Urmărește-ne în Social Media

Albume noi

Balkan Taksim lansează albumul de debut ,"Disko Telegraf"

Balkan Taksim, trupa nominalizată de curând la Premiile Music Moves Europe 2022, lansează albumul de debut. "Disko Telegraf" a fost creat folosind instrumente tradiționale românești, turcești și balcanice, piesele spunând povești despre dragoste, călătorie, dans, moarte și uitare.

Publicat

pe

Balkan Taksim
Balkan Taksim

Balkan Taksim s-a evidențiat în ultimii ani ca una dintre cele mai originale formații muzicale din România, fiind o colaborare între artistul Sașa-Liviu Stoianovici și producătorul Alin Zăbrăuțeanu. Promovând o combinație de ritmuri și aranjamente electronice, sunete din Carpați și melodii de inspirație balcanică și anatoliană, Balkan Taksim creează un caleidoscop muzical energic și inventiv.

În piesele grupului se resimt influențe de trip-hop sau rock iugoslav, dar și tușe din muzica psihedelică a anilor ‘60. Instrumentele tradiționale cu coarde (cobza românească, saz-ul turcesc, šargija bosniacă) sunt susținute de structuri ritmice construite în studio, bazate pe sunete acustice prelucrate, distorsionate. Vocile cu ecou aduc o urmă de cânt rural străbătut de asprime, dar și de melancolie. Poezia populară se întrețese cu viziuni futuriste, iar folclorul muzical al Balcanilor, Anatoliei și Carpaților este mai degrabă un pretext pentru găsirea unor noi formulări artistice.

Explorările lui Sașa în zona muzicii țărănești vechi – românească și balcanică – și interesul pentru cultura slavilor din sud l-au determinat să călătorească în diferite regiuni, interacționând cu artiști și muzicanți locali pentru a aduna sunete și povești muzicale direct de la sursă.

"Disko Telegraf", un album cu piese despre dragoste, călătorie, dans, moarte și uitare

Albumul "Disko Telegraf"  este creat folosind instrumente tradiționale românești, turcești și balcanice, ritmuri străvechi din Carpați, voci atemporale, sunete psihedelice, tehnologii muzicale contemporane și viziuni futuriste.

Piesele de pe disc își trag rădăcinile dintr-o serie de experiențe culturale deosebite pe care Sașa le-a avut în timpul călătoriilor sale în Turcia și în spațiul fostei Iugoslavii. Toate aceste episoade, cât și cercetările făcute în satele românești, au contribuit decisiv la nașterea albumului de debut, după cum mărturisește chiar el.

Sașa-Liviu Stoianovici: "Mă gândesc la ultimii cântăreți la cobză din satele Moldovei, cu poveștile și explicațiile lor încurcate"

"Îmi amintesc momentul în care am descoperit familia sazului turcesc. S-a întâmplat într-o piață colorată a unui orășel din zona Mării Egee, în Turcia. Acea impresie puternică m-a făcut să cumpăr mai târziu un saz, în Konya, capitala de neuitat a Dervișilor Rotitori.

Nunțile la care am asistat pe străzile din Konya m-au făcut să regândesc relația pe care o avem în România atât cu trecutul nostru agrar, cât și cu cel comunist. Și nu doar din cauza împușcăturilor „tradiționale” care se auzeau deasupra sunetelor electro-saz-ului. Nu...

Cu câțiva ani în urmă, în Balcani, am avut privilegiul de a înregistra povești și cântece ale comunității aromâne. Acolo, fie că era vorba de satele de aromâni, bulgari sau macedoneni, am putut simți urmele trecutului otoman, strecurate printre obiceiurile și cuvintele străvechi slave și latine.

Mă gândesc la ultimii cântăreți la cobză din satele Moldovei, cu poveștile și explicațiile lor încurcate. La credința mea că voi învăța ceva de la ei, la obsesia mea de a găsi instrumente țărănești vechi, de genul celor pe care „nu le mai face nimeni”. Și, da, îmi voi aminti întotdeauna de lăutarul care a adormit lângă mine, având deja „un pahar în plus”, dimineața devreme, lăsându-și vioara în cutie, neatinsă." - Sașa-Liviu Stoianovici

Balkan Taksim - Lunca (Official Video)

"Disko Telegraf" este lansat internațional la prestigioasa casă de discuri pariziană Buda Musique și este disponibil în format fizic pe CD și dublu vinil; conține 13 piese compuse în ultimii doi ani, printre care și single-urile deja lansate: Zalina, Anadolka, Lunca, Žali Zare și Shlonak, piese ce au fost în playlisturile unor radiouri internaționale foarte importante (BBC Radio 3 & 6 Music, KEXP, KCRW, KUTX, Soho Radio și multe altele).

Albumul este produs de Balkan Taksim și este masterizat de artistul și producătorul muzical francez Alex Gopher (faimos pentru colaborările cu trupe și artiști precum Air, Etienne de Crecy, Mr. Oizo, Gesaffelstein, Carla Luciani sau Ethienne Daho) la Paris.

Tracklist "Disko Telegraf" - Balkan Taksim:

  1. Meram Ekspresi
  2. Zalina
  3. Shlonak
  4. Cartes postales
  5. Ușak Ekspresi
  6. Žali Zare
  7. Lunca
  8. Anadolka
  9. A mirelui
  10. Mortu
  11. Ankara Ekspresi
  12. Foaie verde
  13. Balkan Teleskop

Concertul de lansare "Disko Telegraf" are loc în Control

Evenimentul de lansare a albumului "Disko Telegraf" are loc pe 15 decembrie, în Control Club, cu începere de la ora 19:00. Concertul se va organiza urmând toate prevederile legale aflate in vigoare la data desfășurării lui, fiind permis accesul unui număr limitat de participanți. Prețul unui bilet este de 60 lei în perioada 3 - 14 decembrie și 80 lei în ziua evenimentului.

Trending