Urmărește-ne în Social Media

Muzică și film

A murit actorul Mitică Popescu; Avea 86 de ani şi multiple roluri memorabile

Anul 2023 începe cu o pierdere importantă pe scena cinematografiei romane: a murit Mitică Popescu. Actorul a încetat din viaţa pe 3 ianuarie 2023, la vârsta de 86 de ani. Îi recapitulăm viaţa şi cariera în articol.

Publicat

pe

D'ale lui Mitica emisiune TVR
D'ale lui Mitica emisiune TVR │ FOTO: TVR

Mitică Popescu se năştea pe 2 decembrie 1936 la Bucureşti. A fost un actor român de film, teatru, de televiziune şi actor vocal. O bună parte a activităţii sale s-a desfăşurat pe scena Teatrului Mic din Bucureşti. În 2009 primea "Premiul pentru întreaga activitate" la Gala Premiilor UNITER din 2009. Actorul a murit pe 3 ianuarie 2023 la Spitalul Elias din Capitală, la vârsta de 86 de ani, în urma unor probleme cardiace.

Actorul a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti şi a jucat o sumedenie de piese pe scena Teatrului National "Mihai Eminescu" din Timişoara. A jucat de asemenea la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Debutul său venea totuşi în Capitală, în 1973 în piesa "Philadelphia" eşti a mea", de Brian Friel, în regia Soranei Stanca.

A făcut cuplu cu actriţa Leopoldina Bălănuţă, atât pe scenă, cât şi în realitate începând din 1977. Printre rolurile memorabile ale lui Mitică Popescu se numără cel din "Cititorul de Contor" de Paul Everac (1976), "Să îmbrăcăm pe cei goi" (1978) şi "Maestrul şi Margareta" (1978). A apărut şi în creaţii de Dinu Săraru, Cehov, Shakespeare, Moliere, Michael Elkin sau Stefan Caraman.

Rămâne în istorică cinematografiei româneşti prin rolul fabulos al lui Cocoşilă din filmul "Moromeţii" de Stere Gulea, în care a jucat împreună cu Victor Rebengiuc şi Luminiţa Gheorghiu. A avut propria sa emisiune la TVR, "D'ale lui Mitică", una dintre cele mai longevive producţii ale postului naţională, difuzată din 2000 la postul TVR 2. Mitică Popescu a fost decorat în 2002 cu Ordinul National Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori.

Un moment greu în tinereţea artistului s-a petrecut în 1958, când regimul comunist l-a condamnat la 3 ani de închisoare. Motivul a fost "nedenuntarea de acte preparatorii pentru trecerea frontierei". Totul se întâmplă la doar un an după ce fusese admis la Institutul de Teatru.

Ultima emisiune D'ale lui Mitică (18 decembrie 2022):

Comentează

Trending