Urmărește-ne în Social Media

Muzică și film

Legendarul compozitor al coloanei sonore "Twin Peaks" a murit; Angelo Badalamenti avea 85 de ani

Serialul "Twin Peaks" a fost definit de coloana sa sonoră şi acele câteva note de clape care îi marcau genericul. Ele poartă semnătura lui Angelo Badalamenti, compozitor care a murit pe 12 decembrie 2022. Îi recapitulăm moştenirea artistică în rândurile de mai jos.

Publicat

pe

Angelo Badalamenti Twin Peaks
Angelo Badalamenti Twin Peaks │ FOTO: HBO

Aşa cum Clint Mansell face o echipă de senzaţie cu Darren Aronofski şi Angelo Badalamenti a ştiut exact ce vrea David Lynch să obţină în producţiile sale. Compozitorul a creat coloane sonore pentru producţii ale lui Lynch precum "Blue Velvet", "Twin Peaks", "Lost Highway" şi "Mulholland Drive". Familia lui Badalamenti a declarat că acesta a murit acasă, în New Jersey, înconjurat de familie.

Angelo Badalamenti s-a născut în Brooklyn, New York în 1937 şi a început să ia lecţii de pian la o vârstă fragedă. A terminat cursurile şi masteratul la Manhattan School of Music. Printre primele sale opere au fost coloana sonoră a filmului "Gordon's War" din 1973, dar şi "Law and Disorder" din 1974. S-a afirmat totuşi de abia în 1986, cu coloana sonoră întunecată a lui "Blue Velvet".

A colaborat des cu regizorul David Lynch de alături de cântăreața Julee Cruise. Clipul de mai jos descrie cel mai bine cum s-a născut "tema Laurei Palmer", care avea să definească la nivel sonor serialul:

"The Love Theme From Twin Peaks" a fost compus în doar 20 de minute. De altfel în 1991 Badalamenti a câştigat premiul Grammy pentru coloana sonoră "Twin Peaks". Avea să participe şi la revenirea seriei din 2017, cu compoziţii noi. În acelaşi sezon 3 apar muzicieni păstoriţi de David Lynch, dar şi prieteni ai săi, precum Nine Inch Nails.

În afară colaborărilor cu Lynch, Badalamenti a compus soundtrack-uri pentru "The Wicker Man", "Nightmare on Elm Street 3" şi a lucrat cu David Bowie, Orbital, The Cranberries şi Pet Shop Boys.

Compozitorul a fost activ între anii 1971 şi 2022 şi a cochetat cu muzică ambientală şi cu jazz-ul. A prmit premium pentru întreaga carieră la World Soundtrack Awards pe 18 octombrie 2008, în Gent, Belgia. Alte distincţii includ un premiu Saturn în 1993 pentru muzică din filmul "Twin Peaks: Fire Walk With Me".

Trending