Urmărește-ne în Social Media

Emisiuni radio-tv

Republica Moldova s-a calificat în finala Eurovision 2021, reprezentată de Natalia Gordienko

Pe 20 mai a avut loc a doua semifinală a competiţiei Eurovision 2021, în care 10 ţări s-au calificat în marea finală, care are loc sâmbătă, pe 22 mai la Rotterdam. Dacă România nu a trecut de prima semifinală, ei bine au făcut-o Republica Moldova şi Bulgaria, vecinele noastre. Avem lista completă cu calificaţi în articol.

Publicat

pe

Republica Moldova calificare Eurovision 2021 Natalia Gordienko
Republica Moldova calificare Eurovision 2021 Natalia Gordienko │ FOTO: EBU / ANDRES PUTTING

Ediţia cu numărul 65 a concursului Eurovision are loc în acest an în arena Ahoy din Rotterdam. Acolo s-a aflat public la cele două semifinale, cu 3500 de persoane prezente, adică 20% din capacitatea arenei. Republica Moldova s-a remarcat prin prestaţia Nataliei Gordienko, care a cântat piesa "Sugar" şi a ţinut cea mai lungă notă a serii, 17 secunde. Melodia este compusă de către vedetele pop Dimitris Kontopoulos şi Philipp Kirkorov, iar versurile poartă semnătura lui Mikhail Gutseriyev şi Sharon Vaughn, care au creat multiple alte piese participante la Eurovision.

Natalia Gordienko are 33 de ani şi s-a născut la Chişinău, câştigând în 2006 un premiou important la Internaţional Arts Festival Slavianski Bazaar din Vitebsk, Belarus. În 2008 primea titlul onorific de "Artist Emerit" al Moldovei. Nu este prima sa participare la Eurovision, ea încercându-şi norocul şi în 2006 alături de Arsenie Todiras de la O-Zone.

Moldova a obţinut cel mai bun rezultat la Eurovision în 2017, cu piesa "Hey Mamma", cântată de Sunstroke Project, care a ocupat locul 3 în finală.

17 artişti au concurat în seara de joi, 20 mai, reprezentaţi ai ţărilor San Marino, Estonia, Cehia, Grecia, Austria, Polonia, Republica Moldova, Islanda, Serbia, Georgia, Albania, Portugalia, Bulgaria, Finlanda, Letonia, Elveţia şi Danemarca.

Mai departe au mers 10 artişti/trupe, reprezentând următoarele ţări:

 • Albania: Anxhela Peristeri - Karma
 • Bulgaria: Victoria - Growing Up Is Getting Old
 • Finlanda: Blind Channel - Dark side
 • Grecia: Stefania - Last Dance
 • Islanda: Daði og Gagnamagnið - 10 Years
 • Moldova: Natalia Gordienko - Sugar
 • Portugalia: The Black Mamba - Love Is On My Side
 • San Marino: Senhit feat Flo Rida - Adrenalina
 • Serbia: Hurricane - Loco Loco
 • Elveţia: Gjon's Tears - Tout L'Univers

Finlanda a avut o piesă rock catchy, iar Islanda a prezentat un moment înregistrat, având un caz  de Covid printre artişti.

Primii finalişti i-am aflat marţi, iar din păcate România (Roxen) nu se numără printre ei. Pe 18 mai s-au calificat mai departe artişti din Lituania, Rusia, Suedia, Cipru, Norvegia, Belgia, Israel, Azerbaidjan, Ucraina şi Malta. Lor li se alătura cei calificaţi direct în finală, tari ca Marea Britanie, Franţa, Italia, Germania, Spania şi Olanda.

Finala va avea loc sâmbătă, începând cu ora 22:00 şi va fi transmisă de TVR 1. Republica Moldova va cânta în a doua jumătate a marii finale.

Emisiuni radio-tv

Câştigătoarea Eurovision 2021 a fost o piesă rock; Ce loc a obţinut Moldova

Chiar dacă Eurovision 2021 a avut doar două piese rock veritabile, acestea au fost foarte îndrăgite de public. Una a fost a Italiei, reprezentată de trupă Maneskin, cu piesa "Zitti e Buoni" şi una a Finlandei. Nordicii au fost reprezentaţi de trupă Blind Channel cu piesa "Dark Side". Marii favoriţi au fost totuşi Elveţia şi Franţa pe parcursul votării, dar totul a fost întors în ultima clipă de votul publicului.

Publicat

pe

Trupa Maneskin din Italia a câștigat finala Eurovision 2021
Trupa Maneskin din Italia a câștigat finala Eurovision 2021 │ FOTO: EBU / ANDRES PUTTING

26 de ţări au concurat în marea finală Eurovision 2021, eveniment desfăşurat în Rotterdam, pe Ahoy Arena, cu 3500 de persoane prezente. Asta după un an de pauză, din cauza pandemiei. După două semifinale, una pe 18 şi una pe 20 mai au fost selectaţi 20 de participanţi la finală, plus alte 6 ţări calificate din start. Din păcate România nu se calificase după prima semifinală de pe 18 mai, iar Roxen nu a mai urcat pe scenă în marea finală.

Votarea s-a făcut în două segmente: voturile juriului, urmate de voturile publicului. Islanda nu a putut să îşi cânte piesa live, folosind un moment pre-inregistrat, deoarece delegaţia s-a confruntat cu un caz de Covid-19.

Pe măsură ce ţările îşi acordau voturile, iar Grecia şi Cipru se votau între ele şi Australia surprindea votând Malta de exemplu, doi favoriţi se poziţionau clar. Elveţia şi Franţa au condus pe rând autoritar în preferinţele juriului până la finalul acestei prime jurizări. Apoi a venit şi votul publicului, cu un moment ruşinos pentru Marea Britanie, care a primit zero puncte şi de la public şi de la juraţi. Posibilă penalizare geopolitică pentru Brexit... Şi Germania a rămas doar cu cele 3 puncte de la juriu şi zero de la public.

Nici Hooverphonic nu a mers prea bine, zecile de puncte de la juriu fiind completate de doar câteva de la public. Islanda a stat pentru câteva momente pe locul întâi, după un vot masiv al publicului, dar Italia şi numărul său rock a cucerit până la urma trofeul, lăsând Franţa şi Elveţia în urmă.

Italia a avut piesa câştigătoare:

Italia prin Maneskin a impresionat printr-un soi de rock catchy cu atitudine şi cu o voce sexy a solistului, pigmentată cu haine roşii din piele cu alură de bondage. Am avut şi solo-uri simple dar plăcute spre final şi efecte pirotehnice. Şi despre Natalia Gordienko, reprezentanta Moldovei s-a vorbit în seara finalei, după ce a scăpat microfonul în vreme ce îşi interpreta piesa.

În Marea Finală am avut şi un număr în care foşti câştigători ai Eurovision, inclusiv din anii '70, '80 şi '90 îşi interpretau piesele de pe acoperişurile din Rotterdam. Elena Paparizou şi Lordi au fost printre invitaţi. A fost şi un moment comic când reprezentantul Islandei a refuzat să dea punctele altcuiva decât Islandei dacă nu se cânta refrenul catchy al piesei din ţara sa.

Ce e sigur e că Italia a câştigat cu Maneskin şi la anul va organiza competiţia Eurovision 2022. Vecinii din Republica Moldova au terminat concursul pe locul 13, iar Bulgaria pe 11.

Clasamentul Eurovision 2021

 1. Italia / Måneskin – Zitti E Buoni (524 puncte)
 2. Franța /Barbara Pravi – Voilà (499 puncte)
 3. Elveția / Gjon’s Tears – Tout l’Univers (432 puncte)
 4. Islanda / Da∂i Freyr og Gagnamagni∂ – 10 Years (378 puncte)
 5. Ucraina / Go_A – Shum (364 points)
 6. Finlanda / Blind Channel – Dark Side (301 puncte)
 7. Malta / Destiny – Je Me Casse (255 puncte)
 8. Lituania / The Roop – Discoteque (220 puncte)
 9. Rusia / Manizha – Russian Woman (204 puncte)
 10. Grecia/ Stefania – Last Dance (170 puncte)
 11. Bulgaria / Victoria – Growing Up is Getting Old (170 puncte)
 12. Portugalia / The Black Mamba – Love Is On My Side (153 puncte)
 13. Moldova / Natalia Gordienko – SUGAR (115 puncte)
 14. Suedia / Tusse – Voices (109 puncte)
 15. Serbia / Hurricane – Loco Loco (102 puncte)
 16. Cipru / Elena Tsagrinou – El Diablo (94 puncte)
 17. Israel / Eden Alene – Set Me Free (93 puncte)
 18. Norvegia / TIX – Fallen Angel (75 puncte)
 19. Belgia / Hooverphonic – The Wrong Place (74 puncte)
 20. Azerbaijan / Efendi – Mata Hari (65 puncte)
 21. Albania / Anxhela Peristeri – Karma (57 puncte)
 22. San Marino / Senhit – Adrenalina (50 puncte)
 23. Olanda (Hosts)/ Jeangu Macrooy – Birth of a New Age (11 v)
 24. Spania /Blas Cantó – Voy A Querdarme (6 puncte)
 25. Germania/ Jendrik – I Don’t Feel Hate (3 puncte)
 26. Marea Britanie /James Newman – Embers (0 puncte)
Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< sept. 2021 >>
lmmjvsd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Trending