Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Zero infectaţi după concertul cu 5000 de persoane din Barcelona; Experimentul a reuşit

La finalul lunii martie autorităţile din Barcelona au organizat un concert experimental cu 5000 de participanţi, pentru a testa viabilitatea acestor evenimente în etapa curentă a pandemiei Covid-19. Vorbim despre o perioadă în care deja Europa a trecut de 100 de milioane de vaccinaţi şi marile ţări au sărit de pragul de 40% populaţie inoculată. Ce a rezultat în urma testului aflaţi din articol.

Publicat

pe

Public concert
Public concert

Concertul rock din Barcelona a avut loc la Palau Sunt Jordi din capitala catalană. Participanţii au purtat măşti şi au fost testaţi la intrare pentru a verifica dacă sunt sau nu infectaţi cu Covid-19. Li s-a permis apoi intrarea la concertul trupei Love of Lesbian de pe 27 martie. Au fost purtate măşti FFP2, iar sala de concerte a avut o aerisire şi o ventilaţie îmbunătăţită. Organizatorii au creat proceduri speciale pentru a ajunge la toaletă sau bar, dar nu a fost şi distanţare socială.

A fost unul dintre primele evenimente cu mii de spectactori ţinute în Europa după un an de pandemie. Oamenii de ştiinţă au preluat datele obţinute după eveniment şi au păstrat contactul cu participanţii. Studiul este acum gata la o lună distanţă şi a fost dezvăluit că nici măcar unul dintre cei 5000 de participanţi nu a fost infectat cu Covid-19.

Care e concluzia?

Josep Maria Llibre, doctor la spitalul Germans Trias i Pujol din Barcelona a declarat în cadrul unei conferinţe ca un concert cu muzică live într-o sală acoperită cu măsuri corecte de protecţie şi ventilaţie puternică reprezintă o activitate sigură. Nu există indicii că transmisia virusului a avut loc la eveniment, ceea ce era obiectivul acestui studiu.

La 2 săptămâni după concert au fost doar 6 cazuri pozitive confirmate în rândul spectatorilor, dar 4 au luat boala din alte părţi, în vreme ce alţi 2 încă nu sunt confirmaţi 100%. Încă un concert de test a avut loc în Olanda în martie, cu 1300 de persoane. Tot în Barcelona aceeaşi echipă de oameni de ştiinţă organizase un prim test într-o sală din Barcelona cu 500 de participanţi, cu rezultate bune. Asta în decembrie 2020.

Între timp Noua Zeelandă a găzduit în ultima săptămână un concert cu 50.000 de persoane, primul de o asemenea amploare pe glob din ultimul an. Între timp se discută şi în România despre organizarea unui concert experimental la Cluj-Napoca, pentru a evalua riscurile aferente.

Comentează

Trending