Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Expoziția "Universul lui Salvador Dali" ajunge în premieră la București

Între 13 decembrie 2023 și 12 mai 2024, ARCUB prezintă, pentru prima dată la București, cea mai amplă expoziție cu lucrări originale ale celebrului Salvador Dali. Expoziția-eveniment "Universul lui Salvador Dali" înglobează 170 de lucrări – sculpturi, grafică, gravuri, litografii, miniaturi din aur, rubine, diamante, smaralde, safir și sticlă, mobilier suprarealist ce ilustrează geniul extravagantului artist.

Publicat

pe

Expoziție "Universul lui Salvador Dali"
Expoziție "Universul lui Salvador Dali" │ FOTO: ARCUB

Obiectele expuse fac parte din cea mai importantă colecție privată ce îi aparține colecționarului de artă Beniamino Levi. Acesta l-a cunoscut personal pe Dali în anii 1960 și a comandat o serie de sculpturi din bronz inspirate din cele mai cunoscute motive și teme din imaginarul suprarealist. Rezultat al relației strânse cu maestrul suprarealismului (Beniamino Levi a fost agentul acestuia), colecția privată "Universul lui Salvador Dali" are o valoare inestimabilă și cuprinde cele mai multe lucrări originale ale celebrului artist spaniol din Europa.

Expoziția "Universul lui Salvador Dali" de la ARCUB reprezintă o ocazie unică pentru publicul din România de a explora versatilitatea și imaginarul suprarealist al celebrului artist catalan, printr-o selecție de creații originale ce acoperă diferite mijloace de expresie artistică, de la grafică, miniaturi din aur, rubine, diamante, smaralde, safir și sticlă și chiar design de mobilier.

Bilete și program:

Biletele pentru expoziția "Universul lui Salvador Dali" de la ARCUB vor fi disponibile începând de miercuri, 18 octombrie 2023, și vor putea fi achiziționate la diferite prețuri, în funcție de categorie, online (arcub, Entertix) și de la casa de bilete ARCUB (Strada Lipscani 84-90).

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 13 decembrie 2023 - 12 mai 2024, de luni până duminică, între orele 10.00-20.00.

Despre expoziția "Universul lui Salvador Dali"

Dintre cele mai cunoscute exponate ce vor putea fi admirate timp de 5 luni la ARCUB - Hanul Gabroveni, amintim sculpturi în bronz și incrustate cu pietre prețioase (diamante, rubine, smaralde, safire) precum: Dansul timpului - celebrele ceasuri topite, marca inconfundabilă a creației lui Dali, elefanți cu picioare supradimensionate, Dansatoarea Daliniană, ale cărui ritmuri denotă omagiul adus de Dali flamenco-ului și ținuturilor natale, Venus spațială, una dintre piesele centrale ale expoziției ce ilustrează trei dintre motivele preferate ale lui Dali: ceasul, furnicile și oul, Alice în Țara Minunilor, personaj preferat de Dali pentru a reprezenta puntea către tărâmul viselor, Femeie cu cap de trandafiri, simbol al frumuseții feminine pure, al tinereții eterice.

Expoziția cuprinde, totodată, sculpturi din sticlă create în colaborare cu renumita cristalerie Daum din Franța, material care pentru Dali reprezenta un mediu ideal pentru "expresia metamorfozei", respectiv percepția sa suprarealistă asupra realității. Sculpturi precum "Venus din Milo cu sertare", "Rinocerul Chippendale" captează esența materiei lichide, moi, și transformarea ei misterioasă în material dur. Miniaturile din aur expuse denotă sursa de inspirație a lui Dali din bijuteriile de la curtea lui Ludovic al XIV-lea, imitând chiar și monedele sale. Expoziția îl dezvăluie pe Salvador Dali și în ipostaza de ilustrator, cu explorări pe teme precum cele care pun accentul pe fantezie, vise și elemente distorsionate, precum și teme clasice din literatură, regăsite în "Mult zgomot pentru Shakespeare". Printre exponate se va afla și faimoasa canapea în forma buzelor lui Mae West, ce amintește de versatilitatea lui Salvador Dali și modul unic în care transpunea în arta sa sursele sale de inspirație.

Ilustrând varietatea de teme și simboluri ce formează universul distinct al creației lui Salvador Dali, de la elefanți, rinoceri, ceasuri fluide ce sfidează duritatea materiei, la fluturi, îngeri, feminitate și sexualitate, expoziția oferă o perspectivă de ansamblu asupra diverselor etape ale carierei lui Dali, evidențiind influențele și experimentele sale, precum și evoluția sa ca artist.  Expoziția "Universul lui Dali" oferă publicului și posibilitatea de a cunoaște operele artistului prin intermediul realității virtuale. Experiența VR le va permite vizitatorilor să descopere detalii ascunse ale creațiilor, într-o nouă dimensiune, și va transforma vizita într-o călătorie interactivă în imaginarul suprarealist marca Salvador Dali.

Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu HADRAN Events.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Diverse miercuri, 13 decembrie 2023

Universul lui Salvador Dali

Loc
ARCUB

Trending