Urmărește-ne în Social Media

Emisiuni radio-tv

Marea Britanie va găzdui ediția din 2023 a Eurovision

Eurovision Song Contest 2023 se va desfășura în Marea Britanie. Decizia a fost confirmată de Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) și BBC. Ucraina, fiind câștigătoarea ediției din 2022, se va califica automat în finala concursului de anul viitor, chiar dacă nu fi țara gazdă.

Publicat

pe

Sam Ryder, reprezentantul Marii Britanii la Eurovision 2022 și ocupantul locului secund
Sam Ryder, reprezentantul Marii Britanii la Eurovision 2022 și ocupantul locului secund │ FOTO: Eurovision eurovision.tv

Contextul socio-politic dificil în care se află Ucraina a condus la alegerea unei noi țări gazdă pentru ediția din 2023 a Eurovision. În consecință, Marea Britanie, ocupanta locului secund în finala concursului din 2022, a primit din partea EBU propunerea de a prelua organizarea show-urilor live de anul viitor. După discuțiile avute cu reprezentanții BBC, EBU a revenit și cu anticipata confirmare: Marea Britanie este, oficial, noua gazdă a Eurovision 2023. Nu se va pierde, însă, spiritul ucrainean. Pentru a aduce un omagiu țării câștigătoare, show-urile de anul viitor vor avea încorporate elemente din cultura și tradițiile Ucrainei.

Mykola Chernotytskyi, UA:PBC: "Suntem recunoscători partenerilor noștri de la BBC pentru solidaritatea pe care o arată"

"Concursul Eurovision Song Contest 2023 nu va fi în Ucraina, ci în sprijinul Ucrainei. Suntem recunoscători partenerilor noștri de la BBC pentru solidaritatea pe care o arată. Sunt încrezător că împreună vom putea adăuga spiritul ucrainean acestui eveniment și vom uni din nou întreaga Europă în jurul valorilor noastre comune de pace, sprijin, sărbătorirea diversității și talentului", a declarat Mykola Chernotytskyi, șeful consiliului de conducere al radiodifuzorului ucrainean UA:PBC.

Directorul General BBC, Tim Davie: "BBC se angajează să facă din eveniment o adevărată reflectare a culturii ucrainene, alături de prezentarea diversității muzicii și creativității britanice"

Confirmarea din partea BBC a venit împreună cu o declarație a Directorului General Tim Davie.

"Este un mare regret că colegii și prietenii noștri din Ucraina nu pot găzdui Eurovision Song Contest 2023. Să fii rugat să găzduiești cea mai mare și mai complexă competiție muzicală din lume este un mare privilegiu. BBC se angajează să facă din eveniment o adevărată reflectare a culturii ucrainene, alături de prezentarea diversității muzicii și creativității britanice. BBC va începe imediat să caute un oraș gazdă care să colaboreze cu noi pentru a oferi unul dintre cele mai interesante evenimente care vor avea loc în Marea Britanie în 2023."

Marea Britanie a mai găzduit concursul Eurovision în 1960, 1963, 1968, 1972, 1974, 1977, 1982 și 1998. Potrivit BBC, Glasgow și Manchester se numără printre orașele care și-au exprimat dorința de a fi gazdele Eurovision 2023. Momentan nu există, însă, o listă oficială a orașelor luate în considerare de BBC.

Ucraina, în calitate de câștigătoare, se califică automat în finala Eurovision 2023, alături de cele 5 țări finanțatoare: Franța, Germania, Italia, Spania și Marea Britanie.

Trofeul Eurovision 2022 a mers la Kalush Orchestra, care a intrerpretat piesa "Stefania", o combinație de rap cu elemente folclorice. Marea Britanie s-a plasat pe poziția a doua cu piesa "Space Man", interpretată de Sam Ryder.

Trending