Urmărește-ne în Social Media

Sport & Divertisment

Peste 1 milion de oameni au participat la cea de-a treia ediție "Străzi deschise - București, Promenadă urbană"

Pe parcursul a 23 de weekenduri, în perioada 29 aprilie - 8 octombrie 2023, proiectul outdoor "Străzi deschise - București, Promenadă urbană" a transformat artere și zone aglomerate ale orașului în spații pietonale și zone de relaxare pentru trecători.

Publicat

pe

Dans la "Străzi Deschise" 2023
Dans la "Străzi Deschise" 2023 │ FOTO: Sorin Nainer

Peste 1 milion de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au venit la cea de-a treia ediție a proiectului outdoor "Străzi deschise - București, Promenadă urbană", organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS - Centrul  de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.

Sute de artiști de la peste 30 de instituții, operatori culturali ai Capitalei și companii artistice din străinătate au oferit participanților o gamă diversă de experiențe culturale și artistice, în peste 600 de evenimente artistice,  transformând străzile Bucureștiului în centre de creativitate și expresie artistică și oferind publicului o experiență completă.

"Străzi deschise - București, Promenadă urbană" reprezintă o inițiativă urbană ce urmărește promovarea mobilității sustenabile, susținerea și promovarea actului cultural, sprijinirea economiei locale și a coeziunii sociale, prin crearea unui spațiu în care locuitorii din diferite părți ale orașului se pot întâlni, interacționa și împărtăși experiențe, contribuind la consolidarea comunității și la promovarea diversității culturale.

Pe parcursul celor șase luni, proiectul "Străzi deschise - București, Promenadă urbană" s-a extins în mai multe cartiere bucureștene, astfel:

  • Sectorul 1: Calea Victoriei, Cartierul Aviației: Strada General Ștefan Burileanu; Șoseaua Kiseleff; Strada Pajurei;
  • Sectorul 2: Aleea Circului;
  • Sectorul 4: Strada Cuza Vodă nr. 100;
  • Sectorul 5: Cartierul Rahova – strada Bârcă; Strada Pucheni; Cartierul 13 septembrie –  Strada Novaci; Strada Humulești;
  • Sectorul 6: Drumul Taberei, între strada Valea Ialomiței și strada Valea Argeșului.

Peste 43.000 de bucureșteni au participat, în medie, la programul "Străzi deschise", în fiecare weekend.

Program artistic "Străzi deschise - București, Promenadă urbană" #3

Programul artistic al celei de-a treia ediții "Străzi deschise - București, Promenadă urbană" a oferit participanților o varietate de activități recreative în aer liber, adecvate publicului de toate vârstele: de la programe artistice pregătite de instituțiile culturale partenere până la evenimente sportive și educative. Locuitorii Capitalei au participat la spectacole de teatru și dans, concerte într-o varietate de stiluri muzicale (muzică populară, pop, pop-rock, hip-hop, jazz, pop-jazz și funk), spectacole de circ, ateliere educative și creative, activități sportive, zone de joacă, expoziții tematice (de pictură, de fotografie, artă decorativă, design vestimentar, decorațiuni interioare), competiții de karting, evenimente de live-drawing.

"Străzi deschise - București, Promenadă urbană" #3 a găzduit o serie de evenimente culturale de amploare, precum Festivalul Internațional de Teatru de Stradă B-FIT in the Street! #12. Peste 65.000 de bucureșteni și turiști au asistat la spectacolele ce au împânzit străzile orașului cu zeci de reprezentații de muzică stradală, montări la scară mare a unor romane celebre, demonstrații de acrobație aeriană, instalații vivante și întâlniri cu personaje fantastice de mari dimensiuni, și spectacole nocturne, susținute de companii artistice din Spania, Franța, Italia, Țările de Jos. Totodată, locuitorii Capitalei, și nu numai, au putut celebra Ziua Limbii Române, la 2 septembrie, în cadrul celui mai amplu exercițiu colectiv urban de scriere după dictare găzduit de Capitala noastră, un experiment neconvențional în care publicul a participat la o sesiune de dictare cu îndrăgita scriitoare Doina Ruști.

Programul a fost completat și de proiecte ale artiștilor independenți selectați în urma apelului lansat în luna iulie 2023. Proiectele finaliste au inclus evenimente precum concerte de jazz, explorări urbane prin intermediul aparatului foto, spectacole de muzică și dans folcloric și contemporan, ateliere de creație și spectacole de animație, oferite, printre alții, de Clubul de artă pentru copii "Arta Jucăușă", Alina Neagoe, Funky Misfits, Tzitzi Poc, Mirvani Dance Academy, Mano & Gregor, Teatrul Apropo.

Prin evenimentele speciale dedicate intervențiilor în cazul situațiilor de urgență, cu participarea Autospecialei Direcției Situații de Urgență (DSU), "Străzi Deschise - București, Promenadă Urbană" #3 a susținut și informarea și pregătirea publicului cu privire la modul de acțiune în situații critice.

"Străzi deschise" a găzduit, totodată, și evenimente conexe, precum Festivalul Luminii, expoziția internațională anuală World Press Photo, SAGA Rave Bus, Festivalul Internațional de Folclor, Muzici și Tradiții, Noaptea Dansului, Săptămâna Sustenabilității Creative (CS Week).

Trending