Urmărește-ne în Social Media

Emisiuni radio-tv

Mai multe țări s-au retras de la Eurovision 2023

Eurovision 2023 este deja marcat de numeroase dificultăți. După ce s-a anunțat că Ucraina nu poate găzdui concursul din cauza contextul socio-politic, acum mai multe țări au dezvăluit că nu vor participa la ediția de anul viitor. Află despre cine este vorba și care sunt motivele retragerii.

Publicat

pe

Eurovision Song Contest

Muntenegru, Macedonia de Nord și Bulgaria sunt țările care nu vor participa la Eurovision 2023. Primele două țări au renunțat din cauza costurilor prea mari, în timp ce Bulgaria a declarat că acest program nu mai prezintă interes pentru postul public de televiziune.

Țările care participă la concursul Eurovision plătesc o taxă care este calculată în funcție de numărul de țări care concurează în ediția din anul respectiv și contribuția lor generală în calitate de membru al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU). Astfel, taxa de înscriere ar fi crescut după ce Rusia, un mare contribuabil financiar, a fost exclusă din competiție după ce a invadat Ucraina.

Televiziunea publică din Macedonia de Nord (MRT) a declarat că decizia de a nu participa la Eurovision 2023 este în interesul cetățenilor, având în vedere costurile majorate datorate crizei energetice, care ocupă o mare parte din bugetul Serviciului Public, precum și tariful majorat pentru participarea în sine.

În același timp, reprezentanții postului de televiziune din Muntenegru, RTCG, au declarat:

"Pe lângă costurile semnificative ale taxei de înscriere, precum și costul șederii în Marea Britanie, ne-am confruntat și cu o lipsă de interes din partea sponsorilor, așa că am decis să direcționăm resursele existente către finanțarea proiectelor naționale curente și planificate, reforme organizaționale și de program, care presupun intervenții investiționale semnificative în echipamente și spații".

BNT, postul național de televiziune bulgar, a confirmat că nu va participa la Eurovision 2023 și cel mai probabil nici la edițiile viitoare. În urma analizei, s-a decis că acest program nu mai prezintă interes pentru postul public de televiziune.

Eurovision 2023 va avea loc la M&S Bank Arena din Liverpool în luna mai a anului viitor. Contextul socio-politic dificil în care se află Ucraina a condus la alegerea unei noi țări gazdă pentru ediția din 2023 a Eurovision. În consecință, Marea Britanie, ocupanta locului secund în finala concursului din 2022, a primit din partea EBU propunerea de a prelua organizarea show-urilor live de anul viitor.

Ucraina, în calitate de câștigătoare, se califică automat în finala Eurovision 2023, alături de cele cinci țări finanțatoare: Franța, Germania, Italia, Spania și Marea Britanie.

Trofeul Eurovision 2022 a mers la Kalush Orchestra, care a intrerpretat piesa "Stefania", o combinație de rap cu elemente folclorice. Marea Britanie s-a plasat pe poziția a doua cu piesa "Space Man", interpretată de Sam Ryder.

Comentează

Trending