Urmărește-ne în Social Media

Toate stirile

De vorbă cu Ray Haller de la Sweet Savage, înainte de Rock the City - INTERVIU

Cu câteva zile înaintea concertului din cadrul Tuborg Greenfest powered by Rock the City am stat de vorbă la telefon cu frontman-ul trupei Sweet Savage, Ray Haller.

Publicat

pe

Ray Haller în concert alături de Metallica (San Francisco, decembrie 2011)
Ray Haller în concert alături de Metallica (San Francisco, decembrie 2011) │ FOTO: www.facebook.com

Cu câteva zile înaintea concertului din cadrul Tuborg Greenfest powered by Rock the City am stat de vorbă la telefon cu Ray Haller, frontman-ul trupei Sweet Savage.

Discuția a fost destul de scurtă, dar cuprinzătoare. Am povestit despre istoria trupei și despre planurile de viitor. Am aflat că una dintre cele mai prețioase amintiri ale muzicianului este prestația live alături de Metallica. Ray a fost foarte deschis în legătură cu show-ul ce urmează la Romexpo și a oferit destul de multe detalii. Elementul surpriză a fost curiozitatea membrilor trupei față de țărișoara noastră și dorința de a vedea cât pot de mult din ea. Povestea în detaliu o puteți citi în rândurile următoare.

Sweet Savage

Sweet Savage │ FOTO: www.sweetsavage.co.uk

L-am întrebat pe Ray despre istoria Sweet Savage și cum ar putea descrie succint experiența. După cum ne așteptam, nu a fost deloc ușor. Sweet Savage este încă una dintre cele mai obscure trupe internaționale de heavy metal, dar acest lucru nu-l demoralizează pe vocalul care ne povestește cu plăcere că a fost și continuă să fie o aventură minunată.

Sweet Savage - o călătorie minunată

InfoMusic: Pe parcursul anilor Sweet Savage a parcurs un drum cu urcușuri și coborâșuri, cum ai rezuma această experiență cu trupa, cu fanii, cu industria muzicală?

„Ei bine, ai dreptate. Am avut multe urcușuri și coborâșuri pe parcursul anilor, a fost foarte greu să ne menținem în mișcare. Am avut o pauză lungă în care totul părea prea mult, afacerea cu rock-ul părea să fi murit în UK și în Irlanda. Era foarte greu să ajungi să ții un concert, darămite să încerci să înregistrezi un album. 

Dar a fost o aventură minunată, a fost foarte distractiv. Mergeam în State și în Europa și cântam, dar ne era greu să aducem profit. Au fost urcușuri și coborâșuri mari, dar călătoria în ansamblu a fost plăcută. A fost grozav. Mă bucur că am facut-o și mă bucur că încă o fac.”

InfoMusic: Veți rămâne fideli instrumentelor clasice pentru metal sau aveți de gând să recurgeți la sample-uri, sintetizatoare și celelalte tehnologii folosite de alți muzicieni?

„Să-ți povestesc, nu am de ce să-ți ascund. Sunt muzician, dar în ceea ce privește tehnologia nu sunt priceput, nu folosesc nici măcar pedale pentru chitară. Stăm acasă, scriem piesele, le repetăm, mergem în studio și le cântăm live. Nu, nu folosim nici sample-uri și nici trucuri electronice. Ceea ce auzi e exact ceea ce cântăm. Cântăm la toate instrumentele, toboșarul nici nu folosește triggeri, nimic de genul acesta – numai metal în stare pură.”

Live alături de Metallica

Ray ne povestește că împreună cu trupa face muzică în stilul clasic, la fel ca la început, în 1979. În conversație apare pentru prima oară menționarea celor de la Metallica, despre care artistul spune că practică aceeași metodă. Ray Haller s-a alăturat băieților de la Metallica pe scenă în urmă cu câteva luni în cadrul concertului aniversar de 30 de ani pentru a cânta live Killing Time - piesa semnată Sweet Savage dar preluată de Metallica și inclusă pe single-ul The Unforgiven.

InfoMusic: Cum ai descrie experiența alături de Metallica?

„Ei bine, după cum îți poți imagina, e minunat să fii prieten cu membrii celei mai mari trupe de heavy metal din lume. Să fii invitat alături de ei, să îi cunoști, să mânânci și să bei cu ei, e o experiență minunată. Probabil cea mai frumoasă experiență e să ieși pe scenă alături de Metallica și să vezi reacția publicului. E o mare avalanșă de adrenalină. Am intrat pe multe scene în fața a sute și a mii de oameni, dar să cânți live alături de una dintre cele mai mari trupe din lume, să urci pe scenă alături de Metallica – asta e cu totul altceva.

Și încă un lucru interesant despre Metallica este că ei sunt niște tipi obișnuiți, la fel ca mine și la fel ca tine. Singura diferență este că ei fac muzica pe care o adoră milioane de oameni, dar dacă stai cu ei în backstage sau într-o cafenea, sunt exact ca mine și ca tine. Vorbesc despre aceleași lucruri, le plac aceleași lucruri, sunt pur și simplu patru băieți obișnuiți. Când concertează, însă, sunt oameni extraordinar de deosebiți.

Un nou album și o nouă serie de concerte

După povești și amintiri, am trecut și la planurile de viitor. Se pare că trupa are planuri mari, va scoate un nou album și va pleca din nou în turneu peste numai câteva luni. Sweet Savage nu vrea să respecte tiparul multor alte trupe și și-a propus să acopere în cadrul următoarelor turnee țări nevizitate de majoritatea artiștilor.

„Ceea ce-și dorește Sweet Savage este să meargă în balcani, să concerteze în acea parte a Europei. Am vrea să ajungem în locuri în care multe alte trupe nu merg. Ok, Metallica se duce să cânte peste tot, dar multe alte trupe nu.

Următorul pas, care va avea loc cândva la începutul lui 2013 este să ajungem în America de Sud. Vrem să ajungem și în Balcani, în Polonia, în Rusia și în toată zona estică a Europei. Toată lumea merge în Marea Britanie, toată lumea concertează în Germania, Franța și Spania. Și noi facem asta, dar vrem să mergem mai departe pentru a ne dezvolta propria piață.”

Cel mai recent album al trupei, Regeneration, lansat în 2011, nu s-a bucurat de un eveniment de lansare în Europa, dar Sweet Savage vrea să remedieze situația.

„Avem acest nou album ce nu a fost lansat încă în regiunea voastră. Probabil va fi lansat în septembrie. Vom aduce copii la festival pentru stand-ul de merchendising, dar sperăm să avem o lansare oficială în septembrie. Vom porni din nou în turneu în Europa în octombrie sau noiembrie. Vom susţine o serie de concerte de club probabil, cu în jur de 600-700 de spectatori la fiecare concert.

În afară de asta, vom face un nou album. Deja ne-am apucat să compunem pentru el. Ne vom apuca serios de lucru în studio în timpul verii, vom pune cap la cap toate ideile și sperăm să începem înregistrările în decembrie sau ianuarie pentru a fi gata vara viitoare. Cam așa sună planul. Dar industria muzicală este cea mai ciudată afacere din lume.”

Sweet Savage la finalul unui concert la O2 Arena

Sweet Savage la finalul unui concert la O2 Arena │ FOTO: www.facebook.com

Curiozitatea pentru București

Mulți artiști străini vin în România, dar din diverse motive poate personale sau obiective nu au gustat din aroma Bucureştiului sau a meleagurilor noastre mioritice. Ray Haller și colegii săi de trupă nu vor însă să se înscrie în această categorie, ci vor să exploreze capitala României în măsura în care le permite timpul.

InfoMusic: Mi-ar plăcea să-mi spui ce ai auzit despre România, sincer.

„Păi, am auzit de Transilvania și mi s-a spus că românii apreciază foarte mult heavy metal-ul. Acesta e probabil cel mai important lucru.

Mi s-a mai spus că aveți unele dintre cele mai frumoase castele din lume. Ne-ar plăcea mult să ajungem să le vedem. Așa că fie că vom merge ca trupă sau separat, ne vom întoarce să vizităm. Cunosc câțiva români care locuiesc în Irlanda, mi se par încântători, așa că mă aștept să fim primiți cu ospitalitate în România. Cu siguranță vreau să văd cât mai multe lucruri. Vreau să văd palatul celebru, cea mai mare clădire administrativă, nu? Mi-ar plăcea mult să văd asta.”

Ray Haller în concert alături de Metallica (San Francisco, decembrie 2011)

Ray Haller în concert alături de Metallica (San Francisco, decembrie 2011) │ FOTO: www.facebook.com

Imagini din România pe următorul album Sweet Savage

Sweet Savage are în plan o ședință foto în România și, cu puțin noroc, fanii vor putea vedea pozele pe albumul de anul viitor.

„Vom avea o ședință foto undeva în România și sper să folosim câteva poze pentru următorul album. Cu siguranță le vom pune pe site imediat ce vor fi gata, dar sper să le folosim și pe album. Dar așa cum am mai spus, cel mai important lucru cred că este faptul că iubiți heavy metal-ul și, până la urmă, noi asta vom face. Asta e meseria mea și abia aștept să mă urc pe scenă. Știi, toată lumea spune că România e plină de rock și sper să se vadă asta și la festival. Chiar sper ca fanilor români să le placă Sweet Savage. Sper că ne veți vedea ca pe o trupă de heavy metal autentică și sper să vă placă. Cred că dacă vă place Metallica, o să vă placă și Sweet Savage.

Toată lumea încearcă să studieze concurența, iar muzicienii nu fac nici o difrență. Totuși, Sweet Savage va renunța la concertele de la Rock the City pentru a profita de timpul în București.

InfoMusic: Îţi doreşti să vezi vreun spectacol anume în cadrul festivalului de la București?

Ray Haller, Sweet Savage„Văd trupele astea mereu și sunt sigur că o să le mai văd prin Europa în această vară. Eu sper să ajung să mă integrez în astmosferă și să-mi susțin concertul. Nu cred că ajung decât vineri la ora 23. Am vorbit cu promoterii și au spus că ne vor duce oriunde vrem. Cred că ne vom întâlni cu câțiva fani, dar cu siguranță vom merge să vedem orașul. Respect trupele care vor cânta la festival, dar le mai pot vedea. Îmi place să mă uit la alți artiști, să văd ce fac ei și să mă pot compara cu ei, dar pot să îi văd în Franța sau Germania, unde am mai fost până acum.”

Ce a pregătit Sweet Savage pentru concertul de la București

Firește că l-am întrebat pe Ray ce a pregătit trupa pentru concertul ce va deschide cea de-a doua zi de Rock the City, iar vocalistul a fost surprinzător de deschis să-mi ofere toate detaliile.

InfoMusic: Poți să ne dezvălui câteva detalii despre spectacolul de la București? Ce piese va curpinde setlist-ul?

„Cred că vom cânta în jur de 40-44 de minute ceea ce înseamnă 8 sau 9 piese. Setlist-ul va avea și piese noi și piese vechi.

Bineînțeles că va include și Killing Time, multă lume știe piesa asta pentru că Metallica i-a făcut un cover. A mai preluat o piesă de la noi, dar nu a folosit-o. Se numește Eye of the Storm și este și ea în setlist. Mai este un cântec vechi care a prins foarte, foarte bine live în Europa și în State, e un soi de heavy metal clasic. Se aseamănă mult cu epoca veche – Sabbath, Dio și se numește Vengeance. Restul vor fi piese noi, de  pe Regeneration. Ca stil, piesele seamănă mult cu albumele Reload și St Anger de la Metallica – piese grele de maxim 4 minute.

După aproape 20 de minute am încheiat conversația, dar nu înainte ca Ray să mă roage să fac promisiunea că voi încerca să-l salut la festival. A spus că ar fi foarte plăcut să poată asocia fața cu vocea pe care a auzit-o. Într-adevăr discuția a fost foarte plăcută, iar Ray Haller pare un om deschis și modest și abia aștept să văd show-ul lui de sâmbătă.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Rock the city 2012
Festivaluri vineri, 29 iunie 2012

Rock The City 2012

Loc
Romexpo
PUBLICITATE
2 comentarii

PROMO

Descoperă laptopul pentru creatori ASUS Zenbook Pro 14 OLED

Trending