Urmărește-ne în Social Media

rock

Viţa de Vie

Publicat

pe

Vita_de_Vie_02
Vita_de_Vie_02

Membri

A părăsit formația în 2012:
 • Sorin Dănescu - clape, voce (co-fondator)
Vita_de_Vie_02

Biografie

Vița de Vie a fost inființată în 1996 înregistrând primul demo în studioul lui Adrian Ordean. Albumul de debut a fost „Rahova”, lansat în 1997 alături de Zone Records.

Adrian Despot

Adrian Despot

Trupa a devenit cu adevărat cunoscută în România în anul 1999 odată cu lansarea albumului „Fenomental” și a single-ului „Basul și cu toba mare”În 2000 este lansat videoclipul „Vino la mine”, iar Vița de Vie primește premiul Otto pentru cea mai bună formație de la revista Bravo.

Băieţii au continuat lucrul, iar in 2001 apare albumul „Exxtra” care include două piese ce au devenit rapid hituri - „Sunetul mai tare” și „Liber”; dar și colaborări interesante - cu Șuie Paparude pentru piesa „Zboară”, Paraziții pentru „Beat mort”, Ganja și K-Gula pentru „O noapte”. Albumul este premiat în 2002 primind titlul de „Cel mai bun album alternativ”.

Anul 2003 a marcat lansarea a două videoclipuri pentru piese care au ajuns să fie dragi publicului - „Varză” și „Totata”.  În 2004 formația lansează albumul „9704” cuprinzând cele mai bune piese de pe primele 4 albume și o piesă nouă intitulată „Îmi pasă”, pentru care înregistrează și un videoclip.

În 2007 apare albumul „Egon” şi este înfiinţată casa de discuri VdV Music. Cel mai recent album „Fetish” a fost lansat pe 25 Martie 2010 alături de Gazeta Sporturilor.

Vița de Vie

Vița de Vie

Istoric

În anul 1996 Adrian Despot este cooptat într-o trupă ce nu purta încă vreun nume, din care făceau parte Sorin „Pupe” Tănase și Sorin Dănescu. Primele trei piese au fost compuse în bucătăria Hard and Heavy Cafe și în scurt timp înregistrate în studioul lui Adrian Ordean, care a botezat formația „Vița de Vie”.

Primul album apare in 1997, se numește Rahova și conține piesele care aveau să facă celebră formația încă de la începuturi –  „Te voi răpi”, „Ozosep”, „Rahova”, „Secretara”.  Tot în 1997 apare primul turneu național, Hollywood Rock, alături de Holograf si Pasărea Colibri.

Alături de cei trei membri fondatori apar Eugen „Jojo” Vasile la chitară și Mircea „Burete” Preda la bass. Aceasta este formula în care se va compune și se va cânta pentru prima oară pe o scenă piesa „Basul și cu Toba Mare”. La 24 de ore de la acest eveniment, în iulie 1998, „Basul și cu Toba Mare” se ascultă, în varianta înregistrată din concert, la Vama Veche.

Vița de Vie, imagine din videoclipul „Basul și cu toba mare”

Vița de Vie, imagine din videoclipul „Basul și cu toba mare”

Vița de Vie intră în febra conceperii unui nou album și în februarie 1999 pleacă la Essen, Germania, pentru a înregistra albumul Fenomental. Fenomental sparge toate recordurile, devenind primul disc de aur din România și în scurt timp este re-editat în variantă CD. Pe noua variantă există și piesa-manifest „Vino la mine”. În anul 2000 formația este premiată cu Premiul Otto al revistei Bravo pentru cel mai bun grup artist român.

În anul 2001, Jojo este nevoit să plece în America, iar în urma unei preselecții, Cezar Popescu devine chitaristul formației. Efervescența nou captată dă naștere unor piese de referință pentru VdV, precum „Liber”, „Sunetul mai tare” şi „Beat Mort”, toate grupate pe albumul Exxtra, lansat la Sala Palatului in fața a 4000 de spectatori. La sfârșitul anului, albumul primește premiul pentru cel mai bun album alternativ.

Vița de Vie, imagine din videoclipul „Liber”

Vița de Vie, imagine din videoclipul „Liber”

În 2002 formația compune mai mult pe drum, în turnee, dar si așa găsește resurse pentru a crea piese memorabile- „Visare” şi „Varză”, ambele incluse pe albumul Doi. După ce a fost prima formație care a înregistrat un album în altă țară, VdV devine prima formație care filmează un videoclip în altă țară pentru piesa „Varză” în Amsterdam.

Vița de Vie, imagine din videoclipul „Totata”

Vița de Vie, imagine din videoclipul „Totata”

În 2004 apare primul Best Of, intitulat 9704, având drept bonus track balada „Îmi pasă”, devenită între timp imn pentru multele campanii sociale in care VdV s-a implicat. Videoclipul piesei este prima si singura ocazie în care publicul poate vedea familiile membrilor VdV și este filmat în casele acestora.

Vița de Vie, imagine din videoclipul „Îmi Pasă”

Vița de Vie, imagine din videoclipul „Îmi Pasă”

În 2005 si 2006 VdV primește premiul Best Live MTV, rămânând pană acum singurul artist român care a primit un premiu MTV în doi ani consecutivi.

După plecarea lui Mircea „Burete” Preda, formula VdV redevine completă prin apariția lui Adrian Ciuplea. Cu acest suflu nou, formația definitivează înregistrările pentru albumul Egon, apărut în 2007. Videoclipul piesei single „Zale de Mătase” este filmat în numai 6 ore. După numai câteva luni formația înregistrează varianta acustică a piesei „Praf de Stele” și o lansează drept single.

Vița de Vie, imagine din videoclipul „Praf de Stele”

Vița de Vie, imagine din videoclipul „Praf de Stele”

2008 și 2009 aduc în prim plan talentele non-muzicale ale membrilor formației, care filmează, regizează și produc o serie de emisiuni TV. Mult așteptatul nou album al formației apare în martie 2010 împreuna cu GSP și este reeditat de 2 ori, drept dovadă a popularității de care se bucură VdV. „Matur, îndrăzneț și de o uriașă calitate artistică” este descrierea pe care presa a oferit-o pentru albumul Fetish.

În anul 2012 formația Vița de Vie împlinește 15 ani de cariera muzicală și sărbătorește acest eveniment cu fanii săi printr-un concert acustic deosebit la Opera Națională București, în data de 20 martie.

Vița de Vie, concert acustic aniversar Timișoara

Vița de Vie, concert acustic aniversar Timișoara

Discografie

 • Rahova - 1997 - Zone RecordsVita_de_Vie_egon
 • Fenomental 1999 - Media Pro Music
 • Exxtra - 2001 - Media Pro Music
 • Doi - 2002 - Roton
 • 9704 - 2004 - Roton
 • Egon - 2007
 • Fetish - 2010

PUBLICITATE
Comentează

Muzică nouă

Vița de Vie a reorchestrat "Mori" pentru "Diud, where's my tune?" - VIDEO

Pentru Vița de Vie fiecare proiect e o provocare. Invitată la "Diud, where's my tune?", formația a interpretat două piese, ambele de pe albumul "Fetish", cântecul "Mori" primind un suflu proaspăt.

Publicat

pe

Vita de Vie - Mori / Ca un Clovn I Diud, where's my tune?
Vita de Vie - Mori / Ca un Clovn I Diud, where's my tune? │ FOTO: Captură YouTube

La 11 ani de la lansarea albumului "Fetish", Vița de Vie readuce în atenția fanilor două melodii de pe acest disc: "Mori" și "Ca un Clovn".

"1 decembrie 2021. 130bpm, 8 minute si ceva de peliculă. One take și live, așa cum ne simțim cel mai bine. Am reorchestrat "Mori", pentru ca Mihai avea chef să cânte la chitară, și am dat blană ,"Ca un clovn". Fetish ftw! [Clip tras one single take cu peliculă de 16mm]", a explicat formația în clipul publicat recent de DIUD.

Vița de Vie însemnă: Adrian Despot - voce, chitară, Sorin "Pupe" Tanase - tobe, Cezar Popescu - chitară, voce, Adrian Ciuplea - bas și Mihai Ardelean - clape.

DIUD este o echipă de tineri creativi, cineaști, cinefili și oameni de comunicare ce urmăresc în permanență cele mai noi tendințe artistice și tehnice în materie de scenaristică, producție și regie de film. Recent, la DIUD a fost invitată și Dora Gaitanovici, finalistă la Vocea României în 2018.

VIDEO: Vița de Vie -  "Mori" / "Ca un Clovn" | Diud, where's my tune?

Vița de Vie a luat naștere în 1996. S-a impus pe piața de muzică rock românească ca un nume reprezentativ. Discografia Vița de Vie numără până în prezent nouă albume în cei 21 de ani de activitate: "Rahova" (1997), "Fenomental" (1999), "Exxtra" (2001), "Doi" (2002), "9704" (2004), "Egon" (2007), "Fetish" (2010), "Acustic" (2013), "Șase (+)" (2016), "Șase (-)" (2018).

Anul trecut, la început de pandemie, Vița de Vie lansa single-ul "'84-'85 Muzica Nu Moare Niciodată". În luna august, concertul simfonic "În Corzi" a devenit disponibil în mediul online, iar la finalul anului 2020 a apărut albumul "Acustic" pe vinil, într-o ediție limitată.

2021 a fost un an aniversar pentru formație. Vița de Vie a împlinit 25 de ani de când activează pe piața românească. Momentul a fost marcat prin lansarea unui joc video inedit, ce-i are drept protagoniști pe membrii grupului.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Living Rock revine în 2022 cu o nouă ediție; Coma și The Mono Jacks, printre confirmări

Festivalul de rock alternativ Living Rock continuă în 2022 cu cea de-a treia ediție. Pe afiș apar Coma, The Mono Jacks și alte două formații îndrăgite din alternativul românesc, noi nume urmând a completa lineup-ul. Evenimentul se desfășoară la mare, pe Plaja Tuzla.

Publicat

pe

Concert Coma la Arenele Romane - lansarea albumului Orizont │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a 3-a ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

Living Rock 2022 va avea loc în weekend-ul 19 - 21 august, iar primii artiști confirmați în line-up sunt preferații publicului de la ediția din 2021: Vița de Vie, The Mono Jacks, Coma și Robin and the Backstabbers. Confirmările nu se opresc aici, noi nume urmând a fi anunțate în curând.

Accesul la festival și în zona de camping

Accesul la festival se va face pe bază de abonament pe 3 zile sau bilete de o zi. Accesul în camping-ul Living Rock se face pe baza unui bilet de camping în valoare de 20 de lei per persoană, valabil în toate cele 3 zile de festival.

Camping-ul este destinat și celor care vin cu rulota. Taxa de acces pentru o rulotă este de 50 de lei pe toata durata festivalului. Persoanele care vor sta în rulotă trebuie să își achiziționeze și bilete de camping în valoare de 20 de lei de persoană, valabile în toate cele 3 zile de festival.

Prețuri bilete la Living Rock 2022:

 • Abonament early bird (Cuprinde accesul în toate cele 3 zile de festival) - 199 lei
 • Bilet camping (Cuprinde accesul pentru o persoană în zona de camping) - 20 de lei
 • Bilet rulotă (Cuprinde accesul unei rulote în zona de camping. Cei care vor sta în rulotă trebuie să achiziționeze separat bilet de acces în camping în valoare de 20 de lei pentru fiecare persoană în parte) - 50 de lei

Despre Living Rock

Festivalul Living Rock, singurul festival de alternativ de la mare, are ca scop promovarea scenei underground din România și sprijinirea artiștilor din zona de rock alternativ. Construit pe conceptul unic de combinare a rock-ului alternativ cu frumusețea Mării Negre, evenimentul are loc în aer liber, pe plaja Tuzla.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Urmărește recitalul susținut de Vița de Vie alături de Filarmonica Brașov - VIDEO

Vița de Vie a cântat alături de Filarmonica Brașov, ca parte a proiectului "Amplify Concerts". În setlist au fost incluse piese precum "Luna și noi" și "Praf de stele".

Publicat

pe

Amplify Concerts | Filarmonica Brașov x Vița de Vie
Amplify Concerts | Filarmonica Brașov x Vița de Vie │ FOTO: Captură YouTube

Vița de Vie a dat curs invitației primite din partea Filarmonicii Brașov acceptând să deschidă seria Amplify Concerts. Proiectul este finanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) și își propune să creeze noi vibrații muzicale prin colaborarea Filarmonicii Brașov cu diferite trupe locale.

"Fiind o formație 100% rock, fiind obișnuiți cu mult zgomot, pentru că asta înseamnă rock-ul, la un moment dat riscam să ne plafonăm. Și-am zis ok: putem să facem zgomot, haideți să vedem dacă putem să facem muzică în liniște. Și-atunci am renunțat la chitări electrice, am luat chitări acustice, am luat instrumente de percuție, instrumente de suflat, și-am început să lucrăm la albumul acustic. Erau aceleași piese, pe care, cumva, le-am redus la formă de emoție, pentru că până la urmă asta este o melodie - o stare, și am încercat să le îmbrăcăm în alte haine. Așa privim noi partea asta acustică.

Primul concert acustic a fost la Opera Națională. A fost un concert sold out, se întâmpla în 2012 sau 2011. Acusticul a devenit a doua personalitate Vița de Vie. Nu mai putem renunța niciodată la el. Este ceva atât de frumos. Acum suntem 50% rockerii ăia răi și 50% rockerii ăia buni. Acum trebuie să vedem ce rockeri suntem când cântăm cu Filarmonica", a spus Adi Despot în deschiderea recitalului Vița alături de Filarmonica Brașov.

În cadrul acestei inedite colaborări, Vița de Vie interpretează piese precum "Luna și noi", "Alungă tăcerea", "Haihui" și "Praf de stele". Puteți urmări înregistrarea completă mai jos.

VIDEO: Amplify Concerts | Filarmonica Brașov x Vița de Vie

Din componența Filarmonicii Brașov fac parte:

 • Dirijor: Cristian Oroșanu
 • Vioara l: Alexandru Hamzea, Alina Nauncef, Liliana Lazăr, Mădălina Gyorke
 • Vioara a ll-a: Roxana Bârsan, Raluca Mihălcioiu
 • Violă: Natalya Feraru
 • Violoncel: Vanda Multhaler
 • Flaut: Denisa Ifrim, Ervin - Levente Peter
 • Oboi: Emin Curtgeafar
 • Clarinet: Suciu Ionel
 • Corn: Sebastian Botea, Attila Bartalis

Vița de Vie însemnă: Adrian Despot - voce, chitară, Sorin "Pupe" Tanase - tobe, Cezar Popescu - chitară, voce, Adrian Ciuplea - bas și Mihai Ardelean - clape.

Citește în continuare

Trending