Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Tina Turner a murit; Artista avea 83 de ani

Tina Turner, cunoscută ca "Regina Rock'n Roll" a murit pe 24 mai 2023. Avea 83 de ani şi a rămas în mintea multora prin apariţia din filmul "Mad Max: Beyond Thunderdome". A încetat din viaţă în Elveţia şi ne amintim de viaţa şi cariera sa în următoarele rânduri.

Publicat

pe

Tina Turner We Don't Need Another Hero videoclip
Tina Turner We Don't Need Another Hero videoclip │ FOTO: Tina Turner

Tina Turner, pe numele său real Anna Mae Bullock s-a născut pe 26 noiembrie 1939 în Tennessee. Din 2013 locuia în Elveţia, unde şi-a petrecut ultimul deceniu înainte de a muri pe 24 mai 2023. Cunoscută drept "Queen of Rock 'n Roll", artista a devenit celebră în rolul de solistă a grupului Ike & Tina Turner Revue, înainte să înceapă o carieră solo de succes.

Sub numele de Little Ann, artista apărea pe primul său disc, "Boxtop" în 1958. În 1960 a debutat sub numele de Tina Turner pe duetul "A Fool In Love". Ulterior duo-ul Ike & Tina Tiner au devenit unul dintre cupluri de aur ale muzicii, lansând hituri ca "It's Gonna Work Out Fine", "River Deep - Mountain High", "Proud Mary" şi "Nutbush City Limits". Grupul lua sfârşit în 1976.

Anii '80 au fost despre revenire, iar albumul "Private Dancer" din 1985 a primit multiple discuri de platină şi a făcut-o pe Tina Turner un megastar. Includea hitul "What's Love Got To Do With It", care a câştigat premium Grammy pentru "înregistrarea anului". A devenit prima şi singura sa piesa care a ocupat locul întâi în topul Billboard Hot 100.

Turner a jucat şi în filme ca "Tommy" din 1975 sau "Mad Max: Beyond Thunderdome". În 1993 apărea filmul "What's Love Got To Do With It", o peliculă biografică adaptată după autobiografia "I, Tina: My Life Story". În ce priveşte cariera muzicală, Tina Turner a fost o forţă, cu peste 100 de milioane de discuri vândute global. A primit 12 premii Grammy, dintre care 3 premii Grammy Hall of Fame şi un Grammy Lifetime Achievement Award.

Cariera sa live s-a încheiat în 2009, când artista a încheiat turneul "Tina!: 50th Anniversary Tour". Muziciana a devenit celebră într-o perioadă când era greu să fii artist de culoare în SUA. Este de altfel primul artist de culoare şi prima femeie care a fost pe coperta Rolling Stone Magazine.

A fost introdusă de două ori în Rock and Roll Hall of Fame, cu Ike Turner în 1991 şi solo în 2021.

Trending