Urmărește-ne în Social Media

Muzică și film

A murit actorul Michael Gambon, cunoscut pentru rolul lui Albus Dumbledore din "Harry Potter"

Actorul Michael Gambon, cunoscut publicului din întreaga lume drept profesorul Albus Dumbledore din "Harry Potter", s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani.

Publicat

pe

Michael Gambon în "Harry Potter"
Michael Gambon în "Harry Potter" │ FOTO: captură YouTube / Harry Potter

"Suntem devastați să anunțăm pierderea lui Sir Michael Gambon. Îndrăgit soț și tată, Michael a murit liniștit în spital, cu soția sa, Anne, și fiul Fergus lângă pat, în urma unei crize de pneumonie", a transmis familia într-un comunicat de presă.

Albus Dumbledore a fost personajul care i-a adus recunoașterea internațională. Gambon a preluat rolul după ce Dumbledore a fost interpretat în primele două filme de actorul Richard Harris. Acesta s-a stins din viață în 2002, după apariția filmelor "Harry Potter și Piatra Filosofală" și "Harry Potter și Camera Secretelor". Michael Gambon a interpretat rolul directorului Școlii Hogwarts în celelalte șase filme din serie.

Cariera actorului irlandez este însă mult mai vastă, cu peste 150 de credite în teatru, film și televiziune. I-a interpretat pe regele Edward al VII-lea în "The Lost Prince" și pe regele George al V-lea  în "The King’s Speech", pe Winston Churchill pelicula din 2015 "Churchill's Secret", dar și pe președintele Lyndon Johnson în "Path to War", rol pentru care a fost nominalizat la Premiile Emmy. Versatilitatea actorului a fost evidențiată de "The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover" sau "Layer Cake", unde a interpretat gangsteri.

Pe lângă nominalizarea din "Path to War", Michael Gambon a mai fost nominalizat la Premiile Emmy la categoria "Actor secundar într-o miniserie sau film" pentru adaptarea din 2009 a piesei "Emma" a lui Jane Austen. Actorul a câștigat patru premii BAFTA TV la categoria "Cel mai bun actor" pentru rolurile din "The Singing Detective", "Wives and Daughters", "Longitude" și "Perfect Strangers".

Michael Gambon a fost întotdeauna rezervat când a venit vorba de viața sa privată. În 1962, s-a căsătorit cu Anne Miller și au avut un copil, Fergus. Mai târziu a avut doi fii cu scenografa Philippa Hart.

Trending