Urmărește-ne în Social Media

Muzică nouă

Gojira a lansat în sfârșit "Ah! Ca Ira", piesa de la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris

Pentru metaliști, cel mai tare moment de la Jocurile Olimpice de la Paris, ediția 2024, a fost cel cu bucata de concert Gojira. Nu e de ajuns că au explodat stream-urile trupei, crescând cu 500%, toată lumea cerea abitir să asculte și o versiune curată a melodiei 'Ah! Ça Ira'. Acum o avem în sfârșit.

Publicat

pe

Coperta single Gojira Ah Ca Ira
Coperta single Gojira Ah Ca Ira │ FOTO: Gojira

Până acum puteam găsi doar variante de la 'Ah! Ça Ira' cu comentariul celor de la Eurosport peste. S-au încercat și niște curățiri ale comentariului folosind AI, dar tot se auzea puțin zgomot. Pe 30 august, Gojira ne-a făcut cadou o versiune 'de studio' a melodiei, care la bază este un cântec revoluționar francez de acum sute de ani.

În cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice din iulie 2024, care a durat 4 ore, Gojira a avut un segment de 3 minute care i-a lăsat pe toți cu gura căscată. A inclus regine decapitate, muzicieni aproape atârnați de zidurile unui castel și o corabie acoperită cu confetti roșu ca sângele, ducând-o pe solista Marina Viotti spre Sena.

Regina Maria Antoaneta și decapitarea sa erau laitmotivul momentului, dar și Revoluția Franceză. Reprezentația a avut loc în fața Conciergeriei, fosta reședință, devenită închisoare a capetelor încoronate franceze în timpul Revoluției. Maria Antoaneta a fost decapitată în 1793. Evident, s-au iscat și controverse, multe voci conservatoare și tradiționaliste numind momentul 'satanic'.

Iată ce a spus liderul trupei, Joe Duplantier, despre moment și acuzațiile de satanism într-un interviu cu Rolling Stone Magazine:

"Nu e vorba de asta. E vorba de istoria Franței. E farmecul Franței, știi tu, oameni decapitați, vin roșu și sânge peste tot – e romantic, e normal. Nu e nimic satanic. [Râde]

Franța este o țară care a făcut o separare între stat și religie în timpul revoluției. Și este ceva foarte important, foarte drag fundamentului Franței republicane. Noi numim asta laïcité. Este momentul în care statul nu mai este religios, așadar este liber în ceea ce privește expresia și simbolismul. Totul ține de istorie și fapte. Nu ne uităm prea atent la simbolism în termeni de religie."

Aparent, Gojira nici măcar nu a ales piesa de capul său, ci o echipă de designeri, compozitori și organizatori au venit cu ideea. Grupul a fost nominalizat la premiile Grammy de 3 ori și este cea mai apreciată formație metal din Franța. O vom vedea la Rockstadt Extreme Fest 2025, în România.

Comentează

Concerte & turnee

Gojira cântă în România! Rockstadt Extreme Fest 2025 are primii headlineri anunţaţi

Aşa cum se întâmplă de obicei, în ultima zi de Rockstadt Extreme Fest a fost anunţat lineup-ul pentru ediţia următoare. E vorba despre Rockstadt Extreme Fest 2025, iar primul nume care sare în ochi este cel al francezilor de la Gojira.

Publicat

pe

Poster Rockstadt Extreme Fest 2025
Poster Rockstadt Extreme Fest 2025

Trupa de metal progresiv din Bayonne, Franţa a făcut senzaţie la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, cu o reprezentaţie care s-a viralizat. Cred că a îi chema la Rockstadt Extreme Fest 2025 s-a întâmplat înainte de acel moment viral, care i-a făcut foarte căutaţi şi doriţi pe toate scenele din lume. Inițial, trupa a fost cunoscută sub numele de Godzilla, dar în 2001 și-au schimbat numele în Gojira pentru a evita probleme legale cu numele. Membrii trupei includ frații Joe Duplantier (voce și chitară) și Mario Duplantier (tobe), Christian Andreu (chitară) și Jean-Michel Labadie (bas).

Stilul muzical al grupului se caracterizează printr-un amestec de elemente de death metal, groove metal și metal progresiv, cu influențe din thrash metal și black metal. Gojira este cunoscută pentru temele sale lirice ecologiste și spirituale, precum și pentru mesajele despre natură, mediul înconjurător și conștiința umană.

Printre albumele lor notabile se numără "From Mars to Sirius" (2005), "The Way of All Flesh" (2008), "L'Enfant Sauvage" (2012) și "Magma" (2016), acesta din urmă fiind nominalizat la Premiile Grammy. Gojira a câștigat apreciere internațională și este considerată una dintre cele mai influente și inovative trupe din scena metal modernă.

Alte nume anunţate pentru ediţia din 2025 includ Wind Rose, Obituary, Dying Fetus, Static-X, Fit For a King, Devildriver, The Kovenant, Bane şi Oranssi Pazuzu.

Obituary este o formație americană de death metal, considerată una dintre cele mai influente și respectate trupe din genul său. Trupa a fost fondată în 1984 în Tampa, Florida, sub numele de Executioner, dar în 1986 și-au schimbat numele în Obituary. Membrii fondatori includ frații John Tardy (voce) și Donald Tardy (tobe), alături de Trevor Peres (chitară).

Obituary este cunoscută pentru stilul lor distinct de death metal, caracterizat de riff-uri grele și lente, vocea guturală a lui John Tardy și ritmuri puternice. Ei au un sunet deosebit de recognoscibil, datorită influențelor din doom metal și thrash metal.

Static-X este o trupă americană de metal industrial fondată în 1994, cunoscută pentru amestecul său unic de industrial metal și nu metal, caracterizat prin riff-uri grele de chitară, elemente electronice și vocea distinctivă a solistului Wayne Static. Acesta a murit în 2014, lucru care părea să pună capăt carierei trupei.

În 2018 a avut loc totuşi o revenire şi în 2020 a apărut un album cu înregistrări vocale lăsate de Wayne.

Citește în continuare

Trending