Urmărește-ne în Social Media

rock

Coma: "Ne dorim să reușim să rămânem relevanți cât mai mult timp posibil"

Coma continuă să își cânte povestea și a pregătit deja noi capitole care vor fi pe gustul fanilor. Unul dintre acestea este un concert special în cadrul Rocanotherworld, festival ce va avea loc în perioada 20-23 iunie la Iași. Mai multe despre acest eveniment și nu numai ne-au detaliat Sorin Petrescu, Dan Costea și Matei Tibacu-Blendea, într-un interviu disponibil în articol.

Publicat

pe

Coma
Coma │ FOTO: Robert Bumbes

Coma este una dintre formațiile care vor încânta festivalierii la Rocanotherworld 2024. Sub sloganul "Sunteți o stare de spirit, iar împreună suntem o forță", festivalul își propune să creeze o atmosferă în care fiecare participant să găsească echilibrul perfect între visare și realitate, muzică și dans liber.

Rocanotherworld este un festival explorator de muzică, artă, gânduri, oameni și idei, care a luat naștere la Iași în 2016, in memoriam Ioan Dan Niculescu, fiind organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry. Acesta reprezintă o călătorie colectivă, o stare de spirit, o celebrare a vieții prin (re)conectarea la valori, o efervescență culturală și o conturare a felului de-a fi - curios, diferit și pentru ceilalți.

Coma s-a format la începutul anilor 2000, fiind compusă din foști membri ai trupelor Daft Allison și Ska Burger. Albumul de debut, "Somn", lansat în 2001, a avut un succes notabil, aducându-i nominalizarea la premiul pentru cea mai bună trupă alternativă în cadrul Galei Premiilor Industriei Muzicale Românești din 2002.

De-a lungul anilor, Coma a susținut numeroase concerte în țară și a participat la diverse festivaluri importante. În 2024, trupa s-a reunit în formula actuală, avându-i în componență pe Cătălin Chelemen (voce), Răzvan Albu (tobe), Dan Costea (voce, chitară), Sorin Petrescu (chitară bas), Răzvan Rădulescu (DJ Hefe - scratchuri, efecte, keys) și Matei Tibacu-Blendea (chitară). Trupa a avut onoarea de a deschide concerte pentru numeroase formații și artiști internaționali de renume, printre care Linkin Park, Korn, Deftones sau Iggy Pop.

Citește interviul acordat de Coma

InfoMusic: Planurile voastre din viitorul apropiat cuprind și o participare la Rocanotherworld. Cum vedeți acest festival în imaginea de ansamblu a industriei muzicale și concertistice din România?

Sorin: Pentru mine este un festival cu o semnificație aparte în multitudinea de evenimente din țara noastră. Noi am fost prezenți încă de la prima ediție, fiind impresionați de povestea ce a dat naștere acestei mișcări. Iar ediția din 2022 a fost primul festival la care noi am participat după ridicarea restricțiilor COVID-19, și am constatat cu bucurie în acele momente că lumea va reveni cu ușurință la normalitate.

Dan: Pai, Sorin deja a spus cam ce aveam și eu în cap :).

Matei: Mereu când am fost la festival, decorul a fost foarte frumos. Chiar din ce în ce mai ușor, deci apreciez atenția la estetică.

InfoMusic: Cum vă pregătiți înaintea unui concert live și cum vă mențineți energia și concentrarea pe tot parcursul lui?

Sorin: Încerc să mă detașez un pic (pe cât posibil) de atmosfera din jur, iar odată concertul început, totul decurge cum trebuie.

Dan: Încerc să îmi iau o pauză de la orice altă activitate, să mă relaxez puțin ... măcar 30 de minute înainte de show. Apoi 20 de flotări și sunt gata să urc pe scenă.

Matei: Repetăm. Cu cât repetăm mai mult, știm mai bine melodiile și se activează (cel puțin la mine) pilotul automat, timp în care nu trebuie să mă concentrez așa mult. Probabil și că sunt extraordinar de bun. Glumesc. Sau poate nu. Nu vom ști niciodată…dar puteți afla dacă veniți anul asta la Rocanotherworld.

InfoMusic: La ce să se aștepte participanții Rocanotherworld 2024 de la show-ul Coma?

Sorin: La aproximativ 60 de minute de schimburi de energie, care vin în valuri dinspre și înspre scenă.

Dan: Energie rock și voie bună! :). Și febră musculară a doua zi.

Matei: Gogoaşă (n.r. Sorin Petrescu) a ales să își anunțe în sfârșit candidatura la președinție, și o va face pe uralele oamenilor din Iași. Și vom cânta și muzică, clar.

InfoMusic: Ce sfaturi aveți pentru cei care vor să vă vadă live și cum îi încurajați să se bucure de experiența concertului?

Sorin: Îi asigur că vor vedea 6 oameni pe scenă, care vor da tot ce pot pentru a crea o seară memorabilă. Ca sfat, le pot spune să participe și ei cu energie și pasiune.

Dan: Să dea frâu liber emoțiilor, vocilor și să lase corpurile să se miște după voia muzicii :).

Matei: Pe cei care vor să ne vadă live în general, în cluburi, îi sfătuiesc să își ia bilete din timp deoarece adesea este sold out la noi. Cât despre festival, îi sfătuiesc să vină înconjurați de prieteni, să facă bine să învețe fiecare cuvânt la piese și să se bucure de concert cum știu ei mai bine. Să se scălâmbăie, să plângă, să se joace pe mobil…dar să se simtă BINE, domne!

InfoMusic: Ce interacțiune cu publicul sau cu un fan s-a făcut remarcată și vă amintiți cu drag de ea?

Sorin: Oh, au fost atât de multe de-a lungul anilor încât ar fi nedrept să mă gândesc la una singură. Aș putea menționa totuși "armata" de fani care au tatuaje cu Coma.

Dan: M-a spart un concert din parcul Cișmigiu din București. Am avut un concert acustic și concertul a început cu toată lumea stând jos pe iarbă, în fața scenei. La un moment dat, ca la un semn, s-au ridicat toți și au venit buluc, lipiți de scenă. A fost un moment super emoționant pentru mine. Magic!

Matei: Țin minte odată la Craiova, când am cântat în piața mare (intrare liberă), un grup de băieți puși pe disturb mode aruncau cu adidași în noi. Adică, mă rog, cu câți aveau în picioare…că nu au venit cu un sac separat. Și un adidas a venit spre Dan, iar Dan a dat un șut și s-a întors adidasul în capul agresorului inițial. Nici să fi încercat nu avea precizia asta. În afara de aceia, fanii Coma cred că sunt cei mai iubitori și cei mai buni fani de pe pământ.

InfoMusic: Publicul este schimbător, iar felul în care consumă muzică se transformă constant: trecerea de la fizic la digital, conduita de la concerte și festivaluri, aportul adus în online când are loc o lansare sau un eveniment muzical, aplecarea către un anumit tip de mesaj pot fi doar câteva exemple. Ați simțit vreodată nevoia să vă reinventați pentru a rămâne relevanți în industrie și ce impact a avut asupra voastră respectiva alegere?

Sorin: Da, ca să fiu sincer, încercam mereu să fim la curent cu noutățile din industria de afară, cât și de la noi. Ne dorim să reușim să rămânem relevanți cât mai mult timp posibil. Cred că acest efort a presupus și anumite reinventări ale noastre. Totuși, nu este un proces ce se întâmplă într-un mod căutat și planificat, ci mai degrabă organic și natural (de la sine).

Dan: Ascult mereu muzică nouă; din curiozitate, și de multe ori îmi place ce aud. Evident că în ceea ce facem se regăsesc influențe din muzica cu care am crescut, dar și lucruri noi pe care le aud zilnic :).

Matei: Mereu se poartă discuții interne pe această tema, așadar rezultatele se regăsesc în eforturile recente, iar răspunsul îl aveți voi, ascultătorii. Considerați că suntem în ton cu moda și am făcut vreun compromis? Ne place să conștientizăm ce se întâmplă în jur (este o responsabilitate, până la urmă), dar suntem un filtru bun pentru a ne da seama când ne prefacem prea mult. Ne echilibram și ies lucruri frumoase.

InfoMusic: Care a fost cel mai tare festival/concert la care ați participat ca spectatori?

Sorin: Au fost mai multe astfel de evenimente: Biohazard, Suicidal Tendencies, Madball, Stick to your guns, Terror.

Dan: Rage Against the Machine la Novarock în 2007, dar concerte tari la care am participat din public au mai fost Deftones, Metallica, Tool, AC/DC, The Cure.

Matei: Concerte aș avea destule, dar motivele ar fi mai mult planuri personale. De la Sieges Even, Johnny Craig, King Crimson, The Damned, Om, Roger Waters, Atheist. Cel mai spectaculos a fost clar Rammstein. Festivaluri…mi-a plăcut mereu la Hellfest și la Wacken Open Air.

InfoMusic: "Acordul Părinților" este cel mai recent album semnat Coma. Acum, la un an de la lansare, cum vedeți această colecție de piese? I-ați aduce vreo schimbare?

Sorin: Din punctul meu de vedere, el este deja întipărit în arhiva discografică Coma și a umplut fix locul care era gol. Este exact acolo unde era nevoie de el și nu l-aș schimba în niciun fel.

Dan: A.P. este prea proaspăt să zic dacă i-aș mai face ceva... este perfect așa cum este și probabil că așa o să rămână :). Despre primul album al formației, "SOMN", la 23 de ani de la lansarea lui pot spune că mi-ar fi plăcut să-l aud înregistrat cu tehnologia și posibilitățile noastre de acum, dar cred că are farmecul lui așa cum este.

Matei: I-aș aduce o continuare.

InfoMusic: Sunt curioasă dacă aveți în lucru vreun album sau single nou. Puteți să-mi dezvăluiți ceva?

Sorin: Este în lucru un album full, iar cât de curând va ieși primul single de pe acesta.

Dan: Yes it is! Get ready to jump!

Matei: Soba este pornită.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Festivaluri joi, 20 iunie 2024

Rocanotherworld 2024

Loc

Concerte & turnee

Deliric x Silent Strike, Coma, Jurjak urcă pe scena principală Rocanotherworld 2024

Organizatorii Rocanotherworld au anunțat și mai mulți artiști care vor transforma mainstage-ul festivalului într-o experiență de neuitat. Totodată, lor li se alătură și primele nume care vor încinge spiritele pentru Electro Stage, grație unui mix de diversitate și pasiune.

Publicat

pe

Deliric / Jurjak / Coma
Deliric / Jurjak / Coma │ FOTO: capturi YouTube

Cea de-a noua ediție a festivalului Rocanotherworld va avea loc în perioada 20-23 iunie 2024. Lineup-ului de pe Main Stage i se alătură Deliric x Silent Strike, Coma, Jurjak, Fără Zahăr și Denorm, iar primii artiști anunțați la scena de muzică electronică sunt Rosario Internullo și GALA.

Artiști scena principală Rocanotherworld 2024:

Deliric își alimentează pasiunea pentru hip-hop încă de la o vârstă fragedă, fiind fascinat de poezia și ritmurile acestui gen. Fondator Facem Records, primul label independent de hip-hop din România și membru al trupei C.T.C., acesta a devenit cunoscut pentru sinceritatea și transparența exprimate în muzică. Colaborarea sa cu Silent Strike a dat naștere unor piese de referință, precum "Ambrozie" (2011), care le-au consolidat reputația în industria muzicală.

Coma, una dintre cele mai iubite trupe de rock alternativ din România, urcă din nou pe scenă la Rocanotherworld 2024. S-a format la începutul anilor 2000, fiind compusă din foști membri ai trupelor Daft Allison și Ska Burger. Albumul lor de debut, "Somn", lansat în 2001, a avut un succes notabil, aducându-le nominalizarea la premiul pentru cea mai bună trupă alternativă în cadrul Galei Premiilor Industriei Muzicale Românești din 2002.

De-a lungul anilor, Coma a susținut numeroase concerte în țară și a participat la diverse festivaluri importante. În 2024, trupa s-a reunit în formula actuală, avându-i în componență pe Cătălin Chelemen (voce), Răzvan Albu (tobe), Dan Costea (voce, chitară), Sorin Petrescu (chitară bas), Răzvan Rădulescu (DJ Hefe - scratchuri, efecte, keys) și Matei Tibacu-Blendea (chitară). Trupa a avut onoarea de a deschide concerte pentru numeroase formații și artiști internaționali de renume, printre care Linkin Park, Korn, Deftones sau Iggy Pop.

Muzica lui Jurjak este o combinație de blues, electro, rock și folk, conturând un stil propriu recunoscut încă de la primele acorduri. Noile single-uri "Vorbe din popor", "Doar în zori" și "Meduza" continuă să exprime acest lucru, anticipând cel de-al patrulea album de studio. George Petroșel aka Jurjak este nu doar un muzician talentat, ci și regizor, artist vizual și licențiat în dreptul proprietății intelectuale. Rapid, a devenit unul dintre cei mai apreciați artiști alternativi din România. Până în prezent, a lansat trei albume de studio: "Lemon Blues" (2016), "Blues Berry" (2018), care include piesa "Imnul Minerilor", nominalizată la premiile Gopo pentru soundtrack-ul filmului "Planeta Petrila", și "Hoții de vise" (2022).

Fără Zahăr este o trupă ce îmbină muzica și umorul, explorând diverse genuri muzicale pe versuri comice și satirice. În cântecele lor, formația combină caracteristicile de hip-hop ("Sandu", "Lav-stori"), folk ("D'la munte", "O, cal frumos"), latino ("Stella"), punk rock ("The MF Song", "Zob da club") și metal ("Dunitru", "Diesel").

Denorm este o trupă din Chișinău care vine cu un amestec exploziv de synthwave/retrowave și cu o doză sănătoasă de metal. Muzica lor are un impact emoțional puternic, ducând ascultătorii într-o călătorie profundă prin combinarea reverberațiilor și a sunetului amplu, ce menține totuși o notă de intimitate.

Formația a luat naștere în 2018, când Jin și Spaceman (Evgeny Bereckelea și Evgeny Oleinic) au decis să oficializeze acest proiect, după o colaborare muzicală anterioară. Aceștia i-au adus în echipă pe Mark Perlov și Evgeny Berdea, iar în scurt timp au lansat primul set de piese înregistrate live. De atunci, Denorm a continuat să susțină sesiuni live, spectacole și să lanseze EP-uri.

Primele nume confirmate pentru Electro Stage

Pe scena de muzică electronică va urca anul acesta Rosario Internullo, dj-ul italian care reușește să captiveze publicul datorită stilului său inconfundabil, fapt ce l-a propulsat rapid în topul celor mai îndrăgiți DJ-i. În 2003, a compus hitul "A fost o vremea", iar în 2007, împreună cu Rhaddoo, au remixat piesa și au lansat-o sub numele "Sentimente". A devenit un succes imens și a fost interpretată de mari DJ-i precum Carola, Sven, Carl Cox, Nina Kravitz. A mixat în cluburile de top din România și Europa, fiind o prezență constantă în lineup-uri alături de renumiți DJ-i internaționali precum Joseph Capriati, Solomun, Fat Boy Slim, Tiesto și mulți alții.

Pe aceeași scena va mixa și GALA. Cu o experiență de 12 ani în industria muzicală, aduce un amestec de house old school și breakbeat în seturile sale, cu o notă de tech house și minimal, completată de ritmuri groovy. De la debutul său în 2020, a cucerit publicul din Ucraina și din țări precum Azerbaidjan, Kazahstan, Turcia, Georgia și România.

Prețuri și info bilete Rocanotherworld 2024

  • Abonamentele au fost puse în vânzare online, la prețuri cuprinse între 225 lei (+comision) și 450 lei (+comision).
  • Biletele pe zile vor fi disponibile începând cu data de 20 aprilie și vor avea prețul de 150 lei / zi până pe 15 mai, și de 200 de lei / zi de pe 16 mai până pe 23 iunie inclusiv.
  • Biletele pentru copiii până la vârsta de 12 ani sunt gratuite și sunt valabile în compania unui adult plătitor de bilet. Acestea pot fi obținute online, pe site-ul festivalului - secțiunea "Free Pass". Accesul în festival se face cu biletul gratuit și un act doveditor al vârstei până în 12 ani, respectiv carnetul de elev sau certificatul de naștere (copie sau online).
  • Persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora pot beneficia de acces gratuit în cadrul festivalului prin completarea formularului din secțiunea FAQ.
Citește în continuare

Trending