Urmărește-ne în Social Media

Emisiuni radio-tv

Zdob și Zdub reprezintă Moldova la Eurovision 2022 cu piesa "Trenulețul"; Versurile unioniste au fost schimbate

Zdob și Zdub și Fraţii Advahov au fost selectați pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2022. Este a treia oară când formația Zdob și Zdub intră în cursa pentru trofeul Eurovision și prima oară când o fac alături de Fraţii Advahov. Piesa aleasă pentru competiția de anul acesta este "Trenulețul", dar cu versuri diferite de varianta lansată cu videoclip în decembrie.

Publicat

pe

Zob și Zdub & Frații Advahov - "Trenulețul" (Imagine din videoclipul oficial)
Zob și Zdub & Frații Advahov - "Trenulețul" (Imagine din videoclipul oficial) │ FOTO: Captură YouTube

Zdob și Zdub și Fraţii Advahov au câștigat preselecția națională din Republica Moldova, ce s-a desfășurat sâmbătă, 29 ianuarie, la Chișinău. "Trenulețul" a fost una din cele 28 de melodii înscrise, fiind declarată piesa câștigătoare de către un juriu intern, compus din Geta Burlacu (a reprezentat Moldova la Eurovision în 2008), Vali Boghean (cântăreț și compozitor), Cristina Scarlat (a reprezentat Moldova la Eurovision în 2014), Victoria Cuşnir (jurnalist) și Aliona Moon (a reprezentat Moldova la Eurovision în 2013).

Controversele stârnite de piesa "Trenulețul" după audițiile live pentru Eurovision Moldova 2022

Piesa "Trenulețul" a fost lansată cu videoclip în luna decembrie, fiind interpretată de Zdob și Zdub și Fraţii Advahov și la PROTEVELION 2022, programul special oferit de PRO TV la trecerea dintre ani. În versurile melodiei originale se face trimitere directă la strânsa legătură dintre Republica Moldova și România, sugerându-se ideea unor granițe fictive. Din motive ce nu au fost încă divulgate, pasajul cel mai grăitor al textului a fost modificat pentru Eurovision, la audițiile live realizate de Teleradio Moldova artiștii interpretând o versiune revizuită a piesei, cu alte versuri.

Textul inițial al piesei "Trenulețul":

"Țară veche, țară nouă
Parcă-i una, parcă-s două
Ba aparte, ba-mpreună
Parcă-s două, parcă-i una"

Textul schimbat al piesei "Trenulețul":

"Trenul vede când aleargă
Cât de mică-i lumea largă
Și că nu mai pare mare
Pentru că nu are hotare"

Vasile Advahov: "Ne vom strădui să păstram ideea de bază"

După ce modificarea versurilor a fost sesizată și comentată pe Facebook de jurnalista Angela Aramă, un membru al orchestrei Frații Advahov a oferit lămuriri, indicând că piesa care a câștigat preselecția nu este varianta finală, cu care artiștii vor merge la Eurovision 2022.

"Nu este varianta finală. Dacă vreți părerea noastră - optăm pentru varianta originală. Va fi o strofă și în Engleză. Ne vom strădui să păstram ideea de bază, în scurt timp echipa va veni cu mai multă informație. Avem reguli și cerințe pe care trebuie să le respectăm", a scris Vasile Advahov într-un comentariu pe Facebook.

Piesa "Trenulețul" va fi inclusă pe viitorul album de studio al trupei Zdob și Zdub, ce va fi lansat anul acesta. Mai jos puteți asculta atât varianta originală a melodiei, cât și cea cu versuri modificate.

Videclip oficial: Zdob și Zdub & Frații Advahov - "Trenulețul"

Live la audițiile pentru Eurovision Moldova 2022: Zdob și Zdub & Frații Advahov - "Trenulețul" (varianta modificată)

"Trenulețul" a fost urmată în clasamentul preselecției din Republica Moldova de piesa "Silent Battlefield", cântată de Ana Cernicova, și de piesa "Boys", interpretată de Lemonique.

Trupa Zdob și Zdob a mai reprezentat Moldova la Eurovision în 2005 și 2011. Prima participare, cu piesa "Boonika Bate Doba", le-a adus locul 6 în clasamentul final, cea de-a doua, cu piesa "So Lucky", plasând Moldova pe locul 12. Cea mai bună poziție ocupată de Republica Moldova la Eurovision este locul 3, obținut în 2017 de Sunstroke Project.

Comentează

Trending