Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Îndrăgitul cantautor Toto Cutugno a murit la 80 de ani

Cel mai îndrăgit cântăreț italian, Toto Cutugno, s-a stins din viață pe 22 august 2023, la Milano. „L’italiano vero” avea 80 de ani și suferea de o boală incurabilă. A lăsat în urmă peste 400 de cântece compuse. Vânzările sale de discuri au depășit 100 de milioane de exemplare pe plan global.

Publicat

pe

Poze concert Toto Cutugno la București 2015
Poze concert Toto Cutugno la București 2015 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Salvatore Cutugno (născut pe 7 iulie 1943) a devenit cunoscut, ascultat și iubit în întreaga lume ca Toto Cutugno. A concertat pentru prima dată în România în 1993 la Festivalul Cerbul de Aur, iar de atunci a revenit pentru mai multe emisiuni tv și concerte, precum cel din 27 februarie 2015 de la Sala Palatului. În mai 2020 trebuia să concerteze din nou în București cu prilejul aniversării a 50 de ani de activitate. Din păcate, evenimentul a fost amânat succesiv în 2021 și 2022, fiind anulat în cele din urmă.

Decesul artistului a survenit în urma unei boli îndelungate, care se agravase în ultimele luni, conform managerului său, Danilo Mancuso. Era internat la spitalul San Raffaele din Milano, oraș în care va fi înmormântat pe 24 august. Prim-ministrul Giorgia Meloni i-a adus un omagiu în social media.

Dispariția a fost confirmată oficial de casa de discuri Carosello Records, care a transmis următoarea declarație:

La mai puțin de o lună de la împlinirea a 80 de ani, unul dintre cei mai cunoscuți artiști italieni ne părăsește. Compozitor cu peste 100 de milioane de exemplare vândute, cel mai cunoscut exponent al muzicii italiene în întreaga lume, compozitor care a reușit să răspândească simplitatea și tradiția cântecului italian în străinătate, un artist cu o carieră extraordinară care va continua să ne inspire și să ne unească.

Toto Cutugno a avut un palmares muzical impresionant.  "L'italiano", "Serenata", "Solo noi", "Innamorati", "Insieme", "Una domenica italiana", "Le mamme", "Emozioni", "Gli amori", "L'ete indien" și  "Et si tu n'existais pas" sunt doar o parte din melodiile cu care ne-a cucerit.

Artistul a compus peste 400 de cântece, multe dintre acestea fiind interpretate de mari orchestre (Pourcel, Caravelli și Paul Mauriat). A vândut peste 100 de milioane de exemplare din albumele sale și a participat de 14 ori ca interpret la Festivalul Sanremo (în perioada 1970 - 2008). În 1980, Cutugno  devenea primul cantautor care câștiga marele premiu al acestui festival. În 1990 a câștigat și concursul Eurovision cu hitul „Insieme: 1992”.

De-a lungul carierei, compozitorul italian a scris hituri pentru Joe Dassin, Dalida, Adriano Celentano, Gerard Lenorman, Hervé Vilard, Luis Miguel, Michel Sardou, Mireille Mathieu, Peppino di Capri, Jose Luis Rodriguez și formația Ricchi e Poveri. Toto Cutugno a fost și un foarte bun instrumentist, cântând la nu mai puțin de nouă instrumente.

Trending