Urmărește-ne în Social Media

rock

Artiști în izolare | Dan Byron: "Dacă societatea va arăta la fel după această pandemie, înseamnă că n-am înțeles nimic"

Dan Byron practică distanțarea socială de câteva săptămâni bune. Îi este dor de concerte și de ieșirile cotidiene în oraș, însă a reușit să se acomodeze și cu izolarea. E obișnuit să aibă un program fix, așa că în lipsa evenimentelor își investește timpul în exerciții de compoziție. Cât despre fake news-uri și teorii ale conspirației, ne mărturisește că a citit multe prostii pe tema actualei pandemii.

Publicat

pe

Dan Byron
Dan Byron │ FOTO: Anya Dimitrov

În noiembrie 2019, Dan și colegii din byron lansau albumul "Nouă". Cei care au ratat ocazia de a-l asculta live sau vor să-l reasculte, o pot face accesând platforma Overground Showroom, o proaspăt lansată bibliotecă de video on demand dedicată concertelor. Aici veți găsi concertul byron - Nouă, live la Cincșor, o sesiune filmată și înregistrată de trupă la Transylvania Guesthouses în primele zile din martie 2020.

Tototdată, dacă vă e dor să vă încărcați bateriile cu un show live byron, formația va susține un concert online joi, 16 aprilie. Găsiți toate detaliile despre eveniment aici.

InfoMusic: De câtă vreme te afli în izolare și de ce ți-e cel mai dor din viața de dinainte de pandemie?

Dan Byron: Imediat se fac cinci săptămâni. Mi-e dor de concerte, evident, dar și de ieșirile obișnuite în oraș. Vorba cântecului: "you don’t know what you’ve got till it’s gone"

InfoMusic: Ai vreun nou tabiet de când stai acasă?

Dan Byron: Programul meu e destul de fix de ani de zile și în mare parte se petrece acasă, așa că izolarea nu mă încurcă prea mult.

InfoMusic: Cât de des citești acum știrile, comparativ cu perioada pre-pandemie?

Dan Byron: Un pic mai des ca înainte. Încerc să mă țin departe de isterie și să știu doar strictul necesar.

"Am auzit multe prostii, inclusiv despre laboratoare secrete, viruși fabricați și declarații ale unor oameni importanți despre cum ne încurcă seniorii economia"

InfoMusic: Cum te ferești de fake news și care a fost cea mai ridicolă teorie a conspirației pe tema COVID-19 de care ai auzit?

Dan Byron: Fake news au un format destul de ușor de recunoscut, mai ales că sunt axate pe click-bait. Mijlocul meu principal de informare este internetul de mulți ani, așa că știu ce cu ce se mănâncă. N-aș putea să-ți spun care a fost cea mai absurdă, dar da, am auzit multe prostii, inclusiv despre laboratoare secrete, viruși fabricați și declarații ale unor oameni importanți despre cum ne încurcă seniorii economia.

InfoMusic: Guști glumele cu coronavirus sau ți se pare că-i un subiect despre care nu ar trebui să se glumească?

Dan Byron: Știi cum e, râdem, glumim, dar în incintă. De data asta la propriu. Nu știu ce ne-am face fără umor, probabil am începe să coborâm scara evoluției.

InfoMusic: Ce piese/artiști au revenit sau au intrat în playlistul tău în ultimele zile?

Dan Byron: Sunt foarte dat pe spate de noul album al lui Moses Sumney.

"Muzica din perioada pandemică va fi cel puțin la fel de bună ca cea scrisă în perioada nepandemică, dar mijloacele de înregistrare vor fi diferite"

InfoMusic: E perioada de izolare prielnică pentru compus? Ai compus ceva în aceste săptămâni?

Dan Byron: Nu, dar am făcut o mulțime de exerciții de compoziție. În plus, când a început izolarea eu tocmai terminasem un challenge în care scrisesem zece piese noi, așa că aveam nevoie de un răgaz.

InfoMusic: Cum crezi că va fi muzica compusă în perioada pandemică?

Dan Byron: Cel puțin la fel de bună ca cea scrisă în perioada nepandemică, dar mijloacele de înregistrare vor fi diferite, adică studiourile se vor muta în dormitor, ceea ce poate să fie și bine. Billie Eilish tocmai a luat opt Grammy-uri pentru un album înregistrat așa.

"Mă gândesc la Newton, care a pus bazele teoriilor sale într-o situație asemănătoare - Universitatea Cambridge se închisese pe perioada ciumei"

InfoMusic: Care a fost cel mai ciudat vis pe care l-ai avut de când stai în izolare?

Dan Byron: Nu-mi aduc aminte prea bine, dar era ceva legat de igienizarea cumpărăturilor.

InfoMusic: Ce te ajută să-ți menții moralul ridicat în perioada asta?

Dan Byron: Mă gândesc la Newton, care a pus bazele teoriilor sale într-o situație asemănătoare - Universitatea Cambridge se închisese pe perioada ciumei, iar proaspătul absolvent s-a văzut nevoit să-și continue studiile acasă. Să sperăm doar că nu va trebui să stăm la fel de mult, Newton a petrecut în izolare vreo doi ani.

InfoMusic: Care va fi primul lucru pe care îl vei face când carantina se va încheia?

Dan Byron: Probabil ceva banal, care pe moment va fi un super eveniment.

InfoMusic: Cum crezi că va arăta lumea după această pandemie? Va mai fi la fel?

Dan Byron: Lumea va arăta clar mai bine, nivelul de poluare a început să scadă, ș.a.m.d., însă dacă societatea va arăta la fel [după această pandemie], înseamnă că n-am înțeles nimic.

Dan Byron

Dan Byron │ FOTO: Cristian Șuțu

Despre Dan Byron

Dan Byron este liderul și vocalistul trupei byron. Formația are în discografie 7 albume de studio si 3 DVD-uri live: "Acoustic Drama", "Live Underground" (filmat în Salina Turda) și "Electric Marching Band", în care cântă alături de Fanfara Garnizoanei Bistrița și un cor de elevi. Cel mai recent album byron se numește "Nouă" (2019 ) și este un material "destul de întunecat" despre România şi angoasele sale.

Înainte de byron, Dan a mai activat în câteva formule și formații, cele mai notabile fiind Kumm și Urma. De-a lungul anilor a colaborat cu o mulțime de artiști, printre care Alexandru Andrieș, Nicu Alifantis, Paula Seling, Luiza Zan.

PUBLICITATE
Comentează

rock

byron scoate la lumină "Efemeride", un album nou, "filosofând pe marginea propriei existențe" - INTERVIU

Dan Byron ne-a povestit mai multe despre "Efemeride", cel de-al optulea album din discografia formației byron. Materialul este o colecție de conversații pe care nu le purtăm, o privire directă în ochii omului din oglindă. Te invităm să citești interviul în articol.

Publicat

pe

Trupa byron
Trupa byron │ FOTO: Cristina Oltean

Pe parcursul celor 10 piese, byron te poartă într-o călătorie prin universul complex al gândurilor și trăirilor recurente, al anxietăților și întrebărilor existențiale, toate împletite subtil cu un fir de speranță și unul de distors.

"Efemeride" este compus în limba română și îi are pe Dan Byron la voce, chitară și flaut, Dan Georgescu la chitară, Sergiu "6" Mitrofan la pian și clape, László Demeter la bas și Andrei Ilie la tobe. Albumul este înregistrat și mixat la studioul Unda Recording din București de Dan Georgescu și masterizat de Cristian Varga la MASTERvargas.

"Efemeride" va beneficia de un turneu național de promovare, în orașe precum:

byron cântă rock cu influențe diverse, s-a înființat în 2006 și a lansat de atunci șapte albume de studio și trei DVD-uri live. Muzicienii sunt obișnuiți să cânte atât pe scene mari de festival în fața a mii de spectatori, cât și wireless, neamplificat, pentru o mână de oameni, au filmat un concert în Salina Turda (la 100 de metri adâncime) pentru că era o provocare de neratat și au compus coloana sonoră pentru un serial original HBO România.

InfoMusic: "Efemeride" este un album despre ultimii voștri doi-trei ani, material ce înglobează gânduri, trăiri, frici și anxietăți. Cum ai pornit în această "călătorie" muzicală și cum simți că ești acum, că s-a încheiat?

Dan Byron: Am început să scriu pentru "Efemeride" dinainte de pandemie, încercând să-mi îmblânzesc anxietățile, transformându-le în cântece, iar după primul lockdown am continuat să adun material nou, filosofând pe marginea propriei existențe. Ironic, îmi doresc de niște ani să scriu ceva mai vesel, mai apropiat de omul care sunt în viața de zi cu zi.

InfoMusic: "Efemeride" este cel de-al optulea album din cariera trupei byron. Cum vezi acest material, ești mulțumit de această nouă reușită în discografie?

Dan Byron: Pentru mine este cel mai bun album pe care l-am făcut vreodată. Probabil am sentimentul ăsta și pentru că e încă proaspăt, dar nu-mi amintesc să fi simțit așa în privința celorlalte de până acum.

InfoMusic: Care a fost prima piesă scrisă pentru "Efemeride” și ce rol a jucat ea în imaginea completă a albumului?

Dan Byron: Prima a fost "În infern", piesa care încheie albumul. Nici nu mai știu câte variante de schițe am schimbat între noi, câte repetiții am făcut încercând să-i dăm o formă. Nu cred că am lucrat niciodată atât de mult la o singură piesă, dar n-a fost degeaba. Albumul ăsta are un mare aftertaste datorită ei.

InfoMusic: Povestește-mi puțin despre titlul materialului.

Dan Byron: Cred că se autoexplică, ținând cont de tematică.

InfoMusic: De-a lungul carierei, ați lansat piese atât în limba română, cât și în engleză. În ce limbă îți este mai ușor să compui și crezi că mesajul unei melodii este transmis diferit în funcție limba aleasă?

Dan Byron: Evident mi-e mai ușor în română, că-i înțeleg în parte subtilitățile și pot face tot felul de acrobații. Engleza sună cumva mai firesc pe rock, că doar e limba lui maternă. Dar amândouă au avantaje și dezavantaje, apropos de scriitură - spre exemplu engleza are cuvinte mai scurte, iar româna e mai bogată în rime. Mesajul se înțelege mai bine în română dacă te adresezi românilor și în engleză dacă visezi să te adresezi și altora. Riscul însă e să faci tot felul de gafe lingvistice fără măcar să te prinzi.

InfoMusic: "Efemeride" beneficiază de un turneu de promovare, cu evenimente în mai multe orașe din țară. Care ar putea fi provocările aduse de un turneu muzical?

Dan Byron: Provocarea principală e mai mereu oboseala. În fiecare zi trebuie să te prezinți la fel de plin de energie și cu același entuziasm. În ultimii ani eu sunt de obicei primul care părăsește incinta. S-au dus vremurile în care stăteam la povești până spre dimineață. Bătrânețile, taică…

InfoMusic: Cum arată playlistul tău atunci când călătorești dintr-un oraș în altul?

Dan Byron: De obicei încerc să ascult albume pe care nu le-am ascultat încă. Câteodată îmi iese. Altădată așa adorm…

InfoMusic: Inteligența artificială ocupă din ce în ce mai mult teren în numeroase domenii artistice, inclusiv muzică. Care crezi că sunt avantajele și dezavantajele utilizării acestei tehnologii?

Dan Byron: Nu știu dacă putem să ne dăm seama acum. Mai vorbim peste un an, doi. Deocamdată roboțeii ăștia învață, sunt copii. Ce-i drept au cam răscolit imaginația întregii planete. Probabil ne-am uitat la prea multe SF-uri și ne așteptăm să înceapă un scenariu din ăla apocaliptic.

InfoMusic: Ce efecte terapeutice a avut muzica pentru tine?

Dan Byron: Ca să-ți răspund la întrebarea asta probabil ar trebui să mă opresc o vreme din cântat și să-mi dau seama ce-i diferit. N-am să fac asta pentru că sunt dependent, iar pentru drogul numit muzică nu s-a inventat metadona.

InfoMusic: Mi-ar plăcea să încheiem acest interviu într-un mod ludic, astfel că îți propun trei situații și tu îmi spui ce piese crezi că s-ar potrivi pentru ele: O călătorie cu trenul într-o Scoție tomnatică / O drumeție pe Machu Picchu / O coadă prea lungă la Mega Image.

Dan Byron: N-am fost niciodată în Scoția, dar am văzut-o în filme. Îmi închipui că "Merrie Land" de la The Good, The Bad & The Queen ar putea fi o idee bună.
Nici acolo n-am fost. Să zicem Susana Baca - "La Herida Oscura".
Cred că dacă am asculta Philip Glass - "Evening Song" am putea-o interpreta cu totul altfel.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Stagiunea Muzicală Estivală 2023 în Parcul IOR: află programul lunii septembrie

Maratonul concertelor Stagiunii Muzicale Estivale din Parcul Al. I. Cuza din Sectorul 3 continuă până pe 17 septembrie, dar trece la orarul de toamnă. Astfel, de pe 1 septembrie, toate concertele stagiunii, care au loc în fiecare vineri, sâmbătă și duminică în foișorul de piatră de pe aleea principală, vor începe la ora 20.00.

Publicat

pe

Stagiune Muzicală Estivală 2023
Stagiune Muzicală Estivală 2023 │ FOTO: Stagiune Muzicală Estivală

De mai bine de o lună, pe parcursul a optsprezece spectacole din cele 27 programate, publicul Stagiunii Muzicale Estivale din Parcul Al. I. Cuza, organizate de Primăria Sectorului 3, a avut ocazia să trăiască emoțiile pe care numai un concert live le poate transmite, dar, mai ales, a avut șansa să descopere sau să redescopere artiști și proiecte inedite, dintr-o gamă largă de genuri muzicale.

Artiști valoroși ai scenei românești, recunoscuți și îndrăgiți de spectatori din diferite generații, dar și artiști mai puțin cunoscuți publicului larg, însă muzicieni excepționali, au creat momente memorabile. Ediția aniversară a stagiunii, cea de-a optsprezecea consecutivă, continuă în același spirit. Duminica rămâne ziua rezervată muzicii de promenadă, Orchestra Angely's recreând în foișorul de piatră, cu fiecare spectacol, atmosfera Bucureștiului de altădată, când marile parcuri răsunau de muzica fanfarei duminicale.

La sfârșitul acestei săptămâni, respectiv vineri, pe 1 septembrie, soliștii a două trupe în vogă, The Mono Jacks și byron - Doru Trăscău & Dan Byron se prezintă în fața publicului Stagiunii Muzicale Estivale în formula Acoustic Duo Live, doar cu vocea și chitara. Artiștii ne invită să depănam amintiri împreună și să ascultăm melodii cunoscute din repertoriile amândurora, într-o interpretare de la suflet la suflet, în atmosfera intimă, dar intensă, a foișorului din Parcul Cuza.

Sâmbătă, pe 2 septembrie, publicul Stagiunii se va bucura de spectacolul formației Alesis, "Mi-e dor de Bucureștiul de altădată", completând cu acest proiect programul atât de variat al acestei ediții de sărbătoare.

Așadar, locuitorii Sectorului 3, dar și bucureștenii dornici să petreacă timp de calitate în aer liber sunt invitați în Parcul Al. I. Cuza, în fiecare vineri, sâmbătă și duminică, până pe 17 septembrie, de la ora 20.00. Accesul la eveniment este liber.

Calendar Stagiune Muzicală Estivală - luna septembrie, ora 20.00

Weekendul 1-3 septembrie

  • Vineri, 01.09 - Doru Trăscău & Dan Byron
  • Sâmbătă, 02.09 - Alesis
  • Duminică, 03.09 - Fanfara Angely's

Weekendul 8-10 septembrie

  • Vineri, 08.09 - Cobzality
  • Sâmbătă, 09.09 - La Musica Orchestra
  • Duminică, 10.09 - Fanfara  Angely's

Weekendul 15-17 septembrie

  • Vineri, 15.09 - Mustang
  • Sâmbătă, 16.09 - Cvartetul Passione
  • Duminică, 17.09 - Fanfara Angely's
Citește în continuare

Albume noi

byron lansează "Efemeride", cel de-al optulea album din carieră

Trupa byron va lansa în această toamnă cel de-al optulea material discografic intitulat "Efemeride". Albumul va beneficia de un turneu național de promovare și va fi disponibil atât în format digital, pe toate rețelele de streaming, cât și în format fizic, pe suport de CD și vinil. Găsești în articol mai multe detalii.

Publicat

pe

Trupa byron
Trupa byron │ FOTO: Cristina Oltean

"Efemeride" este o colecție de conversații pe care nu le purtăm, o privire directă în ochii omului din oglindă. Pe parcursul celor 10 piese, byron te poartă într-o călătorie prin universul complex al gândurilor și trăirilor recurente, al anxietăților și întrebărilor existențiale, toate împletite subtil cu un fir de speranță și unul de distors.

"<<Efemeride>> e un album conceput în vreo doi ani. El cuprinde stările și gândurile pe care le-am avut în timpul ăsta, anxietățile, fricile și filosofiile care m-au bântuit, miile de pași făcuți între aceeași pereți. Apoi a urmat un lung șir de procese, alături de ceilalți byroni: am sortat, am aranjat, am repetat mult, câteodată ne-am învârtit în cerc sau ne-am bucurat de câte o scânteie abia mijită la capătul unui tunel întunecat. Am uitat, ne-am reamintit, am modificat și am reușit să depășim toate deadline-urile din univers. Au trecut 3 ani jumătate de la primul cuvânt scris pe hârtie, dar acum, în sfârșit, e gata. Și știu că nu se compară cu sentimentul pe care îl are un părinte față de copilul său, dar pot să zic doar atât: al nostru e mai frumos!", a declarat Dan Byron, solistul trupei.

Noul album byron este compus în limba română și îi are pe Dan Byron la voce, chitară și flaut, Dan Georgescu la chitară, Sergiu "6" Mitrofan la pian și clape, László Demeter la bas și Andrei Ilie la tobe. Albumul este înregistrat și mixat la studioul Unda Recording din București de Dan Georgescu și masterizat de Cristian Varga la MASTERvargas.

"Efemeride" va beneficia de un turneu național de promovare, în următoarele orașe (alte date urmând să fie adăugate în scurt timp):

  • 5 octombrie - Legend Pub - Iași
  •  6 octombrie - Valhalla Pub - Bacău
  • 7 octombrie - Art Rock - Suceava
  • 8 octombrie - The Library Pub - Piatra Neamț
  • 27 octombrie - Time to Rock - Timișoara
  • 2 noiembrie - Rockstadt - Brașov
  • 3 noiembrie - Soho Music Hall - Bistrița
  • 4 noiembrie - Oldies Pub - Sibiu
  • 10 noiembrie - Club Touche - Băicoi
  • 18 noiembrie - Arenele Romane - București
  • 25 noiembrie - Daily Pub - Galați

byron cântă rock cu influențe diverse, s-a înființat în 2006 și a lansat de atunci șapte albume de studio și trei DVD-uri live. Muzicienii sunt obișnuiți să cânte atât pe scene mari de festival în fața a mii de spectatori, cât și wireless, neamplificat, pentru o mână de oameni, au filmat un concert în Salina Turda (la 100 de metri adâncime) pentru că era o provocare de neratat și au compus coloana sonoră pentru un serial original HBO România.

Din când în când fac concerte de improvizație 100% (seria Impromptu) și în decembrie 2014 au filmat la Teatrul Național din Cluj concertul "Electric Marching Band" cu o fanfară militară și un cor de elevi, a cărui lansare pe DVD a fost susținută printr-un scurt turneu de proiecții în cinematografe. Apoi a urmat albumul "Eternal Return", care a fost înregistrat în High Resolution la Dublin în celebrele studiouri Windmill Lane și masterizat la Londra la Abbey Road.

La sfârșitul lui 2019, byron a lansat albumul "nouă", compus în totalitate în limba română. "nouă" este un album despre noi, despre România, dedicat nouă. Un carusel muzical cu 12 piese despre emigranți, dar și despre noi, cei rămași acasă. Un album despre inconștientul colectiv, despre tăceri și mersul nostru zilnic pe ață.

Citește în continuare

Trending