Urmărește-ne în Social Media

Emisiuni radio-tv

Eurovision 2022 - România e în semifinala 2; Cu ce țări concurează pentru un loc în finală

România va concura la Eurovision 2022 în cea de-a doua semifinală, programată pe 12 mai. În cadrul tragerii la sorți s-a decis și cum vor vota cele 5 țări plătitoare (big five), respectiv Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia.

Publicat

pe

România va urca pe scena Eurovision în cea de-a doua semifinală
România va urca pe scena Eurovision în cea de-a doua semifinală │ FOTO: Captură YouTube / Eurovision Song Contest

Ca în fiecare an, repartizarea țărilor participante la Eurovision pe semifinale se decide prin tragere la sorți. Ediția din 2022 nu face excepție, cele 36 de țări neplătitoare aflându-și ziua reprezentației scenice în urma unei trageri la sorți trasmise live, pentru o transparență deplină.

Evenimentul care a stabilit împărțirea țărilor pe semifinale avut loc astăzi, 25 ianuarie, la Torino, "capitala" Eurovision Song Contest 2022. În urma extragerii, România a fost repartizată în cea de-a doua parte a semifinalei 2. Țara noastră va concura, așadar, pe 12 mai, la aceeași dată urmând să urce pe scenă încă 17 țări. În prima semifinală, de pe 10 mai, concurează tot 18 țări.

Anul acesta sunt înscrise în competiție 41 de țări, însă cele 5 state plătitoare, cunoscute și sub denumirea The Big Five, nu sunt luate în calcul la repartiția pe semifinale, ele fiind calificate direct în finală. Votul lor va conta, totuși, în alegerea semifinalistelor. Franţa şi Italia vor vota în prima semifinală, iar Marea Britanie, Spania şi Germania, în a doua.

Eurovision 2022 - Repartiția țărilor pe semifinale: România concurează în semifinala 2, iar Republica Moldova în semifinala 1

Semifinala 1 are loc marți, 10 mai, iar semifinala 2 joi, 12 mai. Ordinea intrării ţărilor în concurs va fi stabilită ulterior, de organizatori. Finlanda, care va concura în aceeași semifinală cu România, este reprezentată de trupa The Rasmus, cu piesa "Jezebel".

• Semifinala 1 (marți, 10 mai):

  • Prima parte: Albania, Letonia, Elveţia, Slovenia, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Lituania, Regatul Țărilor de Jos;
  • Partea a doua: Norvegia, Rusia, Portugalia, Danemarca, Armenia, Austria, Croația, Islanda, Grecia;

• Semifinala 2 (joi, 12 mai):

  • Prima parte: Australia, Georgia, Cipru, Serbia, Finlanda, Azerbaidjan, San Marino, Israel, Malta;
  • Partea a doua: Muntenegru, România, Cehia, Polonia, Belgia, Macedonia de Nord, Suedia, Estonia, Irlanda.

Când va fi aleasă piesa României la Eurovision 2022

Piesa României la Eurovision 2022 va fi aleasă pe 5 martie, când va avea loc Finala Selecției Naționale. Evenimentul va fi transmis în direct la TVR.

46 de melodii s-au calificat în prima etapă a semifinalei, printre acestea numărându-se și "Doina" (Eugenia Nicolae și Cazanoi Brothers), "Ana" (Dora Gaitanovici) și "Running in Circles" (Outflow). În cea de-a doua etapă a semifinalei Selecției Naționale merg mai departe doar 20 de melodii (15 alese de juriu și 5 alese de public). Acestea vor beneficia de expunere într-un show TV, care va fi difuzat de TVR pe 12 februarie.

Echipa Eurovision România pregătește, în prezent, filmările celor 46 de piese, pentru ca la început de februarie publicul să îi poată vedea pe artiștii calificați interpretându-le live. Odată publicate versiunile live, se va deschide votul online, pe Facebook. Primii cinci din clasamentul votat de public vor merge mai departe în concurs, alături de cei 15 pe care îi vor alege jurații.

Despre Eurovision Song Contest 2022

Sub sloganul "The sound of beauty", Eurovision Song Contest 2022 va aduce, pe scena din Torino, reprezentanţii celor 41 de ţări înscrise în competiţie: Albania, Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Țărilor de Jos, România, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Ucraina şi Marea Britanie. Concursul va avea loc la Torino, cu semifinalele pe 10 şi 12 mai şi finala pe 14 mai.

PUBLICITATE
Comentează

Muzică nouă

The Rasmus colaborează cu câştigătorul Eurovision pe piesa "In The Shadows of Ukraine"

The Rasmus tocmai a lansat un nou single, o colaborare cu Kalush Orchestra din Ucraina, trupa câştigătoare a Eurovision 2022. Se numeşte "In The Shadows of Ukraine" şi este o melodie cu mesaj anti război.

Publicat

pe

Videoclip The Rasmus Kalush Orchestra In The Shadows of Ukraine
Videoclip The Rasmus Kalush Orchestra In The Shadows of Ukraine │ FOTO: Kalush Orchestra

De fapt "In The Shadows of Ukraine" este o reinterpretare a celei mai celebre piese The Rasmus, "In The Shadows", care are aproape 20 de ani vechime. Track-ul primeşte un beat electronic, mai de club, plus elemente folclorice furnizate de către Kalush Orchestra.

Acesta este primul single lansat de formaţia ucrainiană de la "Stefania", cu care au câştigat Eurovision 2022 în luna mai. Instrumentul care se aude în melodie se numeşte telenka şi este un instrument de suflat tradiţional din Ucraina. Auzim şi un chorus puternic, iar Oleg Psiuk ne oferă o doză de rap tipic slav.

The Rasmus a reprezentat Finlanda la Eurovision 2022 şi a făcut o impresie bună, cu un solist Lauri Ylonen la bustul gol şi plin de energie pe scenă, interpretând piesa "Jezebel". The Rasmus şi Kalush Orchestra s-au cunoscut în culisele concursului muzical organizat în Torino şi au început o relaţie creativă. În plus trupele au cântat pe străzile torineze într-un număr muzical live ad hoc.

Pe atunci "Jezebel" primea un aport folcloric, cu fluier şi un chorus în ucrainiană. Cât despre single-ul colaborativ, el a primit un videoclip alb-negru regizat de Leonid Kolosovky şi plin de referinţe la istoria Ucrainei şi ceea ce simt ucrainienii în ziua de azi, în timpul conflictului cu Rusia.

The Rasmus pornea la drum în 1994, dar intra în mainsteam de abia la începutul anilor 2000. Era o perioadă în 2002-2004 când orice copertă de revista Coolgirl sau Bravo îl avea pe solistul Lauri Ylonen pe copertă. Acum grupul are la activ 10 albume, cel mai recent fiind "Rose" lansat chiar în 2022. Lauri a părăsit Finlanda şi locuieşte în Hawaii, iar soarele şi optimismul a început să se reflecte în muzica sa.

Eurovision 2023 va fi găzduit de Marea Britanie în oraşul Liverpool, iar recent am aflat că tot mai multe ţări se retrag din competiţie, pe care nu o pot susţine financiar.

Citește în continuare
Concert Depeche Mode 2023

AGENDA DE CONCERTE

<< nov. 2022 >>
lmmjvsd
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Trending