Urmărește-ne în Social Media

Emisiuni radio-tv

Rusia a fost descalificată de la Eurovision 2022, Ucraina are un nou artist înscris

Sancţiunile impuse Rusiei în urma invaziei Ucrainei se aplică şi la nivelul muzical, dar şi al sportului. După ce finala Champions League a fost mutată din Rusia, acum reprezentanţii Rusiei au fost excluşi din competiţia Eurovision 2022. Finlanda anunţase în cursul ultimelor 24 de ore ca va boicota concursul dacă participă Rusia.

Publicat

pe

Radiodifuzori din toată Europa au ameninţat că nu vor transmite semifinalele şi finala Eurovision 2022 din Torino dacă Rusia nu este exclusă din competiţia muzicală. Vestea vine după ce pe 24 februarie organizatorii concursului anual anunţaseră că nu intenţionau să împiedice Rusia să participe la evenimentul din 2022. Presiunile participanţilor şi ameninţările cu boicot au funcţionat şi iată poziţia oficială a Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) pe 25 februarie 2022:

Comitetul Executiv al EBU a luat această decizie în urma unei recomandări a Grupului de Referinţă, bazată pe regulile evenimentului şi valorile EBU. Recomandarea a fost susţinută şi de către Comitetul TV EBU. Această decizie reflecta îngrijorarea că, în urma crizei fără precedent din UCraina, includerea unui act artistic rusesc în Concursul din acest an va afecta negativ reputaţia competiţiei.

Înainte de a lua decizia, EBU (European Broadcasting Union) s-a consultat cu părţile membre. EBU este o organizaţie apolitică de broadcasteri care susţin valorile serviciului public. Rămânem dedicaţi protejării valorilor unei competiţii culturale care promovează schimburile internaţionale şi înţelegerea, aduce împreună publicul, sărbătoreşte diversitatea prin muzică şi uneşte Europa pe o singură scenă.

Rusia are la activ 23 de participări la Eurovision şi 22 de finale. A luat locul întâi în 2008, prin artistul Dima Bilan şi piesa "Believe". În 2021 s-a clasat pe locul 9 cu Manija şi piesa "Russian Woman". În ultima săptămână Ucraina a rămas fără reprezentant la Eurvision 2022, după ce artista Alina Pash a fost acuzată că a vizitat Crimeea ilegal în 2015. Va fi înlocuită de Kalush Orchestra, cu piesa "Stefania".

Între timp România se pregăteşte să îşi aleagă reprezentantul din cei 10 artişti rămaşi în finala selecţiei naţionale. Finala are loc pe 5 martie 2022.

Eurovision Song Contest 2022 va avea loc în Italia, la Torino, cu semifinalele pe 10 şi 12 mai şi finala pe 14 mai 2022. România va intra în concurs joi, 12 mai, în partea a doua a Semifinalei cu numărul 2.

Comentează

Trending