Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Vangelis a murit; Compozitorul coloanei sonore "Blade Runner" avea 79 de ani

Compozitorul grec Evángelos Odysséas Papathanassíou a murit la vârsta de 79 de ani. Publicul îl cunoştea sub numele de scenă Vangelis şi a murit marţi, pe 17 mai, cauza decesului nefiind dezvăluită. Artistul s-a stins într-un spital din Franţa, unde era tratat.

Publicat

pe

Coperta vinil Vangelis Hypothesis
Coperta vinil Vangelis Hypothesis │ FOTO: Vangelis

Vangelis a fost cunoscut pentru coloanele sonore ale filmelor "Chariots of Fire", dar şi "Blade Runner". Pentru prima a câştigat premiul Oscar în 1981. Compozitorul grec a scris muzica şi pentru filmele "The Bounty" şi "1492: Conquest of Paradise". Activitatea sa muzicală a însumat peste 50 de ani şi 52 de albume. Considerat părintele muzicii electronice, Vangelis a inspirat mii de artişti din toată lumea.

Pe lângă muzică electronică, Vangelis a compus şi muzică ambientală, clasică şi rock progresiv. Povestea cu muzica începea la vârsta de 4 ani, când viitorul artist începea să compună deja. A fost un autodidact, care ulterior a studiat muzică, pictură, dar şi regia de film la Academia de Arte Frumoase din Atena. Coloana sonoră a filmului "Chariots of Fire" a fost aşa apreciată, încât tema principală a soundtrack-ului a stat pe primul loc în topuri în SUA timp de o săptămână.

Evangelos Odysseas Papathanasiou se năştea în 1943 şi a experimentat încă de mic copil cu cele mai inedite sunete. Lovea oale, tigăi, ataşa cuie şi pahare şi alte obiecte de corzile pianului părinţilor. S-a inspirat din cântecele corale şi populare greceşti şi din muzica creştin ortodoxă. A cântat în tinereţe cu trupe rock din Grecia, iar la 25 de ani a plecat să studieze la Paris. Acolo devenea atras de moda sintetizatoarelor electronice, prin care a creat peisaje sonore memorabile, care aveau să îl definească.

A avut succes în Europa cu rock progresiv în ani 1970, dar dorea mai mult şi s-a mutat la Londra pentru a compune muzica de film. A colaborat şi cu compatriotul său, Costa-Gavras, creând coloana sonoră a filmului "Missing". A avut şi o colaborare memorabilă cu Jon Anderson, solistul formaţiei Yes, formând duetul Jon and Vangelis.

Vangelis a primit în 1989 premiul Max Steiner, iar Franţa i-a conferit artistului Ordinul Artelor şi Literelor în 1992, dar şi ordinul de Comandant în 2017. NASA i-a oferit medalia de servicii publice în 2003.

Comentează

Trending