Urmărește-ne în Social Media

Emisiuni radio-tv

Scandal Eurovision 2022: TVR reacționează după anularea rezultatului votului juriului României de către EBU

TVR a sesizat că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final Eurovision 2022. Punctajul maxim acordat Moldovei a mers în contul Ucrainei, Moldova neprimind niciun punct.

Publicat

pe

Romania nu a transmis în direct votul juriului
Romania nu a transmis în direct votul juriului

În seara finalei Eurovision, chiar în timpul anunțării rezultatelor votului juriilor naționale pentru finală (în jurul orei 01.00), EBU - organizatorul concursului - a anunțat că a identificat anumite modele de vot neregulate în rezultatele din 6 țări, în urma unei analize realizate de partenerul său de vot paneuropean după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale. Potrivit comunicatului oficial, "pentru a respecta instrucțiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu un istoric de vot similar)." Pentru a înlătura orice tentativă suspectă de manipulare a votului, EBU transmite că are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu instrucțiunile oficiale de vot, indiferent dacă aceste voturi sunt sau nu susceptibile să influențeze rezultatele.

Cele 12 puncte ale juriului României erau pentru Moldova

Televiziunea Română a reacționat după ce a constatat că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre.

"Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei." a declarat TVR.

Cu toate acestea, cele 12 puncte ale juriului României au mers în contul Ucrainei, Moldova neprimind niciun punct.

Votul României la Eurovision 2022

Votul României la Eurovision 2022 │ FOTO: EBU eurovision.tv

Pe pagina oficială Eurovision, juriul României NU figurează alături de cele ale celorlalte state.

Reacția TVR la mesajul organizatorilor

În mesajul EBU, România nu a fost nominalizată explicit pe lista celor șase țări, nici nu a primit, la încheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor “modele de vot neregulate”, o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din România.

Responsabilul desemnat de TVR să gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului național a sesizat neconcordanța între punctajele transmise în ziua precedentă, după show-ul pentru juriu, și notele pe care EBU, în timpul evenimentului, a anunțat că le va introduce în clasament, ca fiind din partea juriului național.

Prezentatoarea Eda Marcus nu a putut transmite punctajul în direct

În timpul transmisiunii live, prezentatorii Eurovision și observatorul oficial Martin Österdahl au declarat că nu pot realiza legătura cu Televiziunea Română. Același lucru se întâmplase și cu Azerbaidjan.

TVR transmite însă că "prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, așa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor. Mai mult, în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferințe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziționare/citire ale Edei Marcus. De asemenea, a participat la repetiția de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenția organizatorului de a opera modificări asupra votului juraților României.

Subliniem faptul că juriul național a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezența unui notar și a respectat regulamentul impus de organizator. Reiterăm faptul că nici jurații, nici reprezentanții TVR, nu au fost anunțați, după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României."

TVR declară că regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator.

"În acest context ieșit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent. În funcție de răspunsul care ne va fi trimis, TVR își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create." - se arată în comunicatul TVR.

Televiziunea Română și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui wrs, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului.

În acest an TVR a înregistrat audiențe duble față de transmisiunea din 2021 - postul public a ocupat locul trei în clasamentul audienţelor, finala de sâmbătă fiind urmărită de 370.000 de telespectatori, în medie pe minut.

Trofeul Eurovision 2022 a fost câștigat de reprezentanții Ucrainei. Mai jos puteți urmări înregistrarea finalei Eurovision, clipul fiind fixat la momentul transmiterii votului juriului României:

Comentează

Trending