Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Bateristul Simon Phillips (Hiromi - The Trio Project): "Abia aştept să cânt din nou în România"

Pe 30 iunie 2015, bateristul Simon Phillips va concerta la Sala Radio alături de pianista japoneză Hiromi şi basistul american Anthony Jackson pentru a-şi prezenta recentul disc Hiromi-The Trio Project, intitulat ALIVE. Cu această ocazie, Simon a avut amabilitatea de a ne acorda un scurt interviu.

Publicat

pe

Bateristul Simon Phillips (2012)
Bateristul Simon Phillips (2012) │ FOTO: Ciprian Vlăduț

Bateristul britanic Simon Phillips este unul dintre acei rari instrumentişti care influenţează generaţii întregi de muzicieni. Născut în Marea Britanie în 1957, Phillips cânta la tobe încă de vârsta de 12 ani când tatăl său l-a angajat în trupa sa de Dixieland. De atunci şi până în prezent a cântat pe aproximativ 60 de albume cu unii dintre cei mai importanţi artişti de pe glob: The Who, Toto, Judas Priest, Jeff Beck, Whitesnake, Jack Bruce, David Gilmour, Frank Zappa, Mike Oldfield, Gary Moore, Mick Jagger, Joe Satriani,  Asia, Stanley Clarke,  Derek Sherinian, Jordan Rudess sau Tears For Fears.

Bateristul Simon Phillips (2012)

Bateristul Simon Phillips (2012) │ FOTO: Ciprian Vlăduț

Reporter: Tocmai ai lansat un noul album cu proiectul tău, Protocol. Ne poţi spune câteva cuvinte despre el?

Simon Philips: Albumul se numeşte Protocol III şi este scos în aceeaşi formulă ca şi Protocol II, adică Andy Timmons-chitara, Steve Weingart-clape, Ernest Tibbs-bass, Simon Phillips-tobe. E un pas logic în cariera trupei, pentru că avem deja destule concerte împreună şi am compus muzica chiar cu acest line-up în minte.

R: Apari şi pe ultimul disc Hiromi -The Trio Project, intitulat Alive. Cum a fost să lucrezi din nou cu Hiromi şi Anthony Jackson în studio şi cum a fost primit acest material de către public?

SP: Am scos albumul în 2014 şi l-am cântat deja în numeroase concerte, iar  reacţia oamenilor a fost fantastică. E întotdeauna o încântare să înregistrezi cu instrumentişti care cânta des împreună, în special când vorbim despre acest gen de muzică. Am reuşit să captăm în studio esenţa live a trupei, şi acest lucru este valabil şi pentru Protocol.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Y-lsE5aCHYM]

R: Ce este diferit pe Alive, în comparaţie cu Voice şi Move, precedentele albume?

SP: Compoziţiile sunt mai mature, aşa cum era şi de aşteptat. În acelaşi timp, faptul că ne cunoaştem atât de bine transformă fiecare concert într-o adevărată aventură muzicală.

R: Ai părăsit trupa Toto pentru a te dedica altor proiecte. A fost o decizie grea sau a fost ceva natural?

SP: Da, a fost ceva natural. Este mereu dificil să pleci dintr-o trupă cu care ai cântat atât de mult, în cazul meu 21 de ani. Dar cumva ştii că a venit momentul să mergi mai departe, iar eu unul am simţit tot timpul nevoia unor noi provocări.

R: Ai cântat cu atât de mulţi artişti, apari pe foarte multe albume. Ai uneori impulsul de a le reasculta pe unele dintre ele?

SP: Chiar fac asta, să ştii. Scot din raft câte un disc mai vechi şi îl ascult, îmi trezeşte multe amintiri.

R: Care a fost cel mai dificil moment al tău pe scenă, ca baterist?

SP: Prea multe ca să le enumăr, sincer să fiu fiecare show e dificil :)

Bateristul Simon Phillips (2012)

Bateristul Simon Phillips (2012) │ FOTO: Ciprian Vlăduț

R: Ai cântat în piesa de teatru Jesus Christ Superstar când erai foarte tânăr. Cum s-a întâmplat şi ce amintiri ai despre acea colaborare?

SP: A fost primul meu concert rock adevărat şi totodată punctul de plecare al carierei mele, imediat după aceea am devenit muzician de studio în Londra. Unul dintre pianiştii din trupa tatălui meu, Dave Cullin m-a recomandat ca înlocuitor al bateristului original care cânta în această piesă.

R: Cu ce trupa sau artist îţi este foarte dor să cânţi?

SP: Unul dintre muzicienii cu care mi-ar plăcea foarte mult să mai cânt este Jeff Beck.  Dar şi cu Stanley Clarke. Ah, şi îmi lipsesc înregistrările cu Pete Townshend ( The Who).

R: Sunt destui instrumentişti care nu ezită să îşi folosească umorul în compoziţiile lor. Ce baterist te face să zâmbeşti atunci când îl asculţi?

SP: Aproape orice mare instrumentist mă face să zâmbesc, sunt atât de mulţi baterişti grozavi încât e greu să aleg doar unul. Dar am fost întotdeauna un mare fan al lui Billy Cobham, stilul său de a cânta este  minunat.

R: Eşti foarte iubit în România, ai un mesaj pentru fanii tăi?

SP: Abia aştept să cânt din nou în România şi să mă întâlnesc cu voi la Bucureşti!

Bateristul Simon Phillips în concertul Hiromi - The Trio Project la Sala Palatului (2012)

Bateristul Simon Phillips în concertul Hiromi - The Trio Project la Sala Palatului (2012) │ FOTO: Miluta Fluieras

Hiromi - The Trio Project va concerta pe  30 Iunie 2015, ora 20:00 la Sala Radio din Bucureşti în cadrul Jazz Night Out. Creată de Twin Arts,  seria de concerte Jazz Night Out prezintă pe scenele din România cei mai bine cotaţi artişti internaţionali de jazz ai momentului. Pentru mai multe detalii urmăriți agenda.

PUBLICITATE
Comentează

AGENDA DE CONCERTE

<< dec. 2021 >>
lmmjvsd
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Trending