Urmărește-ne în Social Media

Emisiuni radio-tv

România participă la Eurovision 2022; Când încep înscrierile pentru Selecția Națională

România va participa la cea de-a 66-a ediţie a Eurovision Song Contest. Reprezentantul țării noastre la Eurovision 2022 va fi ales în cadrul unei Selecții Naționale, ce va fi organizată de Televiziunea Română.

Publicat

pe

Eurovision Song Contest

Consiliul de Administraţie al SRTv a aprobat participarea României la Eurovision 2022. Potrivit comunicatului transmis de Televiziunea Română, alegerea reprezentatului țării noastre se va face din nou prin Selecție Națională. Noul manager de proiect este Iuliana Marciuc, iar Selecția Națională pentru Eurovision 2022 va fi organizată de TVR.

"Mă bucur că voi trăi, din nou, emoțiile competiției Eurovision și sper că revenirea la sistemul selecției naționale să fie de bun augur. Orice competiție atrage performanță și oferă o șansă fiecărui artist care dorește să își reprezinte țara pe scena celui mai mare concurs muzical din lume.

Pentru mine este o mare provocare, am experiența mai multor selecții naționale, am avut onoarea de a fi șefa delegației României și cred cu tărie în capacitatea noastră, a echipei TVR, de a obține o nouă calificare în finala Eurovision", a declarat Iuliana Marciuc.

Revenirea la metoda tradițională de selecție a reprezentantului României la Eurovision nu este deloc surprinzătoare, considerând eșecul de anul trecut, când Roxen, aleasă intern printr-un parteneriat cu Global Records, a ratat calificarea în finala concursului.

Când încep înscrierile pentru Selecția Națională pentru Eurovision 2022

Potrivit unui clip promoțional publicat de TVR în urmă cu câteva ore, înscrierile pentru Selecția Națională vor începe săptămâna aceasta, pe 26 noiembrie, urmând să se încheie pe 19 decembrie. Regulamentul concursului va fi publicat în curând pe site-ul TVR.

PROMO: TVR anunță startul înscrierilor pentru Eurovision România 2022

La ultimele 3 ediții ale concursului Eurovision, România a înregistrat rezultate foarte slabe. Atât Roxen, cât și Ester Peony și The Humans au ratat calificarea în Marea Finală. În 2021, trofeul a mers în Italia, la formația Maneskin, care, după concurs, și-a făcut un nume pe scena muzicii internaționale, câștigând recent primul premiu MTV.

România a participat pentru prima dată la Eurovision în 1994, fiind reprezentată atunci, la Dublin, de Dan Bittman, alături de trupa Holograf, cu piesa "Dincolo de nori". Au urmat alte 20 de participări, cele mai bune performanţe fiind: de două ori locul trei - în 2005 cu Luminiţa Anghel şi Sistem cu piesa "Let me try", dar şi în 2010 când Paula Seling şi Ovidiu Cernăţeanu au interpretat piesa "Playing with fire". Anul 2006 a fost la fel de bun pentru România, Mihai Trăistariu reuşind să se claseze cu piesa "Tornero" pe locul 4, la Atena, obţinând 172 de puncte, cel mai mare punctaj pentru România.

Când și unde au loc semifinalele și finala Eurovision 2022

Eurovision 2022 se va desfășura la The Pala Alpitour Arena din Torino, Italia. Prima semifinală va avea loc pe 10 mai, iar cea de-a doua pe 12 mai. Marea Finală Eurovision se va ține pe 14 mai.

În concurs s-au înscris 41 de țări. În 2022 revin în competiție Armenia și Muntenegru, țări ce nu au avut reprezentanți la ediția din 2021.

Trending