Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Mercyful Fate vine la ARTmania Festival 2022; În lineup sunt confirmate și Pain of Salvation, Leprous și Dordeduh

Mercyful Fate, una dintre cele mai influente trupe ale scenei metal internaționale, susține primul show în România în cadrul ARTmania 2022. În lineup-ul evenimentului au fost confirmate și Pain of Salvation, Leprous și Dordeduh.

Publicat

pe

Mercyful Fate vine la ArtMania Festival 2022
Mercyful Fate vine la ArtMania Festival 2022 │ FOTO: ArtMania Festival

Alături de noile trupe anunțate în lineup, vin și reconfirmările din partea trupelor Bucovina, Cult of Luna, Taine și The Vintage Caravan, acestora adăugându-li-se formațiile confirmate anterior, respectiv My Dying Bride, Testament, Transatlantic și The Pinneaple Thief.

Cea de-a 15-a ediție a Festivalului ARTmania de la Sibiu va avea loc între 22 și 24 iulie 2022, abonamentele fiind deja disponibile online. Toate abonamentele achiziționate pentru festivalul ARTmania în perioada 2019 - 2021 rămân valabile pentru ediția din 2022 a acestui eveniment.

Mercyful Fate susține primul concert în România la ARTmania Festival 2022

Mercyful Fate, una dintre formațiile care au făcut parte din primul val de black metal de la mijlocul anilor 80 și care au exercitat o influență de necontestat asupra unor nume precum Metallica, Exodus sau Kreator, și-a început povestea cu King Diamond (voce) și Hank Shermann (chitară) în 1981, în Copenhaga.

Încă de la primul EP, lansat la numai un an de la înființare, trupa a atras atenția datorită sound-ului cu totul nou pe care-l aducea în lumea heavy metal, fiind difuzată în heavy rotation la radiourile de profil. În doar câțiva ani, datorită unei serii de albume marcante (de la Melissa, legendarul "Don’t Break The Oath" - 1984, la "In The Shadows" si pana la "9"), Mercyful Fate au atras aprecierea fanilor din întreaga lume și au devenit pionierii abordărilor des întâlnite ulterior în zona black metal – de la versurile indisolubil legate de ocultism, la fețele pictate, și până la estetica teatrală care învăluie show-urile acestui gen muzical.

După un al doilea hiatus, ce s-a întins din 1999 până în 2020, Mercyful Fate a revenit în forță, iar în 2022 va aduce în fața fanilor ARTmania energia legendară care i-a adus în atentia industriei muzicale internaționale.

Pain of Salvation revin pe scena din Piata Mare după șase ani de absență, aducând cel mai recent album, "Panther", un material ce explorează adâncimi și semnificații încă neatinse și care este dedicat tuturor celor neînțeleși - de la introverți la pasionați, de la cei timizi, la cei care nu se lasă învinși, de la visători la cei plini de furie și până la fiecare dintre cei care nu găsesc încă un sens sau un loc în era în care trăim.

Suedezii care s-au păstrat în primele linii ale scenei progressive internaționale de aproape trei decenii sunt binecunoscuți pentru albumele conceptuale pe care le lansează, iar acest din urmă material nu face excepție de la regulă.

"Panther", ce cuprinde 9 piese, vine la trei ani de la lansarea "In The Passing Light Of Day" și a fost înregistrat, mixat și produs de către Daniel Gildenlöw (liderul formatiei) și Daniel Bergstrand (In Flames, Meshuggah, Devin Townsend). Dacă pe materialele din trecut suedezii au abordat teme precum războiul și efectele lui asupra familiei și umanității, problemele de mediu, precum energia nucleară, natura divinității sau formarea individului, "Panther" pune în centrul demersului creativ individul, umanitatea, universul interior și conflictele dureroase născute din lipsa sensului și contradicțiile societății moderne.

După patru ani de absență, Leprous revin la ARTmania cu "Aphelion", cel de-al șaptelea album, mixat de Adam Noble (Placebo, Biffy Clyro, Nothing But Thieves) și masterizat de Robin Schmidt (The 1975, Placebo), un material plin de energie, viață, libertate, ce a fost compus fără gândire excesivă sau perfecționism exagerat.

Prin acest nou album, lansat la doar doi ani distanță de "Pitfalls", trupa nu se dezminte de titlul de formație în plină ascensiune, care nu se teme să experimenteze sau să surprindă și care sfidează orice încercare de încadrare în tipare. Într-o lume în care genul "progressive" oferă publicului o varietate de opțiuni, este nevoie de mult curaj și de multă personalitate pentru a reuși să mai întorci privirile oamenilor către tine. Iar Leprous este una dintre aceste trupe.

Dordeduh este un nume ce nu mai are nevoie de prezentări, o trupă ce contribuie de un deceniu la dezvoltarea scenei muzicale românești și care a impresionat anul acesta critica de specialitate în urma lansării "Har", un album mixat și masterizat de Jens Bogren (Opeth, Dimmu Borgir, Sepultura, Soilwork, Moonspell, Kreator, Ihsahn, Dark Tranquillity).

Dovadă stau recenzia celor de la Loudersound, care au laudat albumul timisorenilor, și cea a casei de discuri Prophecy Productions, potrivit cărora: "Cu cel de-al doilea album al lor, «Har», trupa Dordeduh din România a creat un album metal rar și unic, care sfidează încadrarea prea ușoară într-o anumita categorie, depășește limitele și oferă ceva nou și nemaiauzit. (...) «Har» este o piatra de hotar - si nu doar pentru metalul românesc. Dordeduh a făcut un salt cuantic artistic care promite să fie recunoscut drept unul dintre cele mai bune albume de metal ale anului".

Prețuri abonamente la ARTmania Festival 2022:

  • Abonamentele pentru ediția aniversară a Festivalului ARTmania sunt în vanzare la prețul de 390 lei/ buc. + taxe, disponibile în limita stocului, dar nu mai târziu de data următorului anunț de lineup, care va avea loc în decursul lunii noiembrie 2021.

Despre ARTmania Festival

ARTmania Festival, primul festival românesc care a dezvoltat în România ideea de îmbinare dintre artă și divertisment, este o platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artistică inspirate din cultura rock.

De-a lungul edițiilor sale, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Însă, ARTmania Festival nu înseamnă doar concerte ale unor mari formații internaționale și locale. Muzica este componenta de bază de la care a pornit totul, însă, reprezintă doar o parte din experiența pe care festivalul a dorit să o ofere iubitorilor de artă din România și din străinătate.

PUBLICITATE
Comentează

Trending