Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Prodigy vine în România; Îi vedem la Shine Festival 2023

Pe 5 mai 2023 s-au anunţat multiple concerte şi lineup-uri în România, dar poate cel mai important e faptul că Prodigy va concerta în ţara noastră. Ar fi primul concert aici fără Keith Flint şi are loc în cadrul Shine Festival 2023.

Publicat

pe

Shine Festival 2023 poster Prodigy
Shine Festival 2023 poster Prodigy

Shine Festival 2023 are loc pe 28 iulie la Romexpo şi primele două nume tocmai au fost anunţate: The Prodigy şi Kovacs. Biletele se vor pune în vânzare începând cu data de 8 mai, de la ora 10:00. Shine Festival are şi o ediţie de toamnă în 2023, aceasta desfăşurându-se pe 23 septembrie. Acolo cântă Selah Sue, Hooverphonic şi Naaz. Acel eveniment are loc la Arenele Romane.

The Prodigy a fost în multiple rânduri în România, de la reprezentaţia de la Coke Live pe Lacul Morii la începutul anilor 2000 la concertul înflăcărat din Piaţa Constituţiei în 2011, când se promova LP-ul "Invaders Must Die". Nu uităm nici concertele din 1995 şi 1997 de la Sala Polivalentă, în care toate frustrările şi angoasele generaţiilor de punkişti, rockeri şi depeşări s-au revărsat într-o mare de picioare dansând drăceşte.

În 2023 îi găsim pe legendarii raveri în formula restrânsă, doar Maxim şi Liam Howlett. Din păcate Keith Flinth nu mai este printre noi, solistul şi imaginea grupului luându-şi viaţa pe 4 martie 2019, la vârsta de 49 de ani. El începuse ca dansator în trupă şi a ajuns vocalist şi definiţia rebeliunii finalului de ani '90.

Ultimul album de studio Prodigy a fost "No Tourists", lansat pe 2 noiembrie 2018. În august 2020 Liam Howlett a declarat că Prodigy va continua să existe. A confirmat şi că lucrează la muzică nouă, care va apărea în 2021. Aparent Flint şi Howlett lucraseră deja la piese noi înainte de moartea solistului.

În 2022 formaţia revenea pe scenă pentru a sărbători 25 de ani de la debutul lui "The Fat of the Land". Pe 28 octombrie 2022 venea şi vestea primelor concerte internaţionale după 4 ani de pauză. Cu puţin noroc auzim şi un album nou în acest an.

Kovacs este de fapt artista olandeză Sharon Kovacs, iar ea a cântat în România ultima dată la Quantic în septembrie 2023. Se trage din scena de open mike din Eindhoven şi abordează genuri ca tango noir, sunând în acelaşi timp ca Amy Winehouse şi Portishead. Pe albumul său nou din 2023, "Child of Sin" apare şi Till Lindemann de la Rammstein.

Comentează

Industria muzicala

Cancel culture? Prodigy schimbă versurile piesei "Smack My Bitch Up"

"Smack My Bitch Up" este poate cea mai celebră piesă de la rave-urile din toată lumea şi tocmai a suferit o modificare. Fanii care au participat la un concert The Prodigy în noiembrie 2023 au remarcat o modificare a versurilor sale.

Publicat

pe

The Prodigy
The Prodigy │ FOTO: The Prodigy / Townsend Music

Au trecut mai bine de 25 de ani de la debutul lui "Smack My Bitch Up", votată de mulţi drept cel mai controversat cântec din istorie. Poate şi pentru că versurile par a glorifica violenţa contra femeilor. Track-ul este un single de pe legendarul album al formaţiei britanice "The Fat of The Land". Sosea în 1997 şi a primit critici pentru versurile violente.

În ciuda controverselor, avea să ajungă un hit, atât în SUA, cât şi în Marea Britanie. The Prodigy se află acum, în noiembrie 2023 într-un turneu european, care a inclus două reprezentaţii la Alexandra Palace, în Londra. Ei bine, un fan a filmat show-ul de pe 24 noiembrie şi a remarcat că Maxim, (noul solist al trupei, după ce Keith Flint a încetat din viaţă) a schimbat versurile piesei "Smack My Bitch Up".

Versul cu probleme a venit "Change my pitch up". Trebuie spus şi că dacă ne luăm după Setlist.fm, atunci reprezentaţia a inclus "varianta curată" a melodiei din 1997. E neclar însă dacă schimbările sunt permanente sau nu şi dacă eventual vom găsi şi pe platformele de streaming o astfel de versiune luând locul celei controversate.

Liam şi Maxim nu au comentat pe seama acestei înlocuiri, iar nu mulţi fani participanţi la concert au sesizat schimbarea. În 2010 "Smack My Bitch Up" a fost votată drept "cea mai controversată piesă din toate timpurile", dar pe atunci muzicienii şi-au apărat alegerile de versuri. Ei au făcut o paralelă cu "Firestarter", care în mod evident nu îndeamnă la piromanie, ci e... despre personalitatea lui Keith Flint.

Liam Howlett spunea în anii '90 şi că nu e despre lovirea unei iubite, ci o "ironie la adresa presei britanice". Şi Keith Flint a declarat pentru Rolling Stone că acest track era un tribut pentru cultura B-Boy hip-hop.

Fanii discută abitir subiectul versurilor schimbate pe Reddit.

Citește în continuare

Trending