Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Roger Waters a fost la podcastul lui Joe Rogan, a vorbit despre politică, Syd Barrett

Ultimul an nu a fost deloc blând cu imaginea lui Roger Waters, compozitor şi basist Pink Floyd. Pe de o parte a făcut declaraţii controversate cu privire la Israel şi Palestina, apoi s-a poziţionat pro-Rusia în conflictul cu Ucraina. A primit şansa de a îşi exprima vederile şi viziunea în podcastul lui Joe Rogan publicat pe Spotify pe 6 octombrie 2022. Îl disecam mai jos.

Publicat

pe

Roger Waters podcast Joe Rogan 2022
Roger Waters podcast Joe Rogan 2022 │ FOTO: Spotify

Roger Waters a împlinit 79 de ani în septembrie 2022 şi vine din postura de proaspăt căsătorit. În ultima vreme s-a viralizat un interviu CNN cu artistul, în care se declară pro Palestina, anti Israel, pro Rusia şi în care afirmă că "Taiwan e China". La Joe Rogan a petrecut 2 ore şi 48 de minute vorbind despre politică, muzică, conspiraţii şi... buna creştere acordată de mama sa. Waters s-a declarat supărat de articolul pe care revista Rolling Stone l-a scris despre el recent, după un interviu ratat.

Am aflat şi motivul pentru care muzicianul e pro-Palestina, afirmând că îl deranjează segregarea şi apartheid-ul pe care îl suferă palestinienii în Israel. A vorbit despre toalete şi drumuri separate pentru cei de altă religie şi a citat "conspiraţii zioniste". Am aflat şi că pe lângă faptul că a trimis o scrisoare soţiei preşedintelui Ucrainei, a trimis una şi spre Vladimir Putin, solicitându-i să încheie războiul. Aparent acesta i-ar fi răspuns, e drept indirect într-un discurs recent.

S-a vorbit la podcast şi despre muzică şi am aflat despre decăderea lui Syd Barrett, cofondator şi solist Pink Floyd. El a fost alături de grup doar primul album şi a înregistrat pentru al doilea. Problemele sale cu sănătatea mentală l-au făcut să părăsească grupul, sau mai bine zis să fie dat afară. A experimentat prea mult cu LSD-ul şi conform lui Roger Waters era dezamăgit de direcţia Pink Floyd când s-a văzut invitat la emisiunea "Top of the Pops". Aparent a rămas citatul lui Syd "John Lennon nu ar fi venit niciodată la emisiune".

Barrett şi-a păzit intimitatea cu străşnicie până la moartea sa din 2006, la vârsta de 60 de ani.

Roger Waters ne-a dat tuturor şi un sfat în podcast, unul oferit de către mama sa: "când ai o nelămurire sau eşti împotriva a ceva, citeşte, citeşte, citeşte". Artistul a explicat şi că după fiecare concert, pe la ora 2 noaptea vizionează concertul din seara respectivă şi face schimbări pentru fiecare show dintr-un turneu, pentru a oferi o experienţă unică publicului.

Întregul podcast se poate savura pe Spotify.

PUBLICITATE
Comentează

Muzică nouă

Roger Waters a lansat o versiune nouă a piesei Pink Floyd "Time"

Roger Waters continuă să lanseze single-uri de pe versiunea proprie a albumului "The Dark Side of the Moon". Acum ne prezintă o versiune nouă a piesei Pink Floyd "Time".

Publicat

pe

Videoclip Roger Waters Mother editie carantina 2020
Videoclip Roger Waters Mother editie carantina 2020 │ FOTO: Roger Waters

"Time" este un single din 1973, iar acum, la 50 de ani distanţă avem parte de un re-release. Track-ul orginal apărea pe al optulea album al formaţiei Pink Floyd, "The Dark Side of the Moon". În 2023 primim un "The Dark Side of the Moon Redux", o ediţie reimaginată de Roger Waters, care poartă amprenta maturizării sale ca artist şi ca persoană.

Noua versiune de "Time" renunţă la o parte din sunetele psihedelice ale originalului în favoarea unei producţii ceva mai atmosferice. În prim plan se află vocea şoptită a artistului. Fostul basist Pink Floyd a produs acest single, dar şi albumul din 2023 alături de producătorul Gus Seyffert. Waters şi-a alcătuit o trupă compusă din Seyffert, Joey Waronker, Jonathan Wilson, Johnny Shepherd şi Jon Carin.

Proiectul coincide cu aniversarea a 50 de ani de existenţă pentru album, dar trebuie spus că nici un alt membru Pink Floyd nu a lucrat la acest proiect. Waters a mai lansat o versiune proprie a piesei "Money". Într-o declaraţie oficială, muzicianul britanic a declarat că s-a gândit serios la ce poate aduce înţelepciunea unui bărbat de 80 de ani în plus la "The Dark Side of the Moon".

Artistul se declară mândru de ce a ieşit şi consideră că opera poate ţine capul sus alături de original şi la jumătate de secol distanţă. Varianta completă de "The Dark Side of the Moon Redux" se va lansa pe 6 octombrie 2023 prin SGB Music. Waters va interpreta piesele live în cadrul a două concerte speciale live la London Palladium, pe 8 şi 9 octombrie.

În martie, fostul coleg al lui Waters în cadrul Pink Floyd, Nick Mason a dezvăluit că auzise deja extrase din noul LP şi îl consideră "absolut genial". Discul include toate cele 10 piese ale originalului, plus o compoziţie nouă şi originală de 13 minute.

Citește în continuare

Muzică nouă

Roger Waters a lansat o versiune nouă a piesei "Money"

Roger Waters a promis de ceva vreme că va lansa propria versiune a albumului "The Dark Side of the Moon", poate cel mai apreciat LP Pink Floyd. Am auzit deja câteva single-uri reinterpretate, iar cel mai nou este "Money", care se ascultă mai jos.

Publicat

pe

Roger Waters - "The Gunner's Dream" (2021)
Roger Waters - "The Gunner's Dream" (2021) │ FOTO: captură YouTube / Roger Waters

Roger Waters a confirmat şi că albumul "The Dark Side of the Moon Redux" se va lansa pe 6 octombrie 2023. Avem de-a face cu o reinterpretare foarte ambiţioasă a unuia dintre cele mai apreciate albume din istoria muzicii. Apare la 50 de ani de la înregistrarea originalului. "Money" este single-ul principal de pe LP şi a primit şi un videoclip cu versuri.

Waters avea doar 29 de ani când a apărut originalul, iar "The Dark Side of the Moon" a fost o explorare a naturii umane, a căderii în abisul nebuniei şi a trecerii inevitabile a timpului. Roger Waters îşi adaugă experienţa şi trăirile de jumătate de secol şi perspectiva propriei vieţi, înţelepciunea vârstei şi filosofiile în această nouă versiune de single.

Vocea sa e puternică şi profundă, gravă, versurile sunt filosofice şi sună diferit acum, în 2023. Producţia e semnată Waters şi Gus Seyffert şi înlătură elementele psihedelice de la Pink Floyd. Ne lasă cu ceva mai "crud", mai neprelucrat şi delicat, încă experimental şi texturat muzical. Pe albumul "Redux" vom găsi o reinterpretare pentru fiecare dintre cele 10 melodii de pe "The Dark Side of the Moon".

Formatul vinil al noului album va include o compoziţie originală bonus de 13 minute, inspirată de întregul proces creativ. Va fi track-ul final şi poate cea mai importantă creaţie de pe LP.

Iată ce a declarat Waters despre proiectul său:

Originalul "Dark Side of the Moon" pare în anumite moduri o lamentare a unei fiinţe bătrâne cu privire la condiţia umană. Dar Dave, Rick, Mick şi cu mine eram atât de tineri când am compus asta, iar când vă uitaţi la lumea din jurul nostru, mesajul nu a rămas valabil. De aceea am început să mă gândesc la ce ar putea aduce înţelepciunea unui bărbat de 80 de ani la o versiune regândită.

Când le-am menţionat ideea de re-înregistrare a lui "Dark Side of the Moon" lui Gus şi Sean, ne-am gândit cu toţii că eram nebun, dar cu cât reflectam mai mult, cu atât m-am gândit "nu e asta ideea?". Sunt imens de mândru de ceea ce am creat, o operă care poate sta cu mândrie lângă original, braţ la braţ peste o jumătate de secol.

Citește în continuare

Lifestyle

Roger Waters investigat de poliţia din Berlin pentru portul de haine naziste

Dacă e un lucru la care Roger Waters se pricepe acela e controversa. Artistul a dus lucrurile la un alt nivel spre final de lună mai 2023, când a ţinut un concert în Germania îmbrăcat în haine cu influenţe naziste. De asemenea a proiectat numele lui Anne Frank pe scenă.

Publicat

pe

Roger Waters The Wall la Bucuresti pe 28 august 2013 │ FOTO: Mihai Anghel / InfoMusic

Fostul basist Pink Floyd a fost văzut la reprezentaţiile sale din Germania îmbrăcat cu un costum care seamănă foarte mult cu cel al unui ofiţer SS din Germania nazistă. Muzicianul de 79 de ani a proiectat şi numele lui Anne Frank pe unul dintre ecranele de la show-urile sale, alături de alte victime ale opresiunii, de la George Floyd la Shireen Abu Akleh.

Anne Frank a fost o adolescentă evreică ucisă în perioada Holocaustului, iar jurnalul său a devenit cea mai cunoscută scriere din acea perioadă. Tânăra a trăit ascunsă în timpul ocupaţiei Olandei. George Floyd a fost ucis de poliţia din SUA în timpul arestării sale. Abu Akleh era un jurnalist de la Al Jazeera şi a fost ucis în 2022 în vreme ce se afla într-o tabără de refugiaţi palestinieni, în timpul unui raid al forţelor israeliene.

Asocierea acestui caz cu cel al lui Anne Frank duce cu gândul la antisemitism. Muzicianul şi-a început de altfel concertul anunţând că un tribunal din Frankfurt a decis că acţiunile sale nu sunt antisemite. Waters are un istoric de declaraţii bizare, comparând acţiunile guvernului israelian asupra poporului palestinian cu acţiunile naziştilor.

Între timp poliţia din Berlin a deschis o anchetă cu privire la concertul lui Roger Waters de pe 17 mai 2023 de pe Mercedes-Benz Arena. Costumaţia sa şi arma pe care o purta pot fi văzute ca o glorificare a violenţei şi a perioadei regimului nazist.

Pe 27 mai Roger Waters a dat următoarea declaraţie ca răspuns la acuzaţii

Reprezentaţiile mele recente din Berlin au atras atacuri de rea credinţă din partea celor care vor să mă păteze şi să mă facă să tac pentru că nu sunt de acord cu vederile mele politice şi principiile morale.

Elementele reprezentaţiei mele care au fost puse la îndoială sunt o declaraţie de opoziţie la adresa fascismului, nedreptăţii şi discriminării. Încercările de a le înfăţişa că orice altceva sunt nesincere şi motivate politic. Interpretarea unui demagog fascist instabil au fost o parte a show-urile mele de la "The Wall" de la Pink Floyd în 1980.

Mi-am petrecut întreaga viaţă luptând impotrita autoritarianismului şi opresiunii oriunde le văd. Când eram un copil după război, numele Anne Frank era des amintit în casa noastră, a devenit un simbol a ceea ce se întâmplă când fascismul e lăsat fără consecinţe. Părinţii mei s-au luptat cu naziştii în Al Doilea Război Mondial, iar tatăl meu a plătit preţul suprem.

Indiferent de consecinţele atacurilor asupra mea, voi continua să condamn nedreptatea şi pe cei care o perpetuează.

Citește în continuare

Trending