Urmărește-ne în Social Media

Emisiuni radio-tv

Ucraina nu va fi gazda Eurovision 2023

Tradiția concursului Eurovision are de suferit. Ediția de anul viitor nu se va desfășura în Ucraina, așa cum ar fi trebuit datorită marilor câștigători - Kalush Orchestra. Află motivul, precum și ce altă țară ar putea găzdui Eurovision 2023 în articol.

Publicat

pe

Kalush Orchestra (Ucraina) a câștigat Eurovision Song Contest 2022
Kalush Orchestra (Ucraina) a câștigat Eurovision Song Contest 2022 │ FOTO: EBU / CORINNE CUMMING

Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), organizația care conduce Eurovision Song Contest, a confirmat că ediția din 2023 nu va avea loc în Ucraina, deși Kalush Orchestra a fost marea câștigătoare de anul acesta. Astfel, regula care spune că învingătorii devin automat și gazdele competiției este încălcată.

Motivul pentru care Ucraina nu găzduiește Eurovision 2023 nu este surprinzător. Invazia Rusiei continuă să creeze probleme, iar protocoalele stricte de siguranță ale unui concurs de asemenea anvergură par greu de atins.

Anunțul că Ucraina nu va găzdui Eurovision 2023 a fost dezvăluit pe Twitter. EBU își exprimă regretul profund pentru această situație ce a apărut din cauza războiului.

"Eurovision Song Contest este una dintre cele mai complexe producții TV din lume, mii de oameni lucrând și participând la eveniment și sunt necesare 12 luni de pregătire.

În urma unei analize obiective, consiliul de conducere Eurovision Song Contest, a ajuns la regretabila concluzie că, având în vedere circumstanțele actuale, garanțiile de siguranță și organizare necesare pentru ca o companie de radiodifuziune să găzduiască, să organizeze și să producă Eurovision Song Contest conform regulilor acestui concurs nu pot fi îndeplinite de UA:PBC (Compania Publică de Radiodifuziune a Ucrainei) - este o parte din mesajul transmis de EBU.

Mai mult, EBU a menționat că este în discuții cu BBC pentru organizarea competiției din 2023 în Regatul Unit. Nu numai că relațiile politice dintre Ucraina și Marea Britanie sunt destul de puternice în acest moment, dar englezul Sam Ryder a ocupat locul secund la ediția din acest an.

Kalush Orchestra a reprezentat Ucraina la Eurovision cu piesa "Stefania", o combinație de rap cu elemente folclorice. Orchestra a primit cel mai mare punctaj din partea publicului internațional, dând peste cap ordinea intermediară stabilită în urma punctajului juriilor de specialitate. Fiecare tip de notare a avut o pondere de 50% în stabilirea clasamentului final. Recent, ucrainenii au scos la licitație marele trofeu pentru cumpărarea a trei drone PD-2.

Trending