Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Gabi Luncă a murit; Artista avea 81 de ani şi fusese infectată cu Covid-19

Lumea muzicii populare din România este în doliu, deoarece artista Gabi Luncă a murit. Aceasta a fost una dintre cele mai renumite cântăreţe de muzică populară şi lăutărească din ţara noastră. Avea 81 de ani şi a murit din cauza infecţiei cu Covid-19. Fusese internată la Spitalul Judeţean Ilfov şi era în stare stabilă cu câteva zile în urmă. Avem detalii despre viaţa şi cariera sa în articol.

Publicat

pe

Gabi Luncă
Gabi Luncă │ FOTO: TVR

Gabi Luncă s-a născut pe 16 octombrie 1938, la Vărbilău, în judeţul Prahova şi a fost una dintre cele mai renumite cântăreţe de muzica populară. Era cunoscută pentru "vibrato-uri dulci", cucerind atât publicul din ţară, cât şi pe cel de peste hotare. Din 1992 s-a reorientat spre muzică religioasă. Artista a fost şi cetăţean de onoare al comunelor Şiria din judeţul Arad şi Vărbilău, judeţul Prahova, dar şi misionar creştin şi filantrop. A devenit cunoscută de la 17 ani, când a fost cooptata de Orchestra Flacăra Prahovei din Ploieşti.

Pe atunci cânta muzică orăşenească lăutărească. În anii '50 a fost invitată să colaboreze cu casa de discuri Electrecord, înregistrând primul sau album, cu doar 4 piese. Cea mai celebră a fost "Dă-mi drumul nevastă-n casă", îndrăgita imediat de public. Din 1951 a cântat alături de tatăl sau, violonistul Dumitru Luncă, iar după 1953 devenea solista orchestrei de muzica populară a Clubului Muncitoresc din Băicoi. A colaborat şi cu Ansamblul Folcloric al Clubului 1 Mai, Ploieşti, dar şi cu Orchestra Flacăra Prahovei a Filarmonicii din Ploieşti.

Maria Lătăreţu și Tudor Vornicu au fost ca niște mentori pentru Gabi Luncă.

"Ea m-a învățat și m-a îndrumat foarte mult şi iată că nici astăzi n-am uitat tot ce m-a învățat. Am întâlnit-o şi pe doamna Ioana Radu, care mi-a spus: “Ai să ajungi mare!”. Am cântat împreună la un concert la Sala Palatului și m-a durut că au pus-o să deschidă spectacolul. Am avut mult de ]nvăţat de la dânsa şi mi-a prins bine. Deși n-am avut un mentor, am copiat tot ceea ce a fost bun de la alţi artişti", a spus Gabi Luncă.

Artista a realizat numeroase inregistari la Electrerecord, colaborând cu şefi de orchestra precum Nicu Stănescu, Zisu Georgescu sau Florian Economu.

În 2019 am văzut-o pe Gabi Luncă urcând pe scena de la Cerbul de Aur, care a reunit un moment special, cu 100 de artişti din zona folclorului românesc. Recitalul său a venit la ani buni după retragerea din activitate. Iată ce declară cântăreaţa:

Nu m-am gândit niciodată că la aproape 81 de ani o să cânt la acest eveniment măreț. Îmi place Cerbul de Aur şi sper să rămână cât om trăi. Mulțumesc Televiziunii Române că s-a gândit la mine. Mă bucură şi voi cânta o melodie cu un mesaj şi cu cuvinte frumoase. Am amintiri frumoase legate de Cerbul de Aur. Ne strângeam cu toții în fața televizorului și ne bucurăm că avem şi la noi în țară un eveniment atât de mare şi de frumos. Mă bucur că am onoarea să particip și eu anul acesta, iar cu această ocazie am scris o melodie special".

Comentează

Trending