Urmărește-ne în Social Media

Emisiuni radio-tv

Încep înscrierile pentru Selecţia Naţională Eurovision Song Contest 2023; Până când se poate aplica?

După ce am aflat că Eurovision Song Contest 2023 are loc în Liverpool, de vreme ce Ucraina nu poate găzdui competiţia, acum ne pregătim ca fiecare dintre ţările participante să îşi aleagă reprezentantul. În cazul României procesul începe de pe 14 noiembrie 2022.

Publicat

pe

Eurovision Song Contest 2023 Preselectie Romania
Eurovision Song Contest 2023 Preselectie Romania │ FOTO: TVR

Luni, pe 14 noiembrie 2022 încep înscrierile pentru Selecţia Naţională a Eurovision Song Contest 2023. Compozitorii, fie ei români sau străini pot aplica până pe 11 decembrie 2022, cu piese originale în prima audiţie. Sunt şi noutăţi faţă de preselecţiile trecute: câştigătorul va fi desemnat de această dată exclusiv prin votul publicului, fiecare piesă fiind notată pe durata difuzării sale. Dispare conceptul de juriu deci.

Există şi o noutate când vine vorba despre înscriere: piesele vor avea sau nu interpret (varianta "de studio"). Interpretul care va intra în concurs va fi propus de către echipa Eurovision România pentru a interpreta compoziţia originală a artistului ales. Cel ales va fi în concordanţă cu preferinţa autorului. Toate informaţiile despre modalitatea de înscriere şi organizare a concursului se pot găsi pe site-ul oficial eurovision.tvr.ro.

Selecția Naţională include etapele următoare: înscriere, preselecţie şi selecţie, iar calendarul arată astfel:

  • 14 noiembrie - 11 decembrie 2022: înscrieri;
  • 14-16 decembrie 2022: preselecţia pieselor;
  • 17-18 decembrie 2022: publicarea rezultatelor preselecţiei celor 12 compoziţii; depunerea şi soluţionarea eventualelor contestaţii;
  • 19 decembrie 2022: publicarea rezultatelor finale ale Preselecţiei;
  • 11 februarie 2023 – Selecţia Naţională Eurovision România 2023 – live TV show

Odată încheiate înscrierile sunt alese 12 piese finaliste de către membrii juriului preselecţiei. Câştigatorul şi reprezentantul României la ESC 2023 va fi ales pe 11 februarie 2023, în cadrul unui show difuzat în direct de către TVR.

În această toamnă am aflat că multiple țări s-au retras de la Eurovision, pentru că nu îşi permite să plătească taxa aferentă înscrierii. Muntenegru, Macedonia de Nord și Bulgaria sunt țările care nu vor participa la Eurovision 2023. Ediţia din 2022 a Eurovision Song Contes a fost câştigată de Kalush Orchestra din Ucraina. Recent formaţia a lansat o colaborare cu trupa The Rasmus. Marea Britanie a preluat rolul de gazdă, deoarece Ucraina este încă în plin conflict armat cu Rusia.

Comentează

Trending