Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Mercyful Fate vine la ARTmania Festival 2022; În lineup sunt confirmate și Pain of Salvation, Leprous și Dordeduh

Mercyful Fate, una dintre cele mai influente trupe ale scenei metal internaționale, susține primul show în România în cadrul ARTmania 2022. În lineup-ul evenimentului au fost confirmate și Pain of Salvation, Leprous și Dordeduh.

Publicat

pe

Mercyful Fate vine la ArtMania Festival 2022
Mercyful Fate vine la ArtMania Festival 2022 │ FOTO: ArtMania Festival

Alături de noile trupe anunțate în lineup, vin și reconfirmările din partea trupelor Bucovina, Cult of Luna, Taine și The Vintage Caravan, acestora adăugându-li-se formațiile confirmate anterior, respectiv My Dying Bride, Testament, Transatlantic și The Pinneaple Thief.

Cea de-a 15-a ediție a Festivalului ARTmania de la Sibiu va avea loc între 22 și 24 iulie 2022, abonamentele fiind deja disponibile online. Toate abonamentele achiziționate pentru festivalul ARTmania în perioada 2019 - 2021 rămân valabile pentru ediția din 2022 a acestui eveniment.

Mercyful Fate susține primul concert în România la ARTmania Festival 2022

Mercyful Fate, una dintre formațiile care au făcut parte din primul val de black metal de la mijlocul anilor 80 și care au exercitat o influență de necontestat asupra unor nume precum Metallica, Exodus sau Kreator, și-a început povestea cu King Diamond (voce) și Hank Shermann (chitară) în 1981, în Copenhaga.

Încă de la primul EP, lansat la numai un an de la înființare, trupa a atras atenția datorită sound-ului cu totul nou pe care-l aducea în lumea heavy metal, fiind difuzată în heavy rotation la radiourile de profil. În doar câțiva ani, datorită unei serii de albume marcante (de la Melissa, legendarul "Don’t Break The Oath" - 1984, la "In The Shadows" si pana la "9"), Mercyful Fate au atras aprecierea fanilor din întreaga lume și au devenit pionierii abordărilor des întâlnite ulterior în zona black metal – de la versurile indisolubil legate de ocultism, la fețele pictate, și până la estetica teatrală care învăluie show-urile acestui gen muzical.

După un al doilea hiatus, ce s-a întins din 1999 până în 2020, Mercyful Fate a revenit în forță, iar în 2022 va aduce în fața fanilor ARTmania energia legendară care i-a adus în atentia industriei muzicale internaționale.

Pain of Salvation revin pe scena din Piata Mare după șase ani de absență, aducând cel mai recent album, "Panther", un material ce explorează adâncimi și semnificații încă neatinse și care este dedicat tuturor celor neînțeleși - de la introverți la pasionați, de la cei timizi, la cei care nu se lasă învinși, de la visători la cei plini de furie și până la fiecare dintre cei care nu găsesc încă un sens sau un loc în era în care trăim.

Suedezii care s-au păstrat în primele linii ale scenei progressive internaționale de aproape trei decenii sunt binecunoscuți pentru albumele conceptuale pe care le lansează, iar acest din urmă material nu face excepție de la regulă.

"Panther", ce cuprinde 9 piese, vine la trei ani de la lansarea "In The Passing Light Of Day" și a fost înregistrat, mixat și produs de către Daniel Gildenlöw (liderul formatiei) și Daniel Bergstrand (In Flames, Meshuggah, Devin Townsend). Dacă pe materialele din trecut suedezii au abordat teme precum războiul și efectele lui asupra familiei și umanității, problemele de mediu, precum energia nucleară, natura divinității sau formarea individului, "Panther" pune în centrul demersului creativ individul, umanitatea, universul interior și conflictele dureroase născute din lipsa sensului și contradicțiile societății moderne.

După patru ani de absență, Leprous revin la ARTmania cu "Aphelion", cel de-al șaptelea album, mixat de Adam Noble (Placebo, Biffy Clyro, Nothing But Thieves) și masterizat de Robin Schmidt (The 1975, Placebo), un material plin de energie, viață, libertate, ce a fost compus fără gândire excesivă sau perfecționism exagerat.

Prin acest nou album, lansat la doar doi ani distanță de "Pitfalls", trupa nu se dezminte de titlul de formație în plină ascensiune, care nu se teme să experimenteze sau să surprindă și care sfidează orice încercare de încadrare în tipare. Într-o lume în care genul "progressive" oferă publicului o varietate de opțiuni, este nevoie de mult curaj și de multă personalitate pentru a reuși să mai întorci privirile oamenilor către tine. Iar Leprous este una dintre aceste trupe.

Dordeduh este un nume ce nu mai are nevoie de prezentări, o trupă ce contribuie de un deceniu la dezvoltarea scenei muzicale românești și care a impresionat anul acesta critica de specialitate în urma lansării "Har", un album mixat și masterizat de Jens Bogren (Opeth, Dimmu Borgir, Sepultura, Soilwork, Moonspell, Kreator, Ihsahn, Dark Tranquillity).

Dovadă stau recenzia celor de la Loudersound, care au laudat albumul timisorenilor, și cea a casei de discuri Prophecy Productions, potrivit cărora: "Cu cel de-al doilea album al lor, «Har», trupa Dordeduh din România a creat un album metal rar și unic, care sfidează încadrarea prea ușoară într-o anumita categorie, depășește limitele și oferă ceva nou și nemaiauzit. (...) «Har» este o piatra de hotar - si nu doar pentru metalul românesc. Dordeduh a făcut un salt cuantic artistic care promite să fie recunoscut drept unul dintre cele mai bune albume de metal ale anului".

Prețuri abonamente la ARTmania Festival 2022:

  • Abonamentele pentru ediția aniversară a Festivalului ARTmania sunt în vanzare la prețul de 390 lei/ buc. + taxe, disponibile în limita stocului, dar nu mai târziu de data următorului anunț de lineup, care va avea loc în decursul lunii noiembrie 2021.

Despre ARTmania Festival

ARTmania Festival, primul festival românesc care a dezvoltat în România ideea de îmbinare dintre artă și divertisment, este o platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artistică inspirate din cultura rock.

De-a lungul edițiilor sale, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Însă, ARTmania Festival nu înseamnă doar concerte ale unor mari formații internaționale și locale. Muzica este componenta de bază de la care a pornit totul, însă, reprezintă doar o parte din experiența pe care festivalul a dorit să o ofere iubitorilor de artă din România și din străinătate.

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Leprous și Kalandra sunt primele nume confirmate la ARTmania Evenings 2023

Organizatorii ARTmania revin anul acesta cu "ARTmania Evenings", o serie de show-uri ce invită fanii muzicii rock să se bucure de energia concertelor și de conexiunea umană pe care doar muzica live o poate oferi. Mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Leprous și Kalandra la ARTmania Evenings 2023
Leprous și Kalandra la ARTmania Evenings 2023 │ FOTO: ARTmania

Leprous și Kalandra sunt primele nume confirmate la cea de-a doua ediție „ARTmania Evenings” powered by ARTmania Festival, care va avea loc pe 4 martie 2023 la Arenele Romane, în cort încălzit.

Leprous revin la București ca parte a turneului de promovare a celui de-al șaptelea album al trupei, "Aphelion", mixat de Adam Noble (Placebo, Biffy Clyro, Nothing But Thieves) și masterizat de Robin Schmidt (The 1975, Placebo). Materialul plin de energie, viață și de libertate, a fost compus fără gândire excesivă sau perfecționism exagerat.

Prin acest nou album, lansat la doar doi ani distanță de "Pitfalls", trupa nu se dezminte de titlul de formație în plină ascensiune, care nu se teme să experimenteze sau să surprindă și care sfidează orice încercare de încadrare în tipare.

Într-o lume în care genul progressive oferă publicului o varietate de opțiuni, este nevoie de mult curaj și de multă personalitate pentru a reuși să mai întorci privirile oamenilor către tine. Leprous este una dintre aceste trupe, și revine în 2023 în fața fanilor din România pentru a oferi un show memorabil.

Kalandra va fermeca audiența cu sound-uri mistice și cu melodiile eterice țesute pentru a conduce publicul în peisaje muzicale nemaiîntâlnite. Fanii serialelor vor recunoaște cu siguranță amprenta sonoră unică a acestui proiect muzical, trupa compunând două piese pentru cunoscutul serial nordic "Beforeigners" difuzat de HBO, iar pasionații de jocuri își vor aduce aminte de soundtrack-ul seriei "Kingdom Two Crowns".

Fondată în urmă cu peste un deceniu, Kalandra și-a rafinat sound-ul propriu, devenind o prezență constantă a scenei norvegiene, semnând cu label-ul ByNorse Music și aducând cunoscătorilor muzicalităților nordice un amestec puternic de pop alternativ și rock, presărat de mister și de tonalități venite din alte lumi.

Bilete ARTmania Evening 2023 la Arenele Romane:

  • Primele 100 de bilete pot fi achiziționate online la prețul special de 119 lei + taxe
Citește în continuare

Concerte & turnee

Emperor concertează în premieră în Romania la ARTmania Festival 2023

Cea de-a 16-a ediție ARTmania va aduce trei zile pline de concerte, evenimente alternative, colaborări inedite și trupe de neratat, unele venind pentru prima dată în țara noastră. Evenimentul are loc în perioada 28 - 30 iulie 2023 în Piața Mare din Sibiu. Te invităm să afli mai multe detalii.

Publicat

pe

Primele confirmări ARTmania 2023
Primele confirmări ARTmania 2023 │ FOTO: ARTmania Festival

Emperor, unul dintre pionierii symphonic black metal-ului și nume iconic al scenei internaționale, alege ARTmania Festival pentru a susține primul show în România. Iar SAMAEL, pionier al genului industrial black metal, se alătură, împreună cu Pain Of Salvation, line-up-ului festivalului care va avea loc între 28 - 30 iulie 2023 la Sibiu.

Emperor, trupa care a pus symphonic black metal-ul norvegian pe harta muzicală internațională și a scris istorie în cei peste 30 de ani de carieră, și-a început povestea în '91, odată cu lansarea acum legendarului demo "Wrath of the Tyrant”, rezultat al colaborării dintre Ihsahn (chitară/ voce), Samoth (tobe)  - care cântau deja împreună de ceva vreme - și Mortiis (bas).

Acest material i-a adus în atenția scenei underground și a casei de discuri Candlelight records, fiind urmat la scurtă vreme de „In the Nightside Eclipse” (1994), albumul de debut care i-a propulsat în lumina reflectoarelor, aducându-le aprecierea criticii, a fanilor și faima internațională. Succesul a adus cu sine și perioade dificile, marcate de schimbări în componența formației, momente care s-au încheiat însă cu lansarea EP-ului "Reverence" (1996) și a legendarului album "Anthems To The Welkin At Dusk" (1997).

După o serie de noi materiale de succes, precum "IX Equilibrium", de turnee internaționale și show-uri la cele mai mari festivaluri din lume, în 2001 Emperor lansează "Prometheus - the Discipline of Fire & Demise", un album metal care dovedea din nou talentul extraordinar al uneia dintre cele mai valoroase trupe de black metal a tuturor timpurilor. "Prometheus" avea să fie însă și cântecul de lebădă al Emperor, formația anunțând la scurt timp un hiatus care urma să se întindă până în 2005. În acel an, trupa a luat pe nepregătite comunitatea metal cu un concert surpriză în Oslo (2005), show în care au anunțat revenirea lor pe scenă pentru un număr de evenimente atent selectate din Europa și din SUA.

SAMAEL, proiect muzical născut în 1988, într-un buncăr atomic din Alpii elvețieni, continuă de peste trei decenii să inspire pasionații de muzică, având la activ peste 1.000 de concerte susținute în întreaga lume.

Început de Xy și Vorph ca un duet black metal, proiectul a reușit să atragă atenția Century Media, label aflat în plină dezvoltare la acel moment, cu care a și lansat "Blood Ritual", cel de-al doilea album marca SAMAEL. Au urmat "Ceremony Of Opposites" (1994), "Rebellion" (1995) și "Passage" (1996), fiecare nou material fiind acompaniat de turnee și de participarea la unele dintre cele mai cunoscute festivaluri.

Creativitatea a continuat să îi ghideze pe membrii trupei, aducând la lumină o serie de materiale precum "Eternal", "Reign Of Light", "Solar Soul" și altele care au culminat cu "Lux Mundi". Călătoria muzicală, marcată mereu de explorarea și de integrarea unor noi elemente sau genuri, a ajutat la conturarea unei amprente specifice SAMAEL. Începuturile black metal clasice au fost îmbogățite de-a lungul timpului cu un mix de metal și industrial, asezonate cu influențe electronice și simfonice, toate acestea fiind susținute de ritmuri alerte, cadențe marțiale și de blast beat-uri.

Pain of Salvation reconfirmă prezența în line-up și revin pe scena din Piața Mare după șapte ani de absență, aducând cel mai recent album. "Panther" este un material ce explorează adâncimi și semnificații încă neatinse și care este dedicat tuturor celor neînțeleși.

Suedezii care s-au păstrat în primele linii ale scenei progressive internaționale de aproape trei decenii sunt binecunoscuți pentru albumele conceptuale pe care le lansează, iar acest din urmă material nu face excepție de la regulă. "Panther", ce cuprinde nouă piese, vine la trei ani de la lansarea "In The Passing Light Of Day" și a fost înregistrat, mixat și produs de către Daniel Gildenlöw (liderul formației) și Daniel Bergstrand (In Flames, Meshuggah, Devin Townsend). Dacă pe materialele din trecut suedezii au abordat teme precum războiul și efectele lui asupra familiei și umanității, problemele de mediu, precum energia nucleară, natura divinității sau formarea individului, "Panther" pune în centrul demersului creativ individul, umanitatea, universul interior și conflictele dureroase născute din lipsa sensului și contradicțiile societății moderne.

Abonamente la ARTmania Festival 2023:

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului ARTmania de la Sibiu va avea loc între 28 și 30 iulie 2023, abonamentele fiind deja disponibile online, la prețul de 367,65 lei.

Despre ARTmania Festival

ARTmania Festival, primul festival românesc care a dezvoltat în România ideea de îmbinare dintre artă și divertisment, este o platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artistică inspirate din cultura rock.

De-a lungul edițiilor sale, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Însă, ARTmania Festival nu înseamnă doar concerte ale unor mari formații internaționale și locale. Muzica este componenta de bază de la care a pornit totul, însă, reprezintă doar o parte din experiența pe care festivalul a dorit să o ofere iubitorilor de artă din România și din străinătate.

ARTmania explorează mereu drumuri noi, capitalizând experiența edițiilor anterioare, când pe scena festivalului au urcat o serie de trupe importante, de la Steven Wilson, Serj Tankian și Devin Townsend, la Dream Theater, Opeth, Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, Apocalyptica, HIM, Gathering, The Sisters of Mercy, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall sau Deine Lakaien, printre mulți alții.

Citește în continuare
Concert Depeche Mode 2023

AGENDA DE CONCERTE

<< dec. 2022 >>
lmmjvsd
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Trending