Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Roger Waters investigat de poliţia din Berlin pentru portul de haine naziste

Dacă e un lucru la care Roger Waters se pricepe acela e controversa. Artistul a dus lucrurile la un alt nivel spre final de lună mai 2023, când a ţinut un concert în Germania îmbrăcat în haine cu influenţe naziste. De asemenea a proiectat numele lui Anne Frank pe scenă.

Publicat

pe

Roger Waters The Wall la Bucuresti pe 28 august 2013 │ FOTO: Mihai Anghel / InfoMusic

Fostul basist Pink Floyd a fost văzut la reprezentaţiile sale din Germania îmbrăcat cu un costum care seamănă foarte mult cu cel al unui ofiţer SS din Germania nazistă. Muzicianul de 79 de ani a proiectat şi numele lui Anne Frank pe unul dintre ecranele de la show-urile sale, alături de alte victime ale opresiunii, de la George Floyd la Shireen Abu Akleh.

Anne Frank a fost o adolescentă evreică ucisă în perioada Holocaustului, iar jurnalul său a devenit cea mai cunoscută scriere din acea perioadă. Tânăra a trăit ascunsă în timpul ocupaţiei Olandei. George Floyd a fost ucis de poliţia din SUA în timpul arestării sale. Abu Akleh era un jurnalist de la Al Jazeera şi a fost ucis în 2022 în vreme ce se afla într-o tabără de refugiaţi palestinieni, în timpul unui raid al forţelor israeliene.

Asocierea acestui caz cu cel al lui Anne Frank duce cu gândul la antisemitism. Muzicianul şi-a început de altfel concertul anunţând că un tribunal din Frankfurt a decis că acţiunile sale nu sunt antisemite. Waters are un istoric de declaraţii bizare, comparând acţiunile guvernului israelian asupra poporului palestinian cu acţiunile naziştilor.

Între timp poliţia din Berlin a deschis o anchetă cu privire la concertul lui Roger Waters de pe 17 mai 2023 de pe Mercedes-Benz Arena. Costumaţia sa şi arma pe care o purta pot fi văzute ca o glorificare a violenţei şi a perioadei regimului nazist.

Pe 27 mai Roger Waters a dat următoarea declaraţie ca răspuns la acuzaţii

Reprezentaţiile mele recente din Berlin au atras atacuri de rea credinţă din partea celor care vor să mă păteze şi să mă facă să tac pentru că nu sunt de acord cu vederile mele politice şi principiile morale.

Elementele reprezentaţiei mele care au fost puse la îndoială sunt o declaraţie de opoziţie la adresa fascismului, nedreptăţii şi discriminării. Încercările de a le înfăţişa că orice altceva sunt nesincere şi motivate politic. Interpretarea unui demagog fascist instabil au fost o parte a show-urile mele de la "The Wall" de la Pink Floyd în 1980.

Mi-am petrecut întreaga viaţă luptând impotrita autoritarianismului şi opresiunii oriunde le văd. Când eram un copil după război, numele Anne Frank era des amintit în casa noastră, a devenit un simbol a ceea ce se întâmplă când fascismul e lăsat fără consecinţe. Părinţii mei s-au luptat cu naziştii în Al Doilea Război Mondial, iar tatăl meu a plătit preţul suprem.

Indiferent de consecinţele atacurilor asupra mea, voi continua să condamn nedreptatea şi pe cei care o perpetuează.

Comentează

Trending