Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Charlie Watts, toboşarul Rolling Stones a murit; Artistul avea 80 de ani

Charlie Watts, membru de bază al trupei Rolling Stones a murit pe 24 august 2021, la vârsta de 80 de ani. Artistul se alătura formaţiei în ianuarie 1963 la un an după fondarea Rolling Stones. A cântat alături de Mick Jagger, Keith Richards şi Brian Jones. Avem detalii despre viaţa şi cariera sa în articol.

Publicat

pe

Charlie Watts tobosar Rolling Stones portret
Charlie Watts tobosar Rolling Stones portret │ FOTO: Rolling Stones

Născut pe 2 iunie 1941, muzicianul, pe numele său complet Charles Robert Watts a început să cânte la tobe în cluburile de rhythm and blues din Londra. În adolescenţă şi tinereţe avea o aplecare spre artele grafice, dar muzica l-a atras mai mult. Ce a urmat a fost o carieră de 62 de ani, iar Charlie a fost vital pentru ritmul impus pieselor trupei britanice, un veritabil metronom pentru mişcările frenetice ale lui Mick Jagger.

În vreme ce era toboşar în cadrul Rolling Stones, Watts a fost şi designer pentru artwork, coperte de album şi chiar scene din turnee. Watts, alături de Jagger şi Richards sunt singurii din trupă care au apărut pe toate albumele de studio. Muzicianul a citat mereu jazz-ul drept principala influenţă asupra stilului său de a cânta la tobe. Pe lângă cariera alături de Rolling Stones, muzicianul avea şi propriul grup, Charlie Watts Quintet şi a apărut şi la Ronnie Scott's Jazz Club cu Charlie Watts Tentet.

În 2006 a fost introdus în Hall of Fame-ul "Modern Drummer", iar în 2016 ajungea pe locul 12 în topul revistei Rolling Stone pentru cei mai buni 100 de toboşari.

Watts avea origini modeste, locuind în copilărie într-o casă prefabricată în zona Wembley din Londra, care fusese bombardată de nemţi în Al Doilea Război Mondial. Pe atunci şi-a construit singur o tobă dintr-un banjo desfăcut plasat pe un suport. Primul său set de tobe venea în 1955, la vârsta de 14 ani. De-a lungul deceniilor Charlie Watts a devenit cunoscut ca gentleman-ul grupului Rolling Stone şi un bărbat mereu bine îmbrăcat, prinzând chiar câteva topuri cu cei mai bine îmbrăcaţi artişti.

The Daily Telegraph l-a numit "World's Best Dressed Man", iar în 2006 Vanity Fair l-a pus în Hall of Fame-ul celor mai bine îmbrăcate celebrităţi.

De-a lungul vieţii muzicianul a avut probleme cu sănătatea, iar în anii '80 ele s-au agravat din cauza abuzului de droguri şi alcool. În iunie 2004 a fost diagnosticat cu cancer la gât, deşi renunţase la fumat încă din anii '80. A făcut tratament cu radiaţii, iar cancerul a intrat în remisie. Lucrurile nu păreau să arate bine atunci când pe 5 iunie 2021 trupa a anunţat că Watts nu va participa la turneul "No Filter", pe care Rolling Stones în ţinea în SUA.

O "procedură medicală" neprecizată ar fi fost motivul, iar Steve Jordan îi lua locul lui Charlie la tobe. Watts lasă în urmă o carieră uriaşă, cu 30 de albume de studio şi vânzări de peste 200 de milioane de albume pe parcursul a 6 decenii.

PUBLICITATE
Comentează

Muzică nouă

The Rolling Stones a înregistrat o piesă cu Paul McCartney pentru un album nou

The Rolling Stones îşi continuă cariera legendară şi pregăteşte un nou album. Şi nu orice album, ci unul care va include colaborări cu nume uriaşe, oameni de la Beatles chiar, precum Paul McCartney.

Publicat

pe

The Rolling Stones (Live)
The Rolling Stones (Live)

În ultimii ani The Rolling Stones a avut de suferit, între moartea toboşarului Charlie Watts şi operaţia pe inimă a lui Mick Jagger. Grupul îşi continuă totuşi marşul muzical după atât de multe decenii şi l-a adus în studio pe legendarul Paul McCartney pentru a înregistra un nou LP. Cei de la Variety au aflat că Sir Paul a înregistrat secţiuni de bas în cadrul unor sesiui recente în Los Angeles. Şi Ringo Starr, colegul său de la Beatles va apărea pe acelaşi album încă neanunţat.

La cârma sa se afla Andrew Watt, câştigător de premii Grammy şi considerat omul care l-a adus înapoi în relevanţă pe Ozzy Osbourne. Totul pornea în 2019, când Andrew Watt îi aducea împreună pe Ozzy şi Post Malone pentru o piesă în colaborare. Ce a urmat a fost un album solo Ozzy în 2020 şi unul în 2022, ambele foarte bine primite şi cu semnătura lui Watt pe ele.

Revenind la The Rolling Stones, nu ştim foarte multe despre noul LP în acest moment. Ce ştim e că în 2021, Mick Jagger le-a spus celor de la Los Angeles Times că Stones aveau o sumedenie de track-uri pregătite şi că urmau să mai înregistreze după ce terminau turneul. În acelaşi interviu Keith Richards a confirmat că toboşarul Charlie Watts, care a încetat din viaţa a lăsat secţiuni de tobe înregistrate pentru noul disc.

Trebuie spus şi că foştii membri The Beatles au mai colaborat cu Rolling Stones de-a lungul anilor, dar nu foarte des. Spre exemplu McCartney şi John Lennon chiar au fost backing vocal pe single-ul Stones din 1963 "We Love You". Brian Jones a cântat la saxofon pe piesa "You Know My Name" de la Beatles din 1970. În plus Lennon şi Yoko Ono au fost într-o trupă fictivă cu Keith Richards pentru un show TV din 1968 "The Rolling Stones' Rock and Roll Circus".

Au trecut 6 decenii de când drumurile acestor trupe s-au intersectat, uneori cu declaraţii belicoase, alteori cu prietenie. Ultimul album de înregistrări noi Stones a fost cel din 2016, "Blue & Lonesome", care a inclus coveruri blues. Mateiral complet nou şi original am avut ultima dată în 2005, pe "A Bigger Bang".

Citește în continuare

Trending