Urmărește-ne în Social Media

Tehnologie

Inteligența artificială a creat "noi" piese Nirvana și Amy Winehouse cu scopul de a atrage atenția asupra sănătății mintale

O organizație din Toronto a creat o compilație cu melodii realizate cu ajutorul inteligenței artificiale. Piesele au fost compuse în stilul unor regretați muzicieni care au trecut în neființă la vârsta de 27 de ani. Mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Kurt Cobain / Amy Winehouse
Kurt Cobain / Amy Winehouse │ FOTO: MTV / captură YouTube - "Black To Black"

Denumit "Lost Tapes Of The 27 Club", proiectul a fost inițiat de Over The Bridge, o organizație a cărei activitate se concentrează asupra sănătății mintale și a importanței ajutorului specializat. Over The Bridge are în vedere mai ales muzicienii care se pot confrunta cu suferințe mintale și dependențe, elemente ce au dus la pierderea unor artiști ca Amy Winehouse sau Kurt Cobain.

"Lost Tapes Of The 27 Club" înglobează o serie de melodii ale artiștilor care au murit la 27 de ani (de asemenea Jimi Hendrix și Jim Morrison). Noile piese au fost create în mare parte de computere, cu ajutorul programului de inteligență artificială Magenta. Acesta a analizat piesele anterioare ale unui artist pentru a afla cum să compună ca acei muzicieni. Un alt program bazat pe inteligența artificială a fost apoi folosit pentru a crea versurile.

"Ce s-ar fi întâmplat dacă toți acești muzicieni pe care îi iubim ar fi avut parte de ajutor specializat pentru sănătatea mintală? Cumva în industria muzicală, [depresia] este privită ca pe ceva normal și <<romantic>>. Muzica lor este văzută ca o suferință autentică", a declarat pentru Rolling Stone Sean O'Connor, membru al consiliului de administrație Over The Bridge.

Over The Bridge îi ajută pe membrii industriei muzicale să facă față problemelor mintale, oferind sprijin prin workshop-uri, sesiuni Zoom și multe altele, cum este proiectul muzical în discuție.

AUDIO "Lost Tapes Of The 27 Club":

"Drowned in the Sun" (stilul Nirvana)

"Man, I Know" (stilul Amy Winehouse)

"The Roads Are Alive" (stilul The Doors)

"You’re Gonna Kill Me" (stilul Jimi Hendrix)

Comentează

Muzică și film

Urmărește trailerul pentru "Back to Black", un film biografic despre Amy Winehouse

Primul trailer pentru viitorul film despre Amy Winehouse, "Back to Black", a devenit disponibil pentru vizionare. Pelicula o are în rolul principal pe actrița Marisa Abela. Mai multe detalii și video în articol.

Publicat

pe

Trailer "Back to Black"
Trailer "Back to Black" │ FOTO: captură YouTube / StudiocanalUK

Regizat de Sam Taylor-Johnson ("Fifty Shades of Grey", "Nowhere Boy"), pe baza unui scenariu scris de Matt Greenhalgh, "Back to Black" o prezintă pe Marisa Abela în rolul regretatei Amy Winehouse. Filmul se concentrează pe anii de început ai artistei, ca muzician de jazz în nordul Londrei, și călătoria ei tumultoasă către faimă.

Distribuția filmului îi mai include pe Jack O’Connell în rolul soțului lui Winehouse, Blake Fielder Civil, Eddie Marsan ca tatăl lui Winehouse, Mitch și Juliet Cowan în rolul mamei Janis Winehouse-Collins, iar Lesley Manville o interpretează pe bunica sa, Cynthia.

"Nu scriu muzică pentru a fi celebră. Scriu cântece pentru că nu știu ce aș face dacă nu aș compune", spune Marisa Abela în trailer.

"Back to Black" a primit sprijin din partea moștenitorilor lui Amy Winehouse, Universal Music Group și Sony Music Publishing. Filmul este programat să apară în cinematografe pe 10 mai 2024.

"Back to Black" este primul film biografic despre Amy Winehouse. După moartea cântăreței în 2011, la vârsta de 27 de ani, au apărut numeroase documentare despre viața și cariera ei, inclusiv câștigătorul Premiului Oscar din 2015, "Amy" și "Reclaiming Amy", un proiect marca BBC, lansat în 2021.

TRAILER: "Back to Black"

Citește în continuare

Lifestyle

Preţ record plătit pentru ultima chitară folosită de Kurt Cobain la un concert Nirvana

Probabil aţi remarcat în aceste zile nişte sume record circulând în tabloide şi publicaţii de tot soiul. E perioada licitaţiilor Sotheby's în Londra şi Hard Rock Cafe în SUA. Ei bine, ultima chitară folosită de Kurt Cobain tocmai s-a vândut pentru 1.5 milioane de dolari.

Publicat

pe

Chitara Fender Skystang Kurt Cobain licitatie noiembrie 2023
Chitara Fender Skystang Kurt Cobain licitatie noiembrie 2023 │ FOTO: Hard Rock Cafe

Chitara lui Kurt Cobain la care a cântat artistul înainte de moartea sa în 1994 a fost vândută la licitaţie la final de noiembrie 2023. S-a vândut la un preţ de 1.5 milioane de dolari. E vorba aici despre un instrument Fender Skystang I, iar licitaţia s-a desfăşurat la un restaurant Hard Rock Cafe din Nashville, Tennessee.

Kurt a cântat pentru prima dată la acest Fender Skystang I pe 18 octombrie 1993, la Arizona State Fair Veteran's Memorial Coliseum, în timpul turneului In Utero. A păstrat-o până la reprezentaţia finală, cea de pe 1 martie 1994, la Terminal 1 din Munchen. Moartea sa avea să se petreacă pe 8 aprilie 1994, la locuinţa sa din Seattle. Cobain s-a sinucis la doar 27 de ani.

Ei bine, revenim în 2023, cu legendarul instrument ajuns în colecţia lui Mitsuru Sato, care a participat prin telefon la licitaţia ţinută la Hard Rock Cafe în Nashville. Sato este un om de afaceri japonez, care vrea să deschidă o cafenea cu un muzeu cae expune alte instrumente muzicale celebre. Va da chiar şansa unor clienţi să interacţioneze cu ele, dorind să "ducă rock-ul şi la generaţiile viitoare".

O parte din veniturile generate de această licitaţie merg spre Kicking the Stigma, o iniţiativă legată de sănătate mentală. Odată cu această licitaţie, Skystang I a intrat în top 10 cele mai scumpe chitare vândute în istorie. Până acum Fender-ul pentru stângaci fusese deţinut de către fratele mai mare al lui Kurt, Chad şi vine cu cureaua sa originală şi cu corzile originale.

La aceeaşi licitaţie din noiembrie 2023 s-a vândut şi chitara psihedelică a lui Eric Clapton, The Fool, pentru 1.27 milioane de dolari. O pereche de jeanşi purtaţi de Cobain în videoclipul "Heart Shaped Box" au ajuns la un fan de asemenea, care a cheltuit 412.750 de dolari.

Citește în continuare

Industria muzicala

Foștii membri Nirvana s-au reunit pentru o discuție despre albumul "In Utero" - VIDEO

Krist Novoselic, Dave Grohl și producătorul Steve Albini au stat la povești cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la lansarea "In Utero", cel de-al treilea și ultim album al trupei Nirvana. Totul s-a desfășurat în cadrul podcastului Conan O’Brien Needs a Friend. Detalii și video în articol.

Publicat

pe

Krist Novoselic, Dave Grohl și Steve Albini la podcastul Conan O'Brien Needs a Friend
Krist Novoselic, Dave Grohl și Steve Albini la podcastul Conan O'Brien Needs a Friend │ FOTO: captură YouTube / Team Coco

Novoselic, Grohl și Albini au vorbit pe larg despre procesul de înregistrare a albumului "In Utero", eventuale comparații cu anteriorul disc, "Nevermind", dar și despre reacția casei de discuri cu privire la "In Utero". Au menționat profunzimile versurilor scrise de regretatul Kurt Cobain și au povestit despre farsele pe care le-au făcut unor artiști ca Gene Simmons, Evan Dando și Eddie Vedder.

Într-un clip teaser lansat înaintea episodului complet de podcast, cei trei au vorbit și despre ascensiunea amețitoare a trupei după lansarea albumul "Nevermind" și despre felul în care au navigat un astfel de succes internațional.

Pe 27 octombrie va avea loc lansarea unei ediții deluxe a albumului "In Utero", care conține 53 de piese nelansate, inclusiv două concerte complete din era "In Utero": o reprezentație din 1993 la Los Angeles și ultimul lor concert în Seattle, din 1994.

Ediția aniversară va fi disponibilă într-o gamă variată - CD, vinil, box set. Set-urile Super Deluxe Edition se laudă și cu un panou acrilic detașabil cu imaginea emblematică a albumului, o carte de 48 de pagini cu fotografii nelansate până acum, un fanzin de 20 de pagini, o litografie a afișului turneului din Los Angeles realizată de artistul Coop, trei pliante pentru concerte și două bucăți din biletele concertelor din Los Angeles și Seattle.

Citește în continuare

Trending