Urmărește-ne în Social Media

Muzică nouă

Queen a lansat o versiune nouă a piesei "Machines" - AUDIO

Nu doar Beatles lansează muzică nouă în aceste zile, ci şi Queen. Mă rog, mult spus nouă, e vorba de fapt despre o versiune regândită şi reprelucrată a piesei "Machines (Or Back to Humans)", un track de pe a doua parte a albumului "The Works" din 1984.

Publicat

pe

Videoclip cu versuri Queen Machines
Videoclip cu versuri Queen Machines │ FOTO: Queen

"Machines (Or Back to Humans)" a sosit ca single digital la început de lună noiembrie 2023. La bază aveam o piesă care deschidea a doua parte a albumului Queen "The Works" din 1984. Acum melodia se aude live în cadrul show-ului "QUEEN + Adam Lambert Rhapsody", în turneu în SUA. "Rhapsody" e o producţie inedită, care include roboţi uriaşi proiectaţi pe ecrane, dar şi un Freddie Mercury virtual.

Roger Taylor apare ca backing vocal cu ajutorul unui efect vocode, el servind ca "vocea maşinilor" de pe track. Brian May şi Taylor au creat de altfel "Machines" şi propun următorul fir narativ:

Hoarda de roboţi oferă un fir narativ pentru întregul nou show al nostru. În aceste zile în care inteligenţa artificială invadează vieţile noastre, aceste creaturi mecanice personifică insurgenţa roboţilor. În spectacolul nostru aflat încă în dezvoltare, "Back to Humans" este coloana sonoră pentru momentul când noi oamenii vom relua controlul.

"Machines" şi "Radio Ga Ga" au de fapt un strămoş comun, începuturile colaborării între mine şi Roger în sesiunile pentru albumul "The Works" din 1984. Dar am avut idei diferite cu privire la modul de dezvoltare, iar track-ul a fost împărţit în două piese care mergeau în direcţii puse. Roger "pilota Radio Ga Ga" spre finalizare spre un hit global, iar eu am apucat-o pe ruta lui "Machines", cu tematica bătăliei nesfârşite.

Melodia a fost reintrodusă în setlist-ul Queen pentru actualul turneu american şi a fost foarte bine primită de public. Aşa bine încât a fost lansată ca un single nou, reprelucrat pe 10 noiembrie 2023. Începuturile sale sunt mai degrabă electronice, apoi auzim ceva ce aduce cu Kraftwerk şi alunecam uşor înspre rock progresiv.

Au trecut aproape 40 de ani de când Brian şi Roger au compus piesă, care retrăieşte o viaţă nouă în show-urile actuale QUEEN.

Industria muzicala

Catalogul muzical al trupei Queen a fost cumpărat cu un miliard de lire

Catalogul muzical Queen, dar și alte drepturi au fost achiziționate de Sony Music pentru un miliard de lire sterline (aproximativ 1,27 miliarde de dolari). Afacerea nu a fost lipsită de complicații, despre care te invităm să citești mai multe în articol.

Publicat

pe

Queen - videoclip "Under Pressure"
Queen - videoclip "Under Pressure" │ FOTO: captură YouTube / Queen Official

Catalogul muzical al trupei Queen este printre cele mai valoroase ale erei rock-ului - cu piese emblematice și extrem de profitabile precum "Bohemian Rhapsody", "Another One Bites the Dust", "Radio Ga Ga", "Somebody to Love", "We Will Rock You" sau "We Are the Champions". Nu este de mirare că a fost cumpărat la un preț exorbitant, reprezentând cea mai scumpă achiziție de până acum în ceea ce privește portofoliile muzicale ale artiștilor celebri.

Potrivit Variety, Sony Music a reușit să obțină drepturile asupra muzicii Queen pentru un miliard de lire. A mai existat un competitor pentru această licitație, însă s-a oprit la suma de 900 de milioane de dolari. Condițiile acestui contract sunt puțin complicate. Pe de o parte, veniturile venite din concertele live vor merge către membrii fondatori - Brian May și Roger Taylor - care sunt încă activi pe scenă, alături de solistul Adam Lambert.

Pe de altă parte, drepturile asupra muzicii înregistrate de Queen din SUA și Canada au fost achiziționate de Disney prin anii 2000, după ce un contract inițial de 10 milioane de dolari fusese încheiat în 1991. Aceste drepturi vor rămâne definitiv la Disney, deși unele venituri ale membrilor trupei, venite din aceste drepturi, vor merge către Sony odată ce noul acord se va încheia.

Între timp, Universal Music va continua să fie distribuitorul Queen la nivel mondial în următorii câțiva ani, până la expirarea contractului său existent cu trupa. Apoi, acordul de distribuire a grupului va ajunge la Sony în toate teritoriile, în afară de SUA și Canada.

Pe lângă bogatul și profitabilul catalog muzical, Sony a obținut și drepturile de imagine ale trupei. Asta înseamnă că cerul este limita și oportunitățile creative pot veni cu nemiluita, de la spectacole cu holograme, la musical-uri sau pelicule cinematografice.

Citește în continuare

Trending