Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Festivalul George Enescu 2023 aduce la Sibiu concerte de excepție

Festivalul Internațional George Enescu are onoarea să aducă la Sibiu patru concerte de excepție, prezentând o pleiadă de artiști de talie mondială și lucrări muzicale remarcabile, într-un regal al muzicii clasice. Biletele pentru cele patru reprezentații programate pentru ediția din acest an au fost puse în vânzare și găsești mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Avi Avital și Janine Jansen
Avi Avital și Janine Jansen │ FOTO: capturi YouTube (aviavital / Janine Jansen)

Direct de pe marile scene ale lumii, vor ajunge la Sibiu Franz Liszt Chamber Orchestra și Camerata Salzburg - două super-orchestre cu peste 120 de muzicieni din 6 țări care vor impresiona publicul cu o serie capodopere de Beethoven, Mozart, Haydn, Rachmaninoff, Bartók și Bach, sub bagheta unor dirijori de renume internațional precum Gregory Ahss și István Várdai. Programul va fi pus în valoare de către staruri ale muzicii clasice internaționale, precum violonista olandeză Janine Jansen și pianistul francez Pierre-Laurent Aimard. Seria concertelor unice va fi completată de Filarmonica de Stat Sibiu cu un program de Ligeti și Ceaikovki, sub bagheta dirijorului american Roderick Cox.

Programul ediției din acest an se încheie cu recitalul superstarului Avi Avital, primul solist la mandolină nominalizat la premiile Grammy pentru muzică clasică, care va susține un spectacol captivant și memorabil alături de pianistul Omer Klein, într-o fuziune unică de jazz, muzică clasica şi muzică tradiţională din Israel şi nordul Africii.

Program Festivalul George Enescu 2023 la Sibiu

Fiecare concert va fi o incursiune în lumea muzicii clasice, sub bagheta unor maeștri desăvârșiți ai artei interpretative. Toți sunt artiști care merită să fie văzuți și ascultați live măcar o dată în viață, astfel că Festivalul Enescu, un eveniment-magnet dedicat melomanilor acestui gen, vă oferă șansa de a-i descoperi la Sibiu și de a vă bucura de interpretarea lor cu adevărat sublimă.

Sâmbătă, 9 septembrie, ora 19:00

  • Franz Liszt Chamber Orchestra alături de Pierre-Laurent Aimard la pian. Program artistic: Ligeti Ramifications for String Orchestra/ Bartók Piano Concerto No. 3 in E major Sz. 119/ Enescu String Octet in C major Op. 7 (arr. for string orchestra)

Franz Liszt Chamber Orchestra, cunoscută în elita internațională a scenei muzicii clasice de mai bine de jumătate de secol, este pe bună dreptate una dintre cei mai buni reprezentanți ai genului muzicii de cameră din lume. Orchestra este condusă de Péter Tfirst din 2016 și se bucura an de an de interpretari în cele mai importante săli de concerte cu soliști de primă clasă, datorită gradului ridicat de precizie, versatilitate și adaptabilitate. Orchestra a luat numele marelui compozitor, Franz Liszt pentru a aduce un omagiu geniului devenit nedespărțit muzicii maghiare și al cărui spirit iradiază viața muzicală a lumii întregi.

Pierre-Laurent Aimard - talentatul pianist, solist al orchestrei Franz Liszt Chamber Orchestra, este apreciat pe scară largă ca o figură cheie a muzicii contemporane. A colaborat îndeaproape timp de peste 15 ani cu György Ligeti, înregistrând lucrările complete ale acestuia. De asemenea, este renumit ca interpret de frunte al repertoriului standard și a apărut în întreaga lume alături de orchestre și dirijori importanți. Aimard susține, de asemenea, recitaluri solo și spectacole de muzică de cameră și apare în mod regulat la toate festivalurile de muzică importante. Este profesor la Hochschule für Musik din Köln și la Conservatorul din Paris și susține conferințe și cursuri de măiestrie în întreaga lume.

Duminică, 10 septembrie, ora 19:00

  • Avi Avital (mandolină) & Omer Klein (pian). Program artistic: O. KLEIN & A. AVITAL: Zamzama/ O. KLEIN: Niggun/ O. KLEIN & A.AVITAL: Lonely Girl (Duo Piano & Mandolin)/ A. AVITAL: Avi's Song/ O. KLEIN: Josephine, Sleepwalker, Espagna (for mandolin, piano & percussion)/ J S BACH: Partita No 2 in D minor BWV 1004 I. Allemande/ O. KLEIN: Improvisation/ J S BACH: Partita No 2 in D minor BWV 1004 II. Courante/ O. KLEIN: Improvisation/ J S BACH: Partita No 2 in D minor BMV 1004 III. Sarabande/ O. KLEIN: Improvisation/ J S BACH: Partita No.2 in D minor, BWV 1004 IV. Gigue.

Avi Avital - un virtuoz al mandolinei, recunoscut ca fiind cel mai bun interpret din lume. Este primul solist de mandolină care a fost nominalizat pentru un premiu Grammy pentru muzică clasică. Avi Avital a fost comparat cu Andres Segovia pentru modul în care își stăpânește instrumentul și cu Jascha Heifitz pentru virtuozitatea sa incredibilă.

Omer Klein este un pianist israelian născut în 1982 și stabilit la New York din 2006, al cărui stil prezintă o fuziune de jazz şi muzică tradiţională din Israel şi nordul Africii. Albumul său, Rockets on the Balcony, a fost desemnat de revista Downbeat ca albumul lunii în decembrie 2010.

Joi, 14 septembrie, ora 19:00

  • Filarmonica de Stat Sibiu: dirijor Roderick Cox, vioară Ioana Cristina Goicea. Program artistic: György Ligeti - "Lontano", Erich Wolfgang Korngold - Concertul pentru vioară și orchestră în Re major op. 25, P.I. Ceaikovski - Simfonia nr. 4 în fa minor op. 36.

Filarmonica de Stat Sibiu a prezentat de-a lungul anilor mii de concerte simfonice şi de muzică de operă, asimilând un vast repertoriu simfonic şi liric. Nenumărate cronici din ziare şi reviste româneşti şi străine au elogiat nivelul muzical al concertelor orchestrei sibiene, oglindind totodată calitatea înregistrărilor pentru radio şi televiziune, pentru disc şi CD. De asemenea, un mare număr de turnee au fost efectuate cu deosebit succes atât în ţară, cât şi în străinătate - în Franţa, Germania, Italia, Austria, Spania, Rusia, Turcia, Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca, Marea Britanie etc.

Miercuri, 20 septembrie, ora 19:00

  • Camerata Salzburg: dirijor Gregory Ahss, vioară Janine Jansen, violă Timothy Ridout. Program artistic: J. Haydn: Symphony no. 6 in D major Hob.I:6 "Le matin" (24')/ W.A. Mozart: Violin concerto no. 3 in G major KV 216 "Strassburg" (24')/ J. Haydn: Symphony no. 7 in C major Hob.I:7 "Le midi" (21')/ W.A. Mozart: Sinfonia concertante in E-flat major KV 364 (320d) (30').

Camerata Salzburg, una dintre cele mai importante orchestre de cameră din lume, este formată din peste 40 de muzicieni de înaltă clasă. De-a lungul celor șapte decade ale existenței sale, Camerata Salzburg a realizat peste 60 de înregistrări, care au fost onorate cu numeroase premii prestigioase și a susținut sute de recitaluri pe marile scene ale lumii.

Janine Jansen, violonistă remarcabilă de origine olandeză, solistă a orchestrei Camerata Salzburg, a avut de-a lungul carierei legături strânse și de durată cu cele mai eminente orchestre și cu unii din cei mai importanți dirijori din lume. Artista a onorat publicul meloman cu turnee europene alături de London Symphony Orchestra, sub conducerea lui Sir Antonio Pappano, Dresden Staatskapelle cu Christian Thielemann și un turneu în Orientul Îndepărtat, împreună cu Filarmonica din Oslo și Klaus Mäkelä.

Timothy Ridout - tânărul interpret la violă a studiat la Royal Academy of Music cu Martin Outram, absolvind cu Queen’s Award for Excellence. A fost selectat de Young Classical Artists Trust în 2016 și în același an a intrat la Academia Kronberg din Germania, unde studiază în prezent cu Nobuko Imai.

Prețuri bilete Festivalul George Enescu 2023 la Sibiu

Biletele de acces se găsesc online, la prețuri ce pornesc de la 105,95 lei. Pentru mai multe detalii despre bilete și modalitatea de achiziționare te invităm să accesezi agenda InfoMusic.

Comentează

Trending