Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Porcupine Tree cântă în premieră în România, la ARTmania Festival 2023

Reunită cu mare succes după un hiatus de mai bine de un deceniu, trupa britanică Porcupine Tree va concerta pentru prima dată în România la ARTmania Festival 2023, care va avea loc în perioada 28 - 30 iulie. Te invităm să citești mai multe detalii.

Publicat

pe

Porcupine Tree
Porcupine Tree │ FOTO: ARTmania Festival

Bazele Porcupine Tree au fost puse de Steven Wilson în 1987. Alături de el, în formula actuală a formației, se află claviaturistul Richard Barbieri, care a făcut parte din grupul new wave Japan, și bateristul Gavin Harrison, care mai colaborează cu The Pinneaple Thief, dar și cu trupa King Crimson.

În primii ani, Steven Wilson a fost cel care a compus integral muzica pentru proiectul său. Din 1993, a început să coopteze diverși muzicieni, printre care Richard Barbieri la clape, Colin Edwin la bas, și Chris Maitland la tobe. Primul lineup a rezistat până în 2002, când Gavin Harrison l-a înlocuit pe Chris Maitland.

De-a lungul timpului, grupul a făcut și schimbări de ordin muzical. A trecut de la rock psihedelic, space rock și rock experimental la progressive rock, alternative rock și progressive metal. Din 2010 până în prezent, trupa a fost în mare parte inactivă pe scena muzicală, Steven Wilson fiind implicat în diverse proiecte solo, la fel și alți membri. Steven Wilson, Richard Barbieri și Gavin Harrison au continuat, intermitent, să lucreze în secret, iar după un deceniu a apărut "Closure / Continuation".

Albumul, rezultatul unui proces de creație care a durat 12 ani, a fost lansat în iunie 2022. Apariția lui a fost urmată, toamna aceasta, de o serie de concerte sold-out pe arene din Europa, pentru care li s-au alăturat Randy McStine (chitară) și Nate Navarro (bas). Printre show-urile de succes a fost cel de pe Wembley Arena, unde trupa a cântat în fața a 12.000 de persoane.

Cu fiecare lansare, Porcupine Tree a explorat noi idei muzicale, trecând de la rock psihedelic pastoral și peisaje sonore electronice ambientale la pop experimental și metal propulsiv. Albume ca "Fear of a Blank Planet", nominalizat la GRAMMY în 2007, și "The Incident", din 2009, au arătat că Porcupine Tree a îmbinat fără efort genuri distincte pentru a crea un univers muzical revoluționar care este propriu grupului.

De la "On the Sunday of Life...", apărut în 1992, și până la "Closure / Continuation" (2022), grupul Porcupine Tree a lansat "Up the Downstair" (1993), "The Sky Moves Sideways" (1995), "Signify" (1996), "Stupid Dream" (1999), "Lightbulb Sun" (2000), "In Absentia" (2002), "Deadwing" (2005), "Fear of a Blank Planet" (2007) și "The Incident" (2009). Lor li se adaugă zece albume live și cinci compilații.

Despre ARTmania Festival 2023

Pentru cea de-a 16-a ediție ARTmania Festival, inclusă în proiectul "Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural", derulat de ARTmania Events cu Inferno Metal Festival & Music Conference și Midgardsblot Festival, două dintre cele mai importante evenimente de gen din Norvegia, au mai fost confirmate trupele Emperor (Norvegia), SAMAEL (Elveția), Pain of Salvation (Suedia), iar noi nume vor fi comunicate în săptămânile ce urmează.

Abonamentele pentru ediția de anul viitor pot fi cumpărate, pe 23 noiembrie, la prețul de 350 lei/buc. + taxe doar de la clubul Quantic din București, unde are loc un eveniment pentru public la care accesul este liber.

Online, abonamentele pentru ARTmania Festival 2023 pot fi achiziționate la prețul de 400 lei/ buc. + taxe.

Comentează

Trending