Urmărește-ne în Social Media

rock

Alex and the Fat Penguins: "Avem niște suflete mai supraponderale"

Am stat de vorbă cu Alex, solistul trupei Alex and the Fat Penguins, despre inspirație, piese cu mesaj, libertate și protestul lor muzical. Vă invităm să aflați mai multe detalii în articolul de mai jos.

Publicat

pe

Trupa Alex and the Fat Penguins este o prezență fresh pe scena de rock alternativ. Băieții s-au remarcat printr-un protest muzical spontan în fața Guvernului, aceștia interpretând piesa "Just a Fool". Piesele lansate până acum abordează diferite teme sociale, inspirate din contemporanitate, din micile și marile revolte, din stradă sau din suflet, unde suntem și actori și spectatori - „The Anatomy of My Soul”, „Regele si Dragonul”, „Broken Heart In A Motel” sau „Amiral”.

Pe 6 martie, în club Control, Alex and the Fat Penguins vor lansa o nouă melodie despre care ne-a împărtășit mai multe chiar solistul trupei.

InfoMusic: De ce Alex & The Fat Penguins? Cum v-a venit ideea numelui?
Alexandru Coțofan: Ni se pare fascinant cum într-o lume atât de rece, ei (pinguinii) reușesc să ne inspire optimism. Pinguinii sunt păsările care (în viziunea noastră) au avut opțiunea să zboare de greutăți, dar au ales să înfrunte realitatea pe uscat și în ape. Într-o oarecare măsură alegerile pe care le-am făcut în viață ne fac să credem că ne asemănăm cu pinguinii.
Fat Penguins - pentru că avem niște suflete mai supraponderale :)

InfoMusic: Alex, tu eșți medic stomatolog și profesezi în Paris. Când ți-ai descoperit pasiunea pentru muzică?
Alexandru Coțofan: Încă din primii ani de viață; tatăl meu fiind basist în trupa facultății de medicină din Chișinău, făcea repetițiile în garajul bunicului, iar eu mă regăseam deseori printre chitări și cabluri :) Pe la 13 ani am început să învăț chitară; chestii simple, acorduri la piese cunoscute. La 17 ani descoperisem “arta de a compune”, un univers nou, care se aseamănă într-o oarecare măsură cu cel fizic în care trăim – nu i se cunosc limitele. Iar cu adevărat am intrat “în pâine” atunci când am cântat în deschiderea trupei Phoenix în turneul de promovare a albumului “Baba Novak”, aveam 20 de ani.

InfoMusic: Îmi place mult “Omul fără zei”. Într-o lume în care se promovează superficialitatea și plasticul, voi îndemnați oamenii să trăiască autentic și să facă ceea ce simt. Cum s-a născut piesă?
Alexandru Coțofan: Greu, trebuia să fie o rutină, dar am decis cezariana în ultimul moment :)) Omul fără zei este o piesă “extrem de personală”, mi-am tăiat o bucată din suflet și am făcut-o prizonieră în piesa asta, astfel oferindu-i libertatea eternă.
Este o piesă care nu lipsește din niciun concert sau cântare unplugged, radio sau simplă petrecere cu prietenii, momentan este o piesă “lider” a compozițiilor noastre (deși avem altele mai cunoscute).
Mesajul piesei este un fel de “nou testament” pentru filozofia trupei.

InfoMusic: Ce înseamnă libertatea pentru voi?
Alexandru Coțofan: E relativ termenul, libertatea corpului într-o lume bazată pe legi fizice nu există.
Libertatea minții ai câștigat-o atunci când nu ți-e frică să fii aruncat în temniță pentru eternitate.
Concret, ne simțim liberi atunci când suntem pe scenă sau atunci când suntem în studio, înregistrând o piesă care ne place și, deși e 6 dimineața și parcă ne lasă ochii, urechile, tot am mai sta până la 7.

InfoMusic: Cântați despre personaje desprinse din poveșți, regi sau dragoni. Ce frici simțiți că vă alimentează dragonul din interior?
Alexandru Coțofan: Că într-o zi cineva ar putea face rost de o foarfecă atât de mare încât să-i taie aripile alea.

InfoMusic: Piesele voaste sunt inspirate din prezentul în care trăim și abordează teme sociale. Dacă ar fi să ne imaginăm o lume în care nu ar mai fi suferință și răutate, cum ar arăta?
Alexandru Coțofan: Probabil am avea tehnologii foarte dezvoltate de a produce energia electrică necesară alimentării roboților ce vor popula lumea.
Noi oamenii suntem supuși greșelilor, asta implică și suferință. Cred în evoluția noastră ca specie mamiferă și cred că ea va continua, dar îmi este greu să-mi imaginez un viitor în care am atins pragul maxim de conștiință și intrăm cu toții într-o stare de meditație-nirvana. Totuși cineva ar trebuie să ne trezească din ea, nu?

InfoMusic: Ați cântat melodia “Just a fool” în Piața Victoriei, în cadrul unui protest inedit. A fost o mișcare îndrăzneață, cum a reacționat publicul? Ați mai primit vreo amendă acasă ulterior?
Alexandru Coțofan: Publicul din Palatul Victoriei și cel din Parlament au reacționat “bine”, adică și-au continuat lupta anti-justiție. Momentan nu am primit nicio amendă, dar to be continued :)

InfoMusic: Ce trupe din afară vă plac și cu cine ați vrea să cântați pe aceeași scenă?
Alexandru Coțofan: Foarte mulți artiști ne inspiră și ne plac, e dificil “oleacă” să-i enumerăm pe toți, dar Green Day, Foo Fighters, RHCP, Nirvana, Nickleback, Metallica, AlterBridge, Creed, Puddle of Mudd, off, sunt mulți :) cu toți am vrea cântăm pe scenă :)).

InfoMusic: Știu că urmează un concert în martie și că veți lansa o piesă nouă. Ce ne puteți spune despre ea?
Alexandru Coțofan: Piesa se numește “Grind My Will”, pe scurt e o piesă care vorbește despre voință, care oricât de încercată ar fi, rămâne vie.
Vă așteptăm la concert s-o “degustam” împreună, pe 6 martie în Control.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte marți, 6 martie 2018

Alex and the Fat Penguins

Loc
Club Control
Comentează

Trending