Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Radiografia lui Tudor Chirilă la 6 ani de la Colectiv: "E aceeași Românie de acum șase ani, doar că ticăloșii au nume diferite"

Pe 30 octombrie s-au împlinit 6 ani de când tragedia de la Colectiv a schimbat radical destinul a sute de oameni. Tudor Chirilă a făcut o radiografie a societății românești, privind cu atenție atât spre politicieni, cât și spre noi, cetățenii, care ”ne ducem viețile mai departe încercând să ne convingem că nu e vina noastră toată nebunia asta de țară fără reguli și morală”.

Publicat

pe

Tudor Chirilă în videoclipul piesei ”E și treaba mea”
Tudor Chirilă în videoclipul piesei ”E și treaba mea” │ FOTO: Captură YouTube

Tudor Chirilă a ales, încă o dată, să vorbească deschis despre un subiect arzător al actualității. La împlinirea a 6 ani de la tragedia petrecută la Colectiv, artistul a reanalizat starea societății. Cu amărăciune, acesta constată că România nu s-a schimbat și că noi ne-am obișnuit să acceptăm ceea ce ni se întâmplă.

"La șase ani de la Colectiv este grav, foarte grav că nu avem responsabili. Adevărați responsabili. Dar și mai grav este că nu avem soluții"

"Se împlinesc șase ani de la tragedia din Colectiv. Șase ani în care nu am învățat nimic. Sau prea puțină lume a învățat ceva. Șase ani în care doar s-a mimat conștientizarea/recunoașterea/admiterea lanțului plin de verigi corupte care a făcut posibil acel eveniment oribil. Politicienii au ales să nu învețe nimic, ba mai mult, dacă ne aducem aminte bine (memoria e o problemă a poporului nostru) chiar în acele zile au ales să mintă cu nerușinare că totul e ok, că totul e sub control. Nu au învățat nimic. Mirceo, fă-te că lucrezi, a fost replica involuntară a lui Caramitru la revoluție, un soi de încercare de a acorda postura celor din studio cu gravitatea momentului. Cine ar fi crezut că acea replică va ajunge o propoziție de marketing a clasei politice din România?

De la momentul Colectiv s-au întâmplat zeci de incendii în spitale sau maternități, multe dintre ele tragedii asemănătoare. Nimeni nu a răspuns, la fel cum nimeni nu a răspuns încă pentru Colectiv. Ticăloșii care au preluat țara asta din nouăzeci încoace au dezvoltat o strategie simplă: câinii latră, caravana trece. Plus un pic de cenușă în cap în fața unor evenimente extreme. La șase ani de la Colectiv este grav, foarte grav că nu avem responsabili. Adevărați responsabili. Dar și mai grav este că nu avem soluții. Mai grav este că nimic din ce s-a întâmplat la Colectiv nu pare să fi mișcat cu adevărat pe cineva. Mai grav este că instructajele de protecția muncii se bifează în continuare cu o semnătură furată în grabă de un pompier timid la ieșirea din insituții. Mai grav este că sunt încă o grămadă de instituții fără uși de incendiu, fără destule uși de incendiu", scrie Tudor pe pagina sa de Facebook.

"Nu te poți vaccina împotriva nepăsării. Am ajuns nepăsători"

Fără a menaja pe nimeni, Tudor Chirilă punctează importanța implicării sociale în procesul de redresare.

"Contemplăm fatalist drobul de sare. E acolo, ar putea să cadă. Și cade. Și face victime. Și face tragedii și omoară destine și ar putea să ne omoare pe oricare dintre noi, dar nu contează, important e să ne ascundem un pic când se întâmplă, să fugim un pic de responsabilitate, să încercăm să dăm un pic vina pe alții și după aia mai vedem noi ce-o fi, hai să ne auzim la un telefon după ce trece asta, nu-i așa? Oare suntem anesteziați moral? Oare suntem anesteziați moral pe termen nedeterminat?

Putem să stăm liniștiți, pentru genul ăsta de indolență n-o să existe niciodată un vaccin care să împartă în două tabere populația. Nu te poți vaccina împotriva nepăsării. Am ajuns nepăsători."

"Mă culc mai bine seara dacă știu că oricine altcineva e mai vinovat decât mine"

Tudor nu se ferește să declare că vinovăția este colectivă și că, de multe ori, preferăm să ne uităm în altă parte.

"Colectiv ar fi trebuit să ne învețe lucruri. Și toate tragediile care au urmat. În schimb, am ajuns să ne obișnuim cu ele, așa cum o să ne obișnuim cu urșii pe străzile orașelor sau cu televiziunile penalilor în casele oamenilor. Ursul e o variantă mai prietenoasă. Cinici sute, 500, 5X100, 100+100+100+100+100, 100x5, 50X10, 25x20 de morți aproape în fiecare zi de vreo zece zile încoace. Morți care ar fi putut/ar fi vrut/ ar fi avut dreptul să mai trăiască, morți de care nu știe nimeni, morți despre care afli așa cum am aflat eu astăzi, intrând în curtea unei femei din Transilvania care n-a mai putut să mă primească cu același zâmbet pe față. Și-a pierdut doi frați în două săptămâni.

Pensionarii pe care se bat partidele sunt lăsați acum în voia sorții în timp ce o bună parte din populația adultă și în putere urlă din rărunchi că nu există moarte, nu există Covid. Și în vremea asta toți ne ducem viețile mai departe încercând să ne convingem că nu e vina noastră toată nebunia asta de țară fără reguli și morală, nu e treaba noastră, e vina oricui dar nu a mea. Mă culc mai bine seara dacă știu că oricine altcineva e mai vinovat decât mine. Suntem o țară de neprihăniți de care profită oculta mondială, nu-i așa? Sunt toți niște ticăloși ăștia de la putere, da' uite care e treaba crezi că putem să închidem lucrarea aia ără factură? Că oricum ăia fură, de ce să le mai dau și eu bani?"

Puteți citi mesajul complet al lui Tudor pe pagina lui de Faceboook.

Comentează

Concerte & turnee

Ei sunt invitații speciali care urcă pe scena concertului "Sufrageria Irinei"

Pe 13 martie, Sala Palatului va vibra sub acordurile magice ale concertului Sufrageria Irinei. Irina Rimes va fi înconjurată de o pleiadă de invitați speciali, cu piese deja cunoscute, dar și cu muzică nouă.

Publicat

pe

"Sufrageria Irinei" la Sala Palatului
"Sufrageria Irinei" la Sala Palatului │ FOTO: Artwork de Alina Cotișel

Printre invitați se numără câțiva dintre cei mai iubiți și talentați artiști din România: Andra, cu farmecul său inconfundabil și hituri care au cucerit inimile publicului, Tudor Chirilă, cu versurile sale ce ating corzile sensibile ale sufletului, Damian Drăghici, maestrul muzicii lăutărești și nu numai, legendarul Mircea Baniciu, Dora Gaitanovici și Vlad Musta, proaspete talente ale industriei muzicale. Mai mult decât atât, Irina a promis și un invitat foarte special, dar care va rămâne surpriză.

Alături de Irina, vor urca pe scenă: Andrei Comaroni - chitară, Cristi Comaroni - chitară, Bubu Cernea - tobe, Radu Taca - bass, Tudor Amarandei - clape, Șerban Ilicevici - sunet.

Se anunță o seară în care muzica va uni suflete și va crea amintiri de neuitat. Cu siguranță, acești artiști talentați vor aduce o energie aparte și vor completa atmosfera deja incendiară creată de Irina Rimes. Este un eveniment pe care fanii muzicii românești nu îl vor uita prea curând și care promite să fie o adevărată petrecere muzicală.

Irina Rimes este unul dintre artiştii emblematici ai industriei muzicale actuale din România, care şi-a pus amprenta asupra publicului, topurilor radio şi TV prin stilul unic de interpretare, piese statement, peste 340 de show-uri live intense şi pline de emoţie și peste 450 de milioane de vizualizări pe YouTube.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Tudor Chirilă este musafir în "Sufrageria Irinei", un concept muzical pe care Irina Rimes îl aduce la Sala Palatului

Pe 13 martie, Irina Rimes va susține un concert de neratat, unde fanii săi, și nu numai, sunt invitați să asculte cele mai apreciate piese din repertoriul său. "Sufrageria Irinei" se va bucura și de prezența unor invitați speciali, cum este Tudor Chirilă.

Publicat

pe

Tudor Chirilă și Irina Rimes
Tudor Chirilă și Irina Rimes │ FOTO: capturi YouTube

Mai sunt doar câteva zile până la "Sufrageria Irinei", concertul pe care artista îl va susține la Sala Palatului din București. Irina a păstrat legătura cu fanii săi legat de acest eveniment, cel mai recent demers în acest sens fiind un clip video în care oferea indicii despre un invitat special.

"E înalt. Are ** ani și poartă tricou alb. Suntem în beef (n.r. ciondăneală) constant. Îi plac femeile în tricou alb și n-are chef mereu."

Prin această "ghicitoare", Irina Rimes a făcut trimitere la câteva piese din repertoriul lui Chirilă / Vama Veche - "18 ani", "Fata în boxeri și tricoul alb" și "Nu am chef azi". Fanii și-au dat imediat seama despre ce artist este vorba și au înștiințat-o pe Irina în comentarii.

După câteva ore, cântăreața a confirmat prezența lui Tudor Chirilă în concertul de la Sala Palatului cu un clip din culisele evenimentului, de la repetiții.

Mai mult, începând cu 28 martie, Irina Rimes va transforma România în scena și locul ei de joacă. Muzica emoționantă, atmosfera plină de bucurie și profunzimea versurilor artistei vor fi prezente în fiecare colț, deoarece artista va pleca într-un turneu oficial "Sufrageria Irinei".

Irina Rimes este unul dintre artiştii emblematici ai industriei muzicale actuale din România, care şi-a pus amprenta asupra publicului, topurilor radio şi TV prin stilul unic de interpretare, piese statement, peste 340 de show-uri live intense şi pline de emoţie și peste 450 de milioane de vizualizări pe YouTube.

"Despre el", "Cosmos", "Pastila" și "ACASĂ" sunt cele patru albume compuse de Irina care includ hituri precum "Visele", "Ce s-a întâmplat cu noi", "Iubirea noastră mută", "Bandana", "Bolnavi amândoi", "Nu ştii tu să fii bărbat", iar colaborările cu artişti precum Guess Who, Carla's Dreams, The Motans, INNA, Grasu XXL, Bruja sau Cris Cab, dar şi piesele compuse pentru Andra, Antonia, Nicole Cherry, confirmă versatilitatea sa.

În 2023, Irina și-a încântat audiența cu piese precum "Neiubita ta", "Flori de mai", "Changer", "Gelos", dar și colaborarea cu Theo Rose pentru "Stinge Luminile", extrasă de pe soundtrack-ul filmului "Miami Bici 2".

Citește în continuare

Emisiuni radio-tv

Duete în oglindă la Vocea României, la o distanță de nouă ani - VIDEO

Vocea României este mai mult decât descoperirea unor voci talentate sau un spațiu în care ne afundăm pentru divertisment. Finala celui de-al 11-lea sezon a demonstrat că emisiunea este o adevărată arhivă muzicală în care trecutul poate fi adus în prezent și potențat la cele mai înalte niveluri.

Publicat

pe

Duete Irina & Tiberiu - Alexandra & Adrian la Vocea României
Duete Irina & Tiberiu - Alexandra & Adrian la Vocea României │ FOTO: captură YouTube / The Voice of Romania

Einstein a afirmat că timpul este relativ. Nu avem genialitatea sau pregătirea pentru a confirma sau infirma teoria sa, însă putem să fim convinși că emoția nu este deloc relativă. Acest lucru a fost demonstrat în finala Vocea României 2023.

Alexandra Căpitănescu, câștigătoarea celui de-al 11-lea sezon al concursului, a susținut un duet cu Adrian Nour, fost concurent al show-ului. Momentul celor doi a făcut parte din prezentarea Alexandrei pentru marea finală. Concurenta a pregătit trei interpretări: solo, cu antrenorul său și cu un invitat special.

Mentorul Alexandrei a fost Tudor Chirilă care a gândit cu atenție fiecare moment al tinerei, de la confruntări până în finală. Duetul cu Adrian Nour a fost construit pe fundalul cunoscutei piese "The Phantom of the Opera". Alexandra și Adrian au creat un moment pe de o parte emoționant, pe de altă parte intens, ce a ținut cu sufletul la gură ascultătorii.

Aceeași poveste se întâmpla în 2014, când tot Tudor Chirilă ajungea în finala de la Vocea României cu Tiberiu Albu. Tot "The Phantom of the Opera" a fost compoziția muzicală aleasă pentru un duet. Atunci, Tibi a cântat alături de soprana Irina Baianț care, anul acesta, a fost ajutorul lui Chirilă în pregătirea concurenților. Ah, și tot Tudor Chirilă a fost antrenorul care câștiga atunci Vocea României.

De asemenea, "The Phantom of the Opera" are o semnificație specială și pentru cei doi invitați - Irina Baianț și Adrian Nour. Ei sunt interpreții personajelor principale - Christine și Phantom - din spectacolul "Fantoma de la Operă" de Andrew Lloyd Webber, în regia lui Răzvan Ioan Dincă, de la Opera București.

VIDEO: Alexandra Căpitănescu & Adrian Nour la Vocea României 2023

VIDEO: Tiberiu Albu & Irina Baianț la Vocea României 2014

Citește în continuare

Trending