doru: Îmi ceri rețeta fericirii deși știi că eu sunt solist într-o trupă rock :). Am să-ți spun totuși că ajută foarte mult să meditez și să fiu atent să formulez ceea ce vreau și nu ceea ce nu vreau (1000 de Da, wink, wink).

InfoMusic: Ai devenit recent imaginea unei colecții de îmbrăcăminte ce cuprinde atât costume, cât și ținute casual. Cât de important este stilul vestimentar, felul în care te prezinți per ansamblu în cariera de muzician și performer?

Doru: Tatăl meu purta mereu cămăși și pantaloni de stofă. Tot de la el am învățat cum să calc pantalonii cu dungă, de pildă. Cred că de la el am moștenit asta, așa că port cămăși de la 15 ani și nu mi-a părut niciodată nimic incomod în ideea de îmbrăca un costum. Ședința foto de catalog a fost o experiență nouă, fiind cu totul altceva față de sesiunile foto cu trupa, dar faptul că mi-a fost propus să fiu imaginea unei colecții de haine elegante mi-a venit mănușă și mă bucur nu doar pentru că am acceptat provocarea, dar și pentru că am descoperit niște oameni faini.

InfoMusic: Derulăm niște ani, să zicem vreo 20. Ești la gura sobei (probabil una virtuală) alături de nepoții tăi care te roagă să le povestești despre viața ta. Cum ar începe o istorisire despre The Mono Jacks?

Doru: Dragii mei, cât timp aveți la dispoziție? :)

Citește în continuare

Concerte & turnee

Stagiunea Muzicală Estivală 2023 în Parcul IOR: află programul lunii septembrie

Maratonul concertelor Stagiunii Muzicale Estivale din Parcul Al. I. Cuza din Sectorul 3 continuă până pe 17 septembrie, dar trece la orarul de toamnă. Astfel, de pe 1 septembrie, toate concertele stagiunii, care au loc în fiecare vineri, sâmbătă și duminică în foișorul de piatră de pe aleea principală, vor începe la ora 20.00.

Publicat

pe

Stagiune Muzicală Estivală 2023
Stagiune Muzicală Estivală 2023 │ FOTO: Stagiune Muzicală Estivală

De mai bine de o lună, pe parcursul a optsprezece spectacole din cele 27 programate, publicul Stagiunii Muzicale Estivale din Parcul Al. I. Cuza, organizate de Primăria Sectorului 3, a avut ocazia să trăiască emoțiile pe care numai un concert live le poate transmite, dar, mai ales, a avut șansa să descopere sau să redescopere artiști și proiecte inedite, dintr-o gamă largă de genuri muzicale.

Artiști valoroși ai scenei românești, recunoscuți și îndrăgiți de spectatori din diferite generații, dar și artiști mai puțin cunoscuți publicului larg, însă muzicieni excepționali, au creat momente memorabile. Ediția aniversară a stagiunii, cea de-a optsprezecea consecutivă, continuă în același spirit. Duminica rămâne ziua rezervată muzicii de promenadă, Orchestra Angely's recreând în foișorul de piatră, cu fiecare spectacol, atmosfera Bucureștiului de altădată, când marile parcuri răsunau de muzica fanfarei duminicale.

La sfârșitul acestei săptămâni, respectiv vineri, pe 1 septembrie, soliștii a două trupe în vogă, The Mono Jacks și byron - Doru Trăscău & Dan Byron se prezintă în fața publicului Stagiunii Muzicale Estivale în formula Acoustic Duo Live, doar cu vocea și chitara. Artiștii ne invită să depănam amintiri împreună și să ascultăm melodii cunoscute din repertoriile amândurora, într-o interpretare de la suflet la suflet, în atmosfera intimă, dar intensă, a foișorului din Parcul Cuza.

Sâmbătă, pe 2 septembrie, publicul Stagiunii se va bucura de spectacolul formației Alesis, "Mi-e dor de Bucureștiul de altădată", completând cu acest proiect programul atât de variat al acestei ediții de sărbătoare.

Așadar, locuitorii Sectorului 3, dar și bucureștenii dornici să petreacă timp de calitate în aer liber sunt invitați în Parcul Al. I. Cuza, în fiecare vineri, sâmbătă și duminică, până pe 17 septembrie, de la ora 20.00. Accesul la eveniment este liber.

Calendar Stagiune Muzicală Estivală - luna septembrie, ora 20.00

Weekendul 1-3 septembrie

 • Vineri, 01.09 - Doru Trăscău & Dan Byron
 • Sâmbătă, 02.09 - Alesis
 • Duminică, 03.09 - Fanfara Angely's

Weekendul 8-10 septembrie

 • Vineri, 08.09 - Cobzality
 • Sâmbătă, 09.09 - La Musica Orchestra
 • Duminică, 10.09 - Fanfara  Angely's

Weekendul 15-17 septembrie

 • Vineri, 15.09 - Mustang
 • Sâmbătă, 16.09 - Cvartetul Passione
 • Duminică, 17.09 - Fanfara Angely's
Citește în continuare

Muzică nouă

Doru Trăscău a lansat "This Is It", prima piesă a proiectului solo Melancholic Punk

Doru Trăscău, solistul trupei The Mono Jacks, se îmbarcă într-o nouă călătorie muzicală. Artistul a dat viață proiectului Melancholic Punk și prezintă prima piesă - "This Is It". Găsești în articol mai multe detalii.

Publicat

pe

Doru Trăscău
Doru Trăscău

Creativitatea muzicală a lui Doru Trăscău capătă noi valențe odată cu lansarea Melancholic Punk. Artistul, cunoscut ca membru al trupelor AB4 și The Mono Jacks, a lucrat la acest proiect solo de mai mult timp, iar acum îl aduce în atenția publicului împreună cu piesa de debut - "This Is It".

Melodia a fost scrisă împreună cu actrița Raluca Aprodu, nume prezent în diverse producții teatrale și cinematografice, printre care și serialul "RUXX" de pe SkyShowtime.

"Sunt bucuros să va fac cunoștință cu prima piesă a proiectului meu solo.

Melancholic Punk este un proiect la care lucrez de multă vreme și care scoate capul la lumină cu <<This Is It>>. Este încercarea mea de a face niște lucruri noi, o poveste muzicală pe care o abordez diferit față de ceea ce am făcut până acum. Sună ca și cum știu ce fac dar adevărul este că habar nu am. Tot ce știu este că sunt dornic să privesc muzica din locuri care-mi sunt necunoscute, să folosesc sunete noi, să mă joc. Dacă compun o piesă cu chitara, încerc să o orchestrez apoi cu pianul, ducând totul într-o zonă cu totul nouă. Așa că nu o să fie de mirare dacă unele piese or să fie folk iar altele mai electro. Este un proiect despre explorare și nu în ultimul rând, un proiect mondial, intergalatic", a transmis Doru Trăscău.

Artistul a adăugat că toate piesele semnate Melancholic Punk vor fi cântate în limba engleză. 

Citește în continuare

Trending