Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Harry Belafonte a murit; Cântăreţul şi actorul avea 96 de ani

Harry Belafonte, una dintre figurile marcante ale comunităţii afro-americane din SUA a murit pe 25 aprilie 2023. Avea vârsta de 96 de ani şi era cunoscut pentru cariera de cântăreţ, actor, dar şi activist. Privim spre viaţa şi cariera sa în următoarele rânduri.

Publicat

pe

Harry Belafonte Odds Against Tomorrow scena film
Harry Belafonte Odds Against Tomorrow scena film

Harry Belafonte pe numele său complet Harold George Bellafanti Jr. s-a născut pe 1 martie 1927 în Harlem, New York. Era de origine jamaicano-americană şi a fost cel mai de succes artist al anilor '50. A avut şi o premieră: primul artist solo care a vândut un LP într-un milion de exemplare. E vorba despre "Calypso" din 1956.

Pe lângă cariera artistică, Belafonte a fost un confident şi prieten bun al lui Martin Luther King Jr, pe durata Mişcării Drepturilor Civile din anii '50 şi '60. Muzicianul a primit 3 premii Grammy, inclusiv unul pentru întreaga carieră, un Emmy şi un Tony. În 2022 a fost introdus în Rock and Roll Hall of Fame, în categoria "Early Influence".

Între 1932 şi 1940 Belafonte a locuit cu una dintre bunicile sale în Jamaica, apoi s-a întors la New York. S-a înrolat în Marina Americană şi a luptat în Al Doilea Război Mondial. Ulterior avea să se îndrăgostească de teatru, e drept încă segregat pe criterii de culoare. S-a împrietenit cu Sidney Poitier, cu care mergea la piese de teatru.

Belafonte a urmat un workshop de arte dramatice într-un curs care i-a avut ca participanţi pe Marlon Brando, Tony Curtis, Bea Arthur şi Poitier. În ce priveşte cariera muzicală, Harry a început ca un cântăreţ într-un club din New York, pentru a îşi putea plăti orele de actorie. A avut acompaniament select: Charlie Parker, Max Roach şi Miles Davis.

A devenit apoi cântăreţ pop în cadrul casei de discuri Roost, iar asta se întâmpla în 1949. A prins o pasiune pentru folk şi apoi şi jazz. A semnat cu RCA Victor în 1953, cu care a colaborat până în 1974. Albumul său "Calypso" a dezvăluit muzica din insulele Trinidad Tobago publicului din State, devenind un uriaş.

Apoi Belafonte avea să abordeze stiluri ca blues, folk, gospel, show tunes. Hituri ale sale includ "The Banana Boat Song", dar şi piesa comică "Mama Look at Bubu". Anii '60 au fost marcaţi de multiple apariţii TV, iar în 1968 i-a ţinut locul lui Johnny Carson la The Tonight Show pentru o săptămână. În anii '70 şi '80 artitul a fost mai mult în turneu, în Europa, Cuba, Japonia. Ulterior a devenit ambasador UNICEF, s-a implicat în cauze din Africa şi inspirată de cauză a lansat un album în 1988.

Comentează

Trending