Urmărește-ne în Social Media

Emisiuni radio-tv

Zdob și Zdub reprezintă Moldova la Eurovision 2022 cu piesa "Trenulețul"; Versurile unioniste au fost schimbate

Zdob și Zdub și Fraţii Advahov au fost selectați pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2022. Este a treia oară când formația Zdob și Zdub intră în cursa pentru trofeul Eurovision și prima oară când o fac alături de Fraţii Advahov. Piesa aleasă pentru competiția de anul acesta este "Trenulețul", dar cu versuri diferite de varianta lansată cu videoclip în decembrie.

Publicat

pe

Zob și Zdub & Frații Advahov - "Trenulețul" (Imagine din videoclipul oficial)
Zob și Zdub & Frații Advahov - "Trenulețul" (Imagine din videoclipul oficial) │ FOTO: Captură YouTube

Zdob și Zdub și Fraţii Advahov au câștigat preselecția națională din Republica Moldova, ce s-a desfășurat sâmbătă, 29 ianuarie, la Chișinău. "Trenulețul" a fost una din cele 28 de melodii înscrise, fiind declarată piesa câștigătoare de către un juriu intern, compus din Geta Burlacu (a reprezentat Moldova la Eurovision în 2008), Vali Boghean (cântăreț și compozitor), Cristina Scarlat (a reprezentat Moldova la Eurovision în 2014), Victoria Cuşnir (jurnalist) și Aliona Moon (a reprezentat Moldova la Eurovision în 2013).

Controversele stârnite de piesa "Trenulețul" după audițiile live pentru Eurovision Moldova 2022

Piesa "Trenulețul" a fost lansată cu videoclip în luna decembrie, fiind interpretată de Zdob și Zdub și Fraţii Advahov și la PROTEVELION 2022, programul special oferit de PRO TV la trecerea dintre ani. În versurile melodiei originale se face trimitere directă la strânsa legătură dintre Republica Moldova și România, sugerându-se ideea unor granițe fictive. Din motive ce nu au fost încă divulgate, pasajul cel mai grăitor al textului a fost modificat pentru Eurovision, la audițiile live realizate de Teleradio Moldova artiștii interpretând o versiune revizuită a piesei, cu alte versuri.

Textul inițial al piesei "Trenulețul":

"Țară veche, țară nouă
Parcă-i una, parcă-s două
Ba aparte, ba-mpreună
Parcă-s două, parcă-i una"

Textul schimbat al piesei "Trenulețul":

"Trenul vede când aleargă
Cât de mică-i lumea largă
Și că nu mai pare mare
Pentru că nu are hotare"

Vasile Advahov: "Ne vom strădui să păstram ideea de bază"

După ce modificarea versurilor a fost sesizată și comentată pe Facebook de jurnalista Angela Aramă, un membru al orchestrei Frații Advahov a oferit lămuriri, indicând că piesa care a câștigat preselecția nu este varianta finală, cu care artiștii vor merge la Eurovision 2022.

"Nu este varianta finală. Dacă vreți părerea noastră - optăm pentru varianta originală. Va fi o strofă și în Engleză. Ne vom strădui să păstram ideea de bază, în scurt timp echipa va veni cu mai multă informație. Avem reguli și cerințe pe care trebuie să le respectăm", a scris Vasile Advahov într-un comentariu pe Facebook.

Piesa "Trenulețul" va fi inclusă pe viitorul album de studio al trupei Zdob și Zdub, ce va fi lansat anul acesta. Mai jos puteți asculta atât varianta originală a melodiei, cât și cea cu versuri modificate.

Videclip oficial: Zdob și Zdub & Frații Advahov - "Trenulețul"

Live la audițiile pentru Eurovision Moldova 2022: Zdob și Zdub & Frații Advahov - "Trenulețul" (varianta modificată)

"Trenulețul" a fost urmată în clasamentul preselecției din Republica Moldova de piesa "Silent Battlefield", cântată de Ana Cernicova, și de piesa "Boys", interpretată de Lemonique.

Trupa Zdob și Zdob a mai reprezentat Moldova la Eurovision în 2005 și 2011. Prima participare, cu piesa "Boonika Bate Doba", le-a adus locul 6 în clasamentul final, cea de-a doua, cu piesa "So Lucky", plasând Moldova pe locul 12. Cea mai bună poziție ocupată de Republica Moldova la Eurovision este locul 3, obținut în 2017 de Sunstroke Project.

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Carla's Dreams și Sarmalele Reci cântă la SingFest 2022; Vezi lineup-ul pe zile

SingFest, evenimentul care-și propune să revitalizeze fenomenul cultural în mediul rural, aduce la Grădina de Cultură din Singureni artiști precum Carla’s Dreams, Irina Rimes, Sarmalele Reci, Zdob și Zdub cu Frații Advahov. Festivalul se va desfășoară în perioada 22 - 25 septembrie.

Publicat

pe

Carla’s Dreams
Carla’s Dreams │ FOTO: PRO TV

La SingFest 2022, publicul va putea asculta folk, rock, pop, alternativ, etno și fusion. Locul desfășurării evenimentului, Grădina de Cultură din Singureni, este în imediata apropiere a Parcului Național Comana. Terenul este în forma unui amfiteatru natural, aflat la 30 de km de București, fiind ușor accesibil cu mijloace de transport în comun sau cu vehicule personale.

Conceptul festivalului integrează muzica românească, actul cultural tradițional, agricultura educativă, meșteșugurile și interesul pentru natură în curentul contemporan al sustenabilității, urmând a promova comunitățile rurale durabile, în mod natural ecologice. Intenția clară este de a se capta interesul contemporanilor, în special al celor care trăiesc la oraș, și de a-i scoate la aer curat, în natură, la reîntâlnirea cu valorile și tradițiile românești. Festivalul va fi un dialog între muzica retro și cea modernă. La eveniment vor concerta și trupe sau artiști din Republica Moldova, în interesul consolidării sentimentului moldovenilor de apartenență la România.

Festivalul SingFest va fi o rampă de lansare a debutanților în muzică și în artă, un loc și un eveniment care vor putea produce rădăcinile unei adevărate industrii, într-o țară care nu duce lipsă de talente, ci de șanse egale de afirmare și de competiție onestă în domeniu. Pe scenă vor urca numeroși debutanți alături de nume cunoscute precum: Emaa, Spike, Carla’s Dreams, Irina Rimes și Sarmalele Reci. După concerte, în fiecare noapte va fi câte o petrecere susținută cu muzica selectată și oferită publicului de DJi cunoscuți.

Program SingFest 2022:

Joi, 22 septembrie

 • EMAA
 • Spike

Vineri, 23 septembrie

 • Carla's Dreams
 • Irina Rimes
 • Marius Moga live band

Sâmbătă, 24 septembrie

 • Spitalul de urgență
 • Sarmalele Reci
 • Zdob și Zdub & Frații Advahov
 • Mike Vlahopol & The Crossroads

Duminică, 25 septembrie

 • Bosquito
 • Fără Zahăr
 • Mărgineanu

Prețurile biletelor la SingFest 2022:

 • Abonament - 390 lei
 • Bilet pe zi - 130 lei
 • Abonament (pachet 6 persoane) - 2000 lei
 • Abonament (pachet family - 2 adulți + 1-2 copii sub 18 ani) - 1000 lei

Minorii sub 14 ani au acces gratuit și trebuie să fie însoțiți de adulți. Accesul la festival se face zilnic de la ora 16:00.

Citește în continuare
Concert Depeche Mode 2023

AGENDA DE CONCERTE

<< dec. 2022 >>
lmmjvsd
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Trending