Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Legendarul chitarist Jeff Beck a murit; Artistul avea 78 de ani

Anul 2023 începe cu o tragedie în lumea muzicală: a murit chitaristul Jeff Beck. Avea 78 de ani şi l-am auzit cântând pe câteva piese excelente de pe noul album al lui Ozzy Osbourne din 2022. Avem detalii despre viaţă şi cariera sa în articol.

Publicat

pe

Jeff Beck
Jeff Beck

Chiar dacă vestea a sosit pe 12 ianuarie 2023, Jeff Beck a murit pe 10 ianuarie. A fost o suferinţă scurtă, după ce artistul a contractat meningită bacterială. Născut pe 24 iunie 1944, pe numele său complet Geoffrey Arnold Beck, el a fost un chitarist rock, blues rock şi jazz fusion. A fost activ muzical inte 1964 şi 2023 şi a colaborat cu trupe ca The Yardbirds, The Jeff Beck Group, Beck, Bogert & Apice.

Născut în Surrey, Marea Britanie a trecut la muzică instrumentală în 1975 şi s-a axat pe reinventarea sunetului de chitară, combinat cu jazz, experimental electronica. Beck a fost pus de Rolling Stone pe locul 5 în topul 100 al celor mai buni chitarişti din istorie. Chitaristul a primit premiul Grammy pentru "Cea mai bună reprezentaţie rock instrumentala" de 6 ori, dar şi "Cea mai bună reprezentaţie pop instrumentală" o singură dată.

A fost introdus în Rock and Roll Hall of Fame de două ori: o dată ca membru Yardbirds şi odată ca artist solo. Poate cea mai remarcabilă realizare a sa e că l-a înlocuit pe Eric Clapton în Yardbirds şi în doar 20 de luni a înregistrat majoritatea hiturilor top 40 ale trupei. A lucrat de-a lungul anilor cu Roger Waters, Jon Bon Jovi, Imogen Heap şi Ozzy Osbourne.

De altfel îl auzim pe câteva piese senzaţionale de pe cel mai nou album al lui Ozzy, "Patient Number 9", precum melodia care dă numele LP-ului lansat în 2022. Mai apare şi pe piesa "A Thousand Shades", de asemenea cu un sound care se face remarcat.

Chitaristul britanic a devenit celebru şi momentul când şi-a asigurat degetele pentru 7 milioane de lire sterline. Ultima sa ispravă muzicală a fost un turneu american alături de Johnny Depp, după ce duo-ul a lansat albumul "18" în iulie 2022.

Comentează

Trending