Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

ARTmania Festival 2022 are loc în iulie, iar supergrupul Transatlantic e confirmat în lineup

Pentru prima oară în România, Transatlantic, supergrupul prog din care fac parte Mike Portnoy (ex-Dream Theater, tobe), Neal Morse (ex-Spock’s Beard, voce, chitară, clape), Pete Trewavas (Marillion, chitară bas) și Roine Stolt (The Flower Kings, chitară) va cânta pe scena din Piața Mare din Sibiu la ARTmania Festival 2022. Cea de-a 15-a ediție a evenimentului va fi una aniversară și va avea loc în luna iulie.

Publicat

pe

ARTmania Festival 2022
ARTmania Festival 2022 │ FOTO: ARTmania Festival

Trupa Transatlantic se va afla într-un turneu european pentru promovarea celei mai recente creații proprii, "The Absolute Universe", un album despre care autorii înșiși susțin că este un concept complet nou: un dublu-album de peste 90 de minute, dar și o variantă mai scurtă, de 60 de minute, care însă nu este doar o versiune editată a celei lungi, ci o creație de sine stătătoare.

Mike Portnoy despre albumul "The Absolute Universe": "Este, dacă vreți, o frescă a nebuniei anului 2020"

Albumul a fost conceput într-o perioadă de cel mult două săptămâni, în 2019, când cei patru muzicieni s-au întâlnit într-un studio în Suedia și au schițat conținutul, iar apoi fiecare a mers la studioul personal de acasă și și-a înregistrat părțile.

"Ce ne-a ieșit este, în esență, o operă gigantică împărțită în capitole. Compoziția vorbește despre zbaterile de zi cu zi ale omului vremurilor noastre. Atingem și subiecte politice, dar asta nu înseamnă că ne-am transformat arta în ceva politic. Pandemia prin care încă trecem joacă și ea, evident, un rol important în povestea pe care am scris-o. Este, dacă vreți, o frescă a nebuniei anului 2020, iar varianta "scurtă" se concentrează încă și mai mult pe impactul virusului asupra omenirii", povestește Portnoy.

Morse, la rândul lui, spune că acest al cincilea album al grupului are ceva în comun cu The Whirlwind, album-eveniment lansat de formație în 2009, după un hiatus de aproape zece ani.

""The Absolute Universe" nu este în niciun caz o continuare a "Whirlwind", ci există, dacă vreți, o relație spirituală între cele două materiale", adaugă toboșarul.

Supergrupul Transatlantic a fost fondat de cei doi mari prieteni ai prog-rock-ului contemporan, Portnoy și Morse. "Frăția" lor muzicală a născut, pe lângă Transatlantic, și alte proiecte muzicale apreciate precum Flying Colors sau Neal Morse Band.

Pe lângă Transatlantic, pe scena din Piața Mare de la Sibiu vor mai urca, în cele trei zile ale festivalului, My Dying Bride, Testament și The Pineapple Thief. În perioada următoare vor fi anunțate și alte nume importante.

Prețuri abonamente pentru ARTmania Festival 2022

ARTmania Festival 2022 se va desfășura în perioada 22 - 24 iulie. Abonamentele pentru ediția aniversară a festivalului sunt în vânzare online la prețul de 290 lei/ buc. + taxe.

Despre ARTmania Festival

ARTmania Festival, primul festival românesc care a dezvoltat în România ideea de îmbinare dintre artă și divertisment, este o platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artistică inspirate din cultura rock.

De-a lungul edițiilor sale, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Însă, ARTmania Festival nu înseamnă doar concerte ale unor mari formații internaționale și locale. Muzica este componenta de bază de la care a pornit totul, însă, reprezintă doar o parte din experiența pe care festivalul a dorit să o ofere iubitorilor de artă din România și din străinătate.

Comentează

Trending