Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

David Crosby a murit; Legendarul rocker american avea 81 de ani

Pe 19 ianuarie lumea rock-ului a pierdut un nume mare, pe David Crosby. Acesta a fost cofondator al grupurilor The Byrds şi Crosby, Stills & Nash. A împărţit scena cu Neil Young şi a părăsit această lume la vârsta de 81 de ani.

Publicat

pe

David Crosby concert 2018
David Crosby concert 2018 │ FOTO: David Crosby www.youtube.com

Pe numele său complet David Van Cortlandt Crosby, artistul s-a născut pe 14 august 1941 în Los Angeles. Cariera sa muzicală s-a întins din 1964 până în 2023, abordând genuri precum rock, folk şi jazz. David a fondat trupa The Byrds, dar şi legendarul grup Crosby, Stills & Nash, având şi o carieră solo prolifică. Crosby se alătura celor de la The Byds în 1964 şi înregistra primul hit în topuri în 1965, un cover după Bob Dylan şi "Mr. Tambourine Man".

David Crosby a apărut pe primele 5 albume The Byrds şi s-a alăturat lor din nou la reuniunea din 1973. Crosby, Stills & Nash era fondată în 1968, alături de Stephen Stills şi Graham Nash. Această trupă a câştigat premiul Grammy pentru "Cel mai bun artist nou" în 1969, iar Neil Young a fost în componenţa sa pentru reprezentaţiile live. Rockerii au bifat inclusiv Woodstock-ul în perioada sa de aur, când cânta Jimi Hendrix acolo.

Ca artist solo, Crosby a lansat 8 albume şi a mai creat şi un trio cu influenţe jazz împreună cu fiul său, James Raymond şi chitaristul Jeff Pevar (CPR). Meritele aveau să îi fie recunoscute pe deplin, muzicianul fiind introdus în Rock and Roll Hall of Fame de două ori. O dată a apărut acolo pentru opera sa alături de The Byrds şi odată pentru Crosby, Stills & Nash.

Pe 19 ianuarie 2023 a murit artistul, la vârsta de 81 de ani, după o îndelungată suferinţă. A fost cunoscut ca un solist, chitarist şi compozitor de succes. David s-a căsătorit cu soţia sa, Jan Dance în 1987 şi a avut două fiice şi doi fii.

Iată ce a declarat fostul coleg de trupă, Neil Young despre artistul trecut în nefiinţă:

David a dispărut, dar muzica sa continuă să trăiască. Sufletul lui CSNY, vocea şi energia lui David erau inima trupei noastre. Piesele sale grozave reprezentatu ceea ce credeam şi era mereu distractiv şi palpitant când ne apucam să le cântăm împreună. "Almost Cut My Hair", "Deja Vu" şi alte melodii grozave pe care le-a scris au fost minunate de interpretat, iar Stills şi cu nume ne-am distrat de minune, pentru că ne-a ţinut în priză.

Cântatul sau alături de Graham a fost atât de memorabil, duo-ul lor a fost senzaţie la multe show-uri ale noastre.

Comentează

Trending