Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

ARTmania Festival 2023 anunță trupe noi în lineup, printre care Wardruna

ARTmania Festival își propune ca anul viitor participanții să se bucure de o ediție spectaculoasă și de un lineup de neratat. Organizatorii confirmă noi artiști, printre care celebrii norvegieni de la Wardruna. Găsești mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Wardruna
Wardruna │ FOTO: Kim Öhrling

Trupele Wardruna, Haken, TesseracT, Port Noir și Vulture Industries vor concerta anul viitor la cea de-a 16-a ediție ARTmania Festival, ce va avea loc la Sibiu în perioada 28 - 30 iulie.

Grupul norvegian neo-dark folk Wardruna, care a avut anul acesta un turneu sold out în Europa, va urca pe scena festivalului după patru ani de la primul show susținut la ARTmania, când și-a prezentat albumul "Skald” (2018). În 2023, muzicienii vor aduce și cele mai recente compoziții, incluse pe al cincilea album, "Kvitravn", apărut la începutul anului 2021.

"Pentru mine, acest album reprezintă o continuare și o dezvoltare firească a tot ceea ce am făcut până acum. Prin experiență, reflecție și curiozitate, noi continuăm să creștem ca oameni, cercetători și muzicieni și, odată cu această mișcare constantă, crește și capacitatea noastră de a ne adânci mai mult în munca noastră. Mai clar decât până acum, acest album și cântecele lui se adresează nouă, ca oameni, în timpul nostru. Și chiar dacă melodiile transmit căi și cuvinte care provin dintr-un trecut îndepărtat, ele sunt la fel de mult căi și cuvinte pentru <<acum>>", a spus Einar Selvik, liderul trupei, despre cel mai recent disc.

Einar Selvik a pus bazele Wardruna la începutul anilor 2000 împreună cu Lindy-Fay Hella. Grupul a debutat discografic în 2009 cu "gap var Ginnung", primul album din trilogia "Runaljod", care stă sub semnul a 24 de rune. Cel de-al doilea album al trilogiei, "Yggdrasil", a fost înregistrat cu unele dintre cele mai vechi instrumente tradiţionale nordice. Ultimul album al trilogiei, intitulat "Ragnarok", a fost lansat spre finalul anului 2016, iar doi ani mai târziu, a apărut "Skald". Pe lângă stilul muzical aparte, transpus în reprezentațiile live, Wardruna este cunoscut și pentru coloana sonoră a serialului "Vikings".

Grupul britanic progressive rock Haken va reveni la ARTmania Festival după cinci ani de la prima prezență pe scena festivalului. Format în 2007 de multi-instrumentistul Richard Henshall, chitaristul Matthew Marshall și solistul Ross Jennings, Haken a debutat discografic trei ani mai târziu, cu "Aquarius". Componența trupei s-a modificat de-a lungul anilor, lineup-ul fiind Ross Jennings (vocal), Richard Henshall (chitară și clape), Raymond Hearne (tobe), Charles Griffiths (chitară), Peter Jones (clape) și Conner Green (bas).

În prezent, trupa se pregătește de lansarea celui de-al șaptelea album, "Fauna", în 2023, pe care este inclus single-ul "Nightingale", apărut anul acesta.

Trupe în premieră la ARTmania Festival

TesseracT (Marea Britanie), Port Noir (Suedia) și Vulture Industries (Norvegia) vor concerta anul viitor pentru prima dată la ARTmania Festival.

Bazele grupului englez progressive metal TesseracT au fost puse în 2003, iar primii patru ani a fost proiectul solo al chitaristului Alec "Acle" Kahney. În prezent, din grup fac parte și Daniel Tompkins (voce), James Monteith (chitară ritmică), Amos Williams (bas) și Jay Postones (tobe, percuție).

TesseracT, considerat pionier al stilului djent, a lansat până în prezent patru albume de studio, "One", "Altered State", "Polaris" și "Sonder", și două albume live, "Odyssey/ Scala" (2015) și "Portals" (2021). Cea mai recentă apariție discografică o reprezintă "Regrowth", EP apărut anul acesta.

Grupul suedez Port Noir, un amestec de rock old school, progressive, hip hop și R&B, a fost lansat în 2011 ca proiect al lui Love Andersson (bas, voce), Andreas Wiberg (tobe) și Andreas Hollstrand (chitară, clape și backing vocals).

Port Noir a atras rapid interesul comunității muzicale prin sound-ul deosebit, inspirat și de artiști precum Queens of the Stone Age, Daft Punk, Rage Against the Machine și The Weeknd. Trupa a debutat discografic în 2013, cu "Puls", căruia i-au urmat "Any Way the Wind Carries" (2016), "The New Routine" (2019) și "Cuts" (2022). În acest timp, și-a continuat ascensiunea, ajungând să concerteze în turnee cu formații ca In Flames, Pain of Salvation și Karnivool.

Vulture Industries, grup norvegian avant-garde progressive metal, s-a format în 2004, având la bază membri ai trupei goth rock Dead Rose Garden. Primul album  a apărut în 2007. "Dystopia Journals", aclamat de critică, a fost urmat de "The Malefactor’s Bloody Register", de asemenea bine primit de public, și de alte două materiale de studio.

În ultimii ani, trupa a făcut parte din line-up-ul mai multor festivaluri de gen din Europa, iar la Sibiu va aduce un show recunoscut pentru scenografia și teatralitatea sa.

Wardruna, Haken, TesseracT, Port Noir și Vulture Industries se alătură trupelor Porcupine Tree (Marea Britanie), Emperor (Norvegia), SAMAEL (Elveția) și Pain of Salvation (Suedia), care au fost confirmate pentru ediția de anul viitor a festivalului, iar alte nume urmează să fie anunțate în curând.

Bilete ARTmania Festival 2023

Abonamentele pentru ARTmania Festival 2023, parte din proiectul "Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural", pot fi achiziționate online la prețul de 400 lei/ buc. + taxe

Comentează

Trending