Urmărește-ne în Social Media

rock

Artiști în izolare | Doru Trăscău: "Dacă va fi cazul să existe o schimbare, ea se va produce în timp și nu pocnind din degete"

Aflat în izolare, Doru Trăscău de la The Mono Jacks așteaptă, ca noi toți, sfârșitul pandemiei. A renunțat să mai citească obsesiv știrile, dar e convins că va afla de încheierea carantinei imediat ce guvernanții o vor hotărî, aruncând o simplă privire de la fereastră. Până atunci, își ocupă timpul cu activități care să-i mențină o stare bună de spirit, în interviul pe care ni l-a acordat povestindu-ne și despre alte aspecte ale vieții sale din izolare, dar și despre cum crede că va arăta lumea după pandemie.

Publicat

pe

Doru Trăscău (The Mono Jacks)
Doru Trăscău (The Mono Jacks)

Înainte de perioada pandemică, Doru și colegii din The Mono Jacks colindau țara în lung și-n lat, promovând cel mai recent album al formației, "Gloria". Materialul a fost lansat în cadrul unui concert Sold Out la Arenele Romane din București, show pe care îl puteți urmări integral accesând platforma Overground Showroom. Pentru detalii privind abonamentele disponibile, puteți citi articolul nostru despre această proaspăt lansată bibliotecă de video on demand dedicată concertelor (aka Netflix pentru concerte).

De câtă vreme te afli în izolare și de ce ți-e cel mai dor din viața de dinainte de pandemie?

Doru Trăscău: Stau în casă de patru săptămâni, iar dacă îmi este de ceva dor, este cu siguranță de libertate. În momentul ăsta am senzația că suntem cu toții într-un arest la domiciliu.

Ai vreun nou tabiet de când stai acasă?

Doru Trăscău: Tabiet cred că este mult spus, însă știu ce bine face puțină mișcare, așa că spre deosebire de cum era înainte, acum fac o serie de exercitii aproape zi de zi. Ajută mult la starea la spirit.

Cât de des citești acum știrile, comparativ cu perioada pre-pandemie?

Doru Trăscău: Nu-mi plac știrile în mod deosebit și nu-mi plăceau nici înainte. Cu toate astea însă, în prima săptămână de când am hotărât să stau acasă, am citit zi de zi despre tot ce se întâmplă în lume, m-am uitat la o grămadă de video-uri, am urmărit grafice, statistici și așa mai departe. Am realizat ulterior că îmi fac rău de unul singur, așa că m-am oprit. Atunci când îmi voi vedea vecinii alergând în chiloți pe alee voi ști cu siguranță că pandemia a trecut. Fără să fie nevoie să citesc nici măcar un singur rând, atunci când lucrurile vor fi în regulă, sunt sigur că voi ști și eu.

"Tuturor ne place să găsim un vinovat, mi-ar plăcea și mie să găsim unu' și să-l tragem de urechi"

Cum te ferești de fake news și care a fost cea mai ridicolă teorie a conspirației pe tema COVID-19 de care ai auzit?

Doru Trăscău: Tehnologia este aproape la îndemâna oricui, lumea are posibilitatea să-și exprime opinia, așa că nu e de mirare că apar tot felul de experți. Cred că teoria cel mai des întâlnită este cea legată de felul în care acest virus a fost făcut într-un laborator. Ne place tuturor să găsim un vinovat, mi-ar plăcea și mie să găsim unu' și să-l tragem de urechi.

Nu știu dacă e complicat să faci un virus în laborator, însă am convingerea că este al naibii de complicat să aduni toți președinții ai tuturor tărilor din lume la un loc și să-i convingi să își îmbolnăvească cetățenii. Mai apoi să le dai eventual acțiuni la un BigPharma (că tot e la modă termenul) și să-i faci pe toți să respire la unison, sub același crez, un singur vaccin pentru toată lumea. Yeah right!

"Am redescoperit ascultatul muzicii pe cd. (...) Dacă tot stăm toată ziua în casă, cred că e un timp potrivit pentru a asculta albume de la cap la coadă"

Guști glumele cu coronavirus sau ți se pare că-i un subiect despre care nu ar trebui să se glumească?

Doru Trăscău: Îmi place să cred că gust o glumă bună, așa că nu are importanță dacă este despre coronavirus sau nu.

Ce piese/artiști au revenit sau au intrat în playlistul tău în ultimele zile?

Doru Trăscău: Am redescoperit ascultatul muzicii pe cd. Așa că am scos din bibliotecă câteva albume. Dacă tot stăm toată ziua în casă, cred că e un timp potrivit pentru a asculta albume de la cap la coadă. Așa că am scos din mica mea colecție:

  • Maximo Park - A Certain Trigger
  • Muse - Origin Of Symetry

Prietenii mei de la IndieRecords mi-au făcut o mare surpriză și mi-au dăruit chiar acum câteva zile nu unul, ci două albume ale unei trupe foarte dragi mie, albume care se găsesc foarte, foarte greu. Așa că adaug la lista de mai sus:

  • Elephant - Sunlight makes me paranoid
  • Elefant - The Black Magic Show

"...încercam să-mi vând e o filozofie de tipul "high achiever", crezând cu convingere că voi transforma dezavantajul ăsta într-un avantaj. Doar că viața nu e chiar ca în filme"

E perioada de izolare prielnică pentru compus? Ai compus ceva în aceste săptămâni?

Doru Trăscău: Când am luat hotărârea să rămân acasă am dat fuga la studio și mi-am luat de-acolo tot ceea ce am considerat că ar fi potrivit să am lângă mine atunci când mă voi apuca de scris, așa că mi-am adus o clapă, chitară, microfon, căști și toate cele. Mi-am zis că aș face foarte bine să profit de timpul pe care îl voi petrece închis și să compun cât mai mult.

După vreo două săptămâni în care mă frustram zilnic din ce în ce mai tare, mi-am dat seama că încercam să-mi vând e o filozofie de tipul "high achiever", crezând cu convingere că voi transforma dezavantajul ăsta într-un avantaj. Doar că viața nu e chiar ca în filme, așa că am ales să mă opresc, înainte să mă frustrez și mai tare. Așa că în momentul ăsta îmi concentrez atenția pe citit și învățat lucruri noi.

"Cei care sunt îndrăgostiți vor scrie întotdeauna la fel, indiferent că este pandemie sau nu"

Cum crezi că va fi muzica compusă în perioada pandemică?

Doru Trăscău: Cred că depinde de artist. Cei care se vor lua în serios și trăiesc într-o stare permanent apăsătoare vor scrie, cel mai probabil, exact așa cum le este starea. Cei care sunt mai glumeți, probabil că or să facă niște parodii din cântecele lor. Cei care sunt îndrăgostiți vor scrie întotdeauna la fel, indiferent că este pandemie sau nu.

Care a fost cel mai ciudat vis pe care l-ai avut de când stai în izolare?

Doru Trăscău: Am visat ceva cu niște pisici, dar cam asta e tot ce-mi amintesc.

Ce te ajută să-ți menții moralul ridicat în perioada asta?

Doru Trăscău: Dragoste, muzică, mișcare, în orice ordine. Cu cât mai mult, cu atât mai bune.

"Dacă va fi cazul să existe o schimbare, sunt convins că ea se va produce în timp și nu pocnind din degete"

Care va fi primul lucru pe care îl vei face când carantina se va încheia?

Doru Trăscău: Pfff, greu de zis. Cred că o să stau destul de mult afară, o să vreau să-i văd pe toți cei dragi. O să-mi doresc foarte tare să mă revăd cu băieții, să mergem la sală și să cântăm mult, și cu siguranță o să-mi planific o ieșire cu motocicleta. Un concert ar fi de-a dreptul VIS!

Cum crezi că va arăta lumea după această pandemie? Va mai fi la fel?

Doru Trăscău: Când a venit revoluția aveam vreo 13 ani și mi-aduc aminte că l-am întrebat pe tata atunci dacă lucrurile se vor schimba. El mi-a spus că da, lucrurile vor fi altfel. Apoi l-am întrebat, cum era firesc, cât o să dureze? Pronosticul lui de cinci ani, care s-a dovedit foarte optimist, m-a întristat foarte tare. Un copil nu are răbdare cinci ani ca lucrurile să se schimbe. Ei bine, au trecut de șase ori pe atât și știi foarte bine cât de mult s-au schimbat lucrurile. Așa că dacă va fi cazul să existe o schimbare, sunt convins că ea se va produce în timp și nu pocnind din degete.

Despre Doru Trăscău

Doru Trăscău este vocalist, chitarist și songwriter. A pus bazele primei sale trupe, AB4, în anul 2000. "Toxic" a fost prima piesă lansată, iar cu acest single de debut formația a acupat poziții fruntașe în topurile muzicale românești. La 3 ani de la înființarea trupei, AB4 a primit premiul Best Romanian Act la MTV Europe Music Awards. Formația și-a încheiat activitatea în 2008, Doru oscilând la momentul respectiv între ideea refacerii proiectului AB4 sau al unei trupe noi. După mai multe momente de cotitură, a hotărât să o ia de la început împreună cu o nouă echipă - colegii săi actuali din formația indie The Mono Jacks - Cristian Chiru (bas), Andrei Zamfir (chitară) și John Ciurea (tobe). Alături de ei a lansat două albume: "Ușor distorsionat" (2017) și "Gloria" (2020).

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Living Rock 2021, singurul festival de alternativ de la mare, are loc în august, pe plaja Tuzla

Muzica alternativă se aude vara aceasta la festivalul Living Rock. În weekendul 20 - 22 august, pe plaja Tuzla vor susține show-uri live trupe ca Vița de Vie, byron și The Mono Jacks.

Publicat

pe

Doru Trăscău (The Mono Jacks)
Doru Trăscău (The Mono Jacks) │ FOTO: Livia Văduva

Pe parcursul celor trei zile ale festivalului Living Rock 2021 vor fi organizate activități în aer liber, pentru toate vârstele: de la acțiuni de ecologizare, tururi prin împrejurimi alături de ghizi și sesiuni de birdwatching pentru iubitorii de păsări, până la zonă de produse handmade, tatuaje, dreaduri și multe alte surprize.

Pe scenă vor urca trupe îndrăgite de rock alternativ precum Vița de Vie, byron, The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers și Grimus, iar lista de artiști din line-up urmând să fie completată și alte nume.

"Deși încă ne obișnuim cu noul normal, care ba e utopic, ba distopic, este totuși un moment bun să luăm o pauză binemeritată și să re-experimentăm cum e să fii în primul rând la un concert. Trupele sunt nerăbdătoare să urce pe scenă, publicul abia așteaptă să le asculte, cu toții căutăm alternative pentru vacanța de vară, așa că un festival de alternativ la mare ar fi cea mai bună alegere.

Pe lângă line-up-ul complet alternativ și din scena underground a muzicii românești, Living Rock va fi un altfel de eveniment la mare. Vrem un festival atent cu oamenii din zonă, dar mai ales atent cu locul. Vrem să trăim rock, dar alternativ, așa încât, la plecare, plaja Tuzla să rămână la fel de sălbatică, apa să fie la fel de turcoaz și nisipul la fel de fin", a declarat Ilinca Ghișoiu, reprezentantul Maitreya Events, organizator al festivalului Living Rock.

Acces la festival & camping

Accesul la festival se va face pe bază de abonament pe trei zile, alături de certificatul de vaccinare sau test negativ de Covid, mască și distanțare. Biletele și abonamentele achiziționate anul trecut pentru ediția 2020 rămân valabile pentru ediția 2021.

Persoanele nevaccinate vor primi gratuit un test de Covid la intrare.

Prețuri abonamente la Living Rock:

  • 250 lei (acces pentru 3 zile la toate concertele și activitățile festivalului din perioada 20 - 22 august)
  • 125 lei (oferă access pentru 3 zile la toate concertele și activitățile festivalului din perioada 20 - 22 august persoanelor vaccinate)

Despre Living Rock

Festivalul Living Rock, singurul festival de alternativ de la mare, are ca scop promovarea scenei underground din România și sprijinirea artiștilor din zona de rock alternativ. Construit pe conceptul unic de combinare a rock-ului alternativ cu frumusețea Mării Negre, evenimentul are loc în aer liber, pe plaja Tuzla.

Citește în continuare

rock

"Gloria" trupei The Mono Jacks e dincolo de pandemie: "Am simțit oamenii foarte aproape de noi"

În urmă cu un an se năștea "Gloria". The Mono Jacks avea atunci în față o agendă plină de concerte, albumul proaspăt lansat urmând să ajungă la fanii formației din întrega țară. La Arenele Romane au venit 2000 de oameni, amintirea acelei seri rămânând pregnantă pentru Doru Trăscău și colegii săi. Acel concert a fost printre ultimele susținute fără restricții, înainte ca pandemia să ne răpească intimitatea unui show live. Ceva totuși nu s-a schimbat. "Am simțit oamenii foarte aproape de noi", ne-a spus Doru, iar această realitate nu a fost știrbită de pandemie. Chiar dacă 2021 nu ne-a adus încă libertatea dorită, "Gloria" va fi alături de fani și la aniversarea de un an. Concertul se va ține online, iar publicul va fi din nou aproape.

Publicat

pe

Doru Trăscău (The Mono Jacks)
Doru Trăscău (The Mono Jacks) │ FOTO: Livia Văduva

Pe 3 februarie, trupa The Mono Jacks va urca din nou pe scenă pentru a aniversa un an de la lansarea albumului "Gloria". Evenimentul va avea loc la Expirat, va fi transmis online prin intermediul platformei Streamerse și va putea fi vizionat din toate colțurile lumii. Fanii își vor putea susține formația cumpărând bilete în sistem "pay what you want".

Înaintea acestui concert, Doru Trăscău ne-a povestit despre bucuria și nerăbdarea de a urca din nou pe scenă, despre amintirea frumoasă a concertului de la Arene, din 2020, dar și despre recunoștința pentru sprijinul și afecțiunea primite din partea fanilor. Doru a început să lucreze și la piese noi, muzica menținându-l în pandemie pe linia de plutire.

InfoMusic: Salutare, Doru! 2021 începe pentru voi cu aniversarea celui mai recent album TMJ, "Gloria". A trecut un an de la apariția acestui material și de la show-ul sold-out de la Arene, unde 2000 de fani au fost alături de voi. Ce amintiri păstrezi de la concertul de lansare?

Doru Trăscău: Îmi aduc aminte că a fost foarte multă lume, că am avut cu toții emoții și că am avut o scenă așa cum ne-am dorit . Îmi aduc aminte că la finalul serii m-am trezit cu sacoul lui Andrei și cu Andrei purtând sacoul meu. Chestiunea era de-a dreptul misterioasă pentru că noi nu ne aminteam să ne fi schimbat hainele între noi. Ceruserăm în mod expres ca înainte de a ne sui pe scenă să fie beznă totală. În momentul în care ne pregăteam să venim pe scenă, echipa tehnică ne-a montat căștile și în bezna aceea ne-au îmbracat cu hainele greșite.

"Ceva din felul în care s-a petrecut comunicarea ne-a dat întotdeauna senzația de siguranță și de susținere"

InfoMusic: Primul an al "Gloriei" a fost unul cu multe incertudini, în care cu toții am așteptat vești mai bune. Care au fost, pentru tine, momentele în care ai reușit să vezi și ceva pozitiv în tot acest necunoscut?

Doru Trăscău: Știam că avem o gașcă de oameni faini în jurul nostru la fel cum știam că avem niște fani care ne iubesc foarte tare. În perioada asta lucrurile astea au fost din ce în ce mai evidente și suntem recunoscători pentru asta.

InfoMusic: Cum au reacționat fanii la această schimbare de paradigmă, în care concertele sunt rare și, inevitabil, diferite? I-ați simțit alături de voi?

Doru Trăscău: Am simțit oamenii foarte aproape de noi și deși nu a fost o chestie spusă cu subiect și predicat, ceva din felul în care am ajuns să interacționăm, ceva din felul în care s-a petrecut comunicarea ne-a dat întotdeauna senzația de siguranță și de susținere.

"Vin în fiecare zi la micul meu studio. Aici îmi țin mintea ocupată după un program fix, nine to five"

InfoMusic: Cu toții am fost nepregătiți pentru tot ce a însemnat pandemie și măsuri restrictive. Simți că ai reușit să te adaptezi la această nouă normalitate?

Doru Trăscău: Aș spune mai degrabă că m-am ajustat acestei realități și tot ajustez în continuare. Am să continui să fac asta pentru că, așa cum este evident pentru noi toți, "termenul" se prelungește. Totul se va termina cu o mare beție.

InfoMusic: Cum arată acum programul lui Doru?

Doru Trăscău: Vin în fiecare zi la micul meu studio. Aici îmi țin mintea ocupată după un program fix, "nine to five". Cânt și compun cât de mult pot ca să nu o iau razna.

"Este nevoie de timp ca să sedimentăm ceea ce ni se întâmplă"

InfoMusic: Cât de des te vezi/vorbești cu băieții din trupă?

Doru Trăscău: De văzut ne vedem foarte rar, de auzit ne auzim ceva mai des, fie că ne scriem pe grupul nostru de conversație, fie că mai facem câte o conferință video.

InfoMusic: V-a inspirat perioada asta în a începe să lucrați la ceva nou?

Doru Trăscău: Vorbeam cu un bun prieten de-al meu despre ce înseamnă să fii inspirat într-o perioadă ca asta și el a avut o remarcă care mi-a rămas în minte. Mi-a spus că după părerea lui este nevoie de timp ca să sedimentăm ceea ce ni se întâmplă. Este nevoie de timp ca sentimentele pe care le vom fi adunat în urma acestei experiențe să poată ajunge la suprafață până în punctul în care să scriem sau să cântăm despre asta.

InfoMusic: Anul trecut îmi spuneai că aveți în plan lansarea "Gloriei" și pe vinyl. Va fi 2021 anul în care s-ar putea materializa acest plan?

Doru Trăscău: Rămâne cum am stabilit. "Gloria" o să apară și pe vinyl.

InfoMusic: O veți sărbători pe "Gloria" în cadrul unui concert, pe care îl veți susține la Expirat, și pe care fanii din toate colțurile lumii îl vor putea urmări online. Cu ce emoții întâmpinați acest show?

Doru Trăscău: În primul rând este pentru noi toți un moment important faptul că sărbătorim un an de când am lansat albumul. Apoi ne dorim foarte tare să ne suim pe scenă, să cântăm. Faptul că suntem pe scena de la Expirat cu siguranță o să ne ajute să ne simțim mai aproape de experiența unui concert așa cum o știam.

"Muzica reprezintă în continuare echilibrul"

InfoMusic: Înainte ca lumea să fie dată peste cap, îmi spuneai că muzica îți oferă la fel de mult pe cât îți ia. Cum s-a schimbat relația ta cu muzica în lunile de pandemie?

Doru Trăscău: Ce am spus nu a fost în niciun fel schimbat de pandemia prin care trecem. Cu alte cuvinte, muzica reprezintă în continuare echilibrul.

InfoMusic: Cu ce gânduri intri în 2021 și ce-ți propui să faci, indiferent ce ni s-ar așterne în față?

Doru Trăscău: În 2021 învăț foarte mult, scriu un album solo, am îmbrăcat haina de producător, vreau să studiez pianul și am să fac tot posibilul să călătoresc cât mai mult cu motocicleta.

Doru Trăscău (The Mono Jacks)

Doru Trăscău (The Mono Jacks) │ FOTO: Livia Văduva

Citește în continuare

Industria muzicala

Schema de ajutor de stat pentru sectorul cultural stârnește nemulțumirile artiștilor, "cele 15 runde de negocieri au fost aruncate la gunoi de Ministerul Culturii"

Reprezentanții sectorului cultural și-au exprimat nemulțumirea față de schema de ajutor de stat recent publicată de Ministerul Culturii. Negocierile din ultimele luni au fost complet ignorate, sunt de părere membrii grupului de lucru, care au observat că ajutorul este oferit exclusiv organizatorilor de evenimente. Artiștii ar urma să fie plătiți de către "un intermediar privat".

Publicat

pe

Alexandra Usurelu in concert la TNB pe 29 ianuarie 2018 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

După aproape un an de pandemie, în care concertele s-au putut desfășura doar în aer liber, iar festivalurile au fost amânate, sectorul cultural rămâne în continuare afectat de măsurile de restricție. O schemă de ajutor de stat, publicată recent de Ministerul Culturii, ar urma să vină în sprijinul tuturor celor care activează în domeniul artistic, însă potrivit reprezentanților acestui sector, realitatea este diferită de ceea ce se promovează. Schema de ajutor se adresează în special organizatorilor de evenimente, artiștii rămânând fără siguranța unui sprijin financiar în lunile următoare de pandemie.

Această concluzie a fost trasă în urma unei conferințe de presă desfășurate astăzi, 28 ianuarie. La ea au participat reprezentanți ai sectorului cultural și membri ai grupului de lucru implicați în negocierile schemei de ajutor de stat. 

"Asistăm la o campanie de PR prin care Ministerul Culturii încearcă să cosmetizeze eșecul unui ajutor de stat pentru toți cei afectați de închiderea sectorului"

"În ultima săptămână asistăm la o campanie de PR prin care Ministerul Culturii încearcă să cosmetizeze eșecul unui ajutor de stat pentru toți cei afectați de închiderea sectorului. Este prezentată triumfalist această schemă de ajutor ca fiind rezolvarea problemelor tuturor celor afectați. Informațiile sunt deformate sau uneori false. Ministrul declară că după 15 runde de negocieri a fost finalizată schema de ajutor. Adevărul este că cele 15 runde de negocieri au fost aruncate la gunoi de Ministerul Culturii din moment ce din toate concluziile grupului de lucru nici una nu se regăsește într-un plan al Ministerului, în schimb reprezentanții Ministerului au decis să meargă mai departe cu schema de ajutor inițială, cea care a dus la proteste și ulterior la formarea grupului de lucru", se arată într-un comunicat de presă transmis de membrii grupului de lucru.

Schema de ajutor de stat actuală oferă sprijin organizatorilor de evenimente, "în urma evaluării unor proiecte de către o comisie", iar artiștii ar urma să fie plătiți de "un intermediar privat" al Ministerului.

"Ministerul Culturii ar trebui să știe că cel care livrează produsul cultural direct către public este artistul, nu organizatorul"

"În nota de fundamentare a acestei scheme de așa zis ajutor, Ministerul Culturii susține că <<Având în vedere constrângerile bugetare existente, ajutorul financiar poate fi acordat direct doar operatorilor culturali aflați pe ultimul nivel al ecosistemului cultural, cei care prin natura activității lor livrează produsul cultural direct către public>>, adică organizatorului de spectacol.

Ministerul Culturii ar trebui să știe că cel care livrează produsul cultural direct către public este artistul, nu organizatorul. Iar faptul că schema finanțează organizatorii de spectacole este exact esența problemei. În repartizarea așa-zisului ajutor, Ministerul introduce un intermediar privat care va angaja și va plăti artiști, lucrători și firme după bunul plac. Mai mult, organizatorii vor primi aceste finanțări în urma evaluării unor proiecte de către o comisie, deci și această verigă va fi finanțată selectiv.

De aceea noi considerăm că singura varianta de ajutor a acestui sector este plata unor compensații directe, imediate și echitabile, nu folosirea ca intermediar a unor entități private. Este ca și cum Ministerul Culturii s-ar fi privatizat. De asemenea nu poate fi considerat un ajutor o plată pentru niște servicii prestate", se mai arată în comunicat.

La conferința de presă au participat reprezentanți ai Asociației MUZE - Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans, ALIS - Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolului, Patronatul Producătorilor, Organizatorilor de Spectacole și Impresarilor Artistici din România, Reprezentanți ai Firmelor de scenotehnică și Reprezentanți ai managerilor și organizatorilor de spectacole. Artiștii au fost reprezentați de Marius Manole, Tudor Chirilă, Dan Byron și Doru Trăscău.

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< iun. 2021 >>
lmmjvsd
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Trending