Urmărește-ne în Social Media

folk, pop

Alexandra Ușurelu vrea să aprindă în oameni veioze "de spart întunericul"

Pe 30 ianuarie, Alexandra Ușurelu va susține două reprezentații sold-out consecutive ale concertului simfonic "Am să fiu eu casa ta". În cadrul unui interviu pentru InfoMusic, Alexandra ne vorbește despre planurile pe 2017, care includ un turneu național și un al doilea album. Aflați detalii și despre piesele noi ce vor fi interpretate în premieră pe scena Teatrului Național din București.

Publicat

pe

Alexandra Usurelu
Alexandra Usurelu │ FOTO: Gina Buliga

Ce planuri ai pentru 2017, Alexandra?

Sunt foarte încântată de noul meu turneu, "Am să fiu eu casa ta", pe care îl voi deschide pe 30 ianuarie prin două concerte simfonice în Sala Mare a Teatrului Național din București și îl voi continua pe 14 februarie la Casa de Cultură a Studenților din Iași, pe 1 martie la Casa de Cultură a Studenților din Cluj, pe 11 martie, la Filarmonica Banatul și pe 6 aprilie la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" din Constanța.

Va fi primul meu turneu cu band și orchestră de cameră.

În toamnă ne dorim să lansăm al doilea album. În concertele din turneu voi prezenta 6 cântece noi ce se vor regăsi pe următorul meu album.

Apoi, cred că unul din cele mai frumoase daruri pe care ți le poți face ție este să mergi să-ți asculți live artiștii favoriți, iar eu încerc să fac asta în fiecare an.

RECOMANDARE: Participă la concursul InfoMusic pentru a câștiga o invitație dublă la concertul "Am să fiu eu casa ta"

Alexandra Ușurelu în concertul #PUR de pe 18 ianuarie 2016 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Ce artiști ai ascultat live recent?

Toamna trecută am fost în afara țării să ascult patru dintre artistele mele preferate: Norah JonesNoaKatie Melua și Anoushka Shankar. Patru artiste diferite între ele, însă concertele lor au avut o atmosferă atât de asemănătoare ca emoție, ca stare de... "totul este bine în lume acum".

Sunt încântată că Anoushka Shankar, fiica legendarului Ravi Shankar, va veni și în România alături de Zurich Chamber Orchestra, la festivalul George Enescu, în luna septembrie.

Ce concerte vrei să vezi anul acesta?

Imediat ce se va încheia turneul meu prin țară, încercăm să mergem să vedem o serie de musical-uri. Și eu și Bobby ne dorim foarte mult acest lucru pentru primăvara lui 2017.

De ce ai ales "Am să fiu eu casa ta" ca nume pentru spectacolele de la TNB?

Este deja al treilea an în care susțin un concert mare la început de an, așadar pot spune că în luna ianuarie "casa" mea este la teatru. Numele turneului, însă, este același cu al unui cântec nou de pe următorul album.

Cum descrii muzica pe care o cânți?

Cred că este greu de încadrat într-un tipar muzica pe care o cânt. Cântecele au o particularitate, sunt scrise ținând cont de felul meu de a fi, așadar sunt destul de personale.

Prin muzică, eu nu caut "succesul imediat", caut mereu să fiu aproape de oameni și de lumea lor interioară. Cred că muzica are puterea de a-ți accesa cele mai adânci sentimente, de a lumina umbre și sper că ceea ce cânt aprinde în oameni veioze "de spart întunericul".

Alexandra Ușurelu în concertul #PUR de pe 18 ianuarie 2016 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Ai emoții pe scenă? Cum le gestionezi?

Da, o  vreme am crezut că nu o să pot urma acest drum muzical din cauza emoțiilor. Dar nu a durat mult până am înțeles că emoțiile sunt, de fapt, un dar. Cu siguranță, sunt o mulțime de artiști cu voci spectaculoase, dar cred că tocmai emoția transmisă de fiecare este ceea îi face singulari.

Ai probabil numeroși oameni în echipa de producție, însă doar unul te știe cel mai bine. Ce vă transmiteți pe scenă pe parcursul concertelor sau în scurtele pauze, cum îi simți susținerea?

Sunt transparentă în fiecare acțiune, așadar oamenii din jurul meu îmi cunosc deja sensibilitățile și nevoile.

Pe scenă este îndeajuns o singură privire din partea lui Bobby și simt imediat confirmarea din partea lui a ceea ce a fost sau nu bine.

Care este cea mai frumoasă melodie pe care ți-a compus-o Bobby Stoica?

Mi se întâmplă des să consider melodiile în primă audiție cele mai frumoase pe care le-a compus Bobby. Există totuși un cântec nou, care mă emoționează de fiecare dată când îl ascult... Încă nu are titlu, dar va fi cântat în premieră pe scena Sălii Mari a Teatrului Național din București.

Ai spus că vei prezenta live 6 piese noi de pe viitorul album, una beneficiind deja de un videoclip. Cele șase melodii vor defini viitorul album? Fanii vor putea avea o perspectivă corectă asupra materialului?

Voi prezenta 6 cântece de pe următorul meu album din care două au mai fost cântate deja. Însă patru dintre ele vor fi în primă audiție. Este vorba de cântecul care dă numele turneului și reprezintă tema spectacolelor "Am să fiu eu casa ta", alte două cântece care vin cu două povești diferite (acestea vor anunța și colaborările mele cu Narcisa Suciu și chitaristul Alex Mușat) și un cântec ce va încheia spectacolul.

Următorul meu album va conține mai multe cântece și va prezenta mai multe colaborări, așadar ce vom prezenta în turneul "Am să fiu eu casa ta" va fi doar o parte din ceea ce pregătim pentru toamna acestui an, când dorim să lansăm al doilea album.

V-ați gândit să integrați și alte genuri muzicale sau elemente din alte stiluri? Fie că ar fi rock, folclor, electro etc.

Vom îmbina mai multe nuanțe muzicale, atât din blues, cât și folk, pop… într-atât cât să-mi păstrez identitatea muzicală. Va fi un spectacol complex și grandios, în primul rând datorită orchestrei, care va aduce cântecele mele la potențialul lor sonor absolut.

Anul trecut ai avut câțiva invitați pe scenă, dar și un recitator care prin puterea versurilor și a intonației a amplificat starea creată. Să ne așteptăm la intervenții similare și anul acesta? Care va fi structura concertelor?

Odată cu noile cântece, vom spune noi povești. Anul acesta, poezia va fi doar în cântece, eu și orchestra vom fi povestitorii, iar după concert, sper și spectatorii.

Ești o artistă independentă și fără să faci promovare agresivă, la doar câțiva ani de la debut, susții concerte cu casa închisă în unele dintre cele mai mari săli de concerte din țară. Care sunt ingredientele reușitei?

Anul trecut am susținut primul meu concert la Teatrul Național din București, pe care l-am lansat ulterior pe suport DVD&blu-ray. A fost un succes real și a avut un ecou neașteptat. Oamenii care îmi ascultă muzica sunt acei oameni care povestesc mai departe apropiaților și astfel audiențele mele se măresc cu fiecare concert. Anul acesta, la un an distanță, voi susține două concerte simfonice în Sala Mare, de la ora 17 și ora 20. Cel de la ora 20 este sold-out de peste trei săptămâni, iar la cel de la ora 17 mai sunt disponibile 10 locuri.

Sunt mulți care-mi spun după concerte "să nu te schimbi niciodată". Eu cred că reușesc să le umplu un gol cărora oamenilor nu le-a fost acoperit de ceva vreme, o nevoie de sinceritate și normalitate. Să fii normal este un "succes", o reușită, în lumea mea și a celor care mă ascultă.

PUBLICITATE
Comentează

AGENDA DE CONCERTE

<< dec. 2021 >>
lmmjvsd
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Trending