Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Întregul sector cultural cere sprijinul Președintelui României într-o scrisoare deschisă: "Noi, artiștii și operatorii culturali, ne simțim îngrădiți de la dreptul fundamental al muncii"

O scrisoare deschisă, redactată în numele întregului sector cultural, i-a fost adresată Președintelui României, Klaus Iohannis, în speranța implementării unei scheme de ajutor de stat. După un an de pandemie și 30 de ani în care ”cultura nu a fost niciodată o prioritate”, artiștii și operatorii culturali îi cer președintelui un plan național de relansare a acestui sector. Printre artiștii care au semnat scrisoarea se numără Tudor Chirilă (Vama), Adrian Despot (Vița de Vie), Nicu Alifantis și Alin Dincă (Trooper).

Publicat

pe

John McLaughlin în concert la Sala Palatului pe 18 aprilie 2019 │ FOTO: Andrei Zidăroiu / InfoMusic.ro

Peste 200 de reprezentanți ai sectorului culural semnează o scrisoare deschisă adresată Președintelui României, Klaus Iohannis. În textul scrisorii sunt enumerate măsurile Guvernului care au afectat acest sector în perioada pandemiei, precum interzicerea completă a activităților culturale sau suspendarea finanțărilor. Se solicită, totodată, implementarea unei scheme de ajutor de stat, precum și a unui plan de redeschidere a sectorului, fiind amintită importanța dezvoltării domeniului culturii, ce a fost multă vreme neglijat în România.

"Efortul nostru colectiv a adus României recunoaștere internațională, a creat zeci de mii de locuri de muncă"

"A trecut mai bine de un an de când efectele pandemiei cauzate de virusul SARS CoV 2 au început să se resimtă și în România. Cultura a fost printre primele domenii afectate de pandemie, fiind chiar un simbol al începutului acesteia, prin restricționarea sau anularea a numeroase evenimente sau activități culturale și, cel mai probabil, va fi ultimul domeniu care își va reveni la normal.

Apelăm la dumneavoastră în calitate de Președinte al tuturor Românilor pentru urgentarea implementării unei scheme de ajutor de stat, precum și a unui plan de redeschidere a sectorului cultural, până nu este prea târziu.

Cultura nu a fost niciodată o prioritate în ultimii 30 de ani în planurile de dezvoltare a țării. În ciuda acestui fapt, datorită ambiției operatorilor din domeniu, sectorul a crescut puternic în ultimii 10 ani. Efortul nostru colectiv a adus României recunoaștere internațională, a creat zeci de mii de locuri de muncă, a avut milioane de beneficiari direcți și a contribuit, potrivit diferitelor măsurători, cu între 1,5% și 3% din PIB la economia țării", se arată în textul scrisorii.

Printre solicitările concrete făcute prin intermediul acestei scrisori se regăsește și intervenția directă din partea Președintelui, acest gest având puterea de a influența viitoarele măsuri ale Guvernului. Klaus Iohannis este avertizat, de asemenea, că, în lipsa unui plan de relansare, atât pentru sectorul cultural, cât și pentru alte "domenii sau industrii care suferă de același tratament neglijent", s-ar putea ajunge la "o destabilizare puternică a pieței unice".

"Intervenția dumneavoastră, Domnule Președinte, ar fi considerată un semn că sectorul cultural nu este abandonat"

"Noi, artiștii și operatorii culturali, ne simțim îngrădiți de la dreptul fundamental al muncii, fără a fi în vreun fel compensați pentru pierderile noastre.

Domnule Președinte Iohannis, sectorul cultural nu își dorește nici tratament preferențial, nici măsuri care să pericliteze eforturile autorităților de a proteja populația țării de pandemie.

Atât artiștii, cât și operatorii culturali își doresc tratament egal și șansa de a-și proteja organizațiile, proiectele și inițiativele de care România a beneficiat și cu care s-a mândrit până în 2020.

Solicităm:

  • Luarea de măsuri economice conforme cu situația în care sectorul cultural se află: o schemă de ajutor de stat echitabilă pentru toți artiștii și operatorii culturali, adoptată în regim de urgență, care să prevadă despăgubire justă pentru toți operatorii culturali, indiferent de subdomeniul de activitate și forma de organizare juridică
  • Realizarea unui plan național de relansare a domeniului culturii, cu implicarea specialiștilor, bazat pe predictibilitate, care să prevadă o schemă de redeschidere a activităților, și pe baza căruia artiștii și operatorii să-și poată planifica activitatea, respectiv despăgubiri și asigurări pentru cei care nici la un an de la debutul pandemiei nu-și pot relua activitatea.

Intervenția dumneavoastră, Domnule Președinte, ar fi considerată un semn că sectorul cultural nu este abandonat și ar demonstra că Statul român prețuiește cu adevărat sectorul cultural și contribuția sa în societate.

De asemenea, dacă se va trece la realizarea acțiunilor solicitate anterior, de aceste măsuri vor beneficia și domenii conexe, cum ar fi domeniul Horeca sau domeniul turistic.

Această scrisoare vă este adresată, Domnule Președinte, nu de un individ, nu de o organizație sau de vreun subdomeniu al culturii, ci în numele întregului sector cultural, dar și în numele celorlalte domenii sau industrii care suferă de același tratament neglijent, care poate duce la o destabilizare puternică a pieței unice."

"Cultura este sufletul unei comunități (...) Acum, când ne aflăm în fața unei provocări fără precedent la nivel mondial, este cel mai rău moment să o lăsăm să moară"

În finalul scrisorii este readusă în atenție o declarație a lui Klaus Iohannis din 2016, făcută cu prilejul Zilei Culturii Naționale:

"<<Cu toții ne dorim, cred, să trăim într-o lume mai bună, mai educată, mai corectă și mai decentă. Dar pentru a trăi într-o astfel de lume trebuie s-o creăm zi de zi, împreună și putem face acest lucru prin cultură.>> (Klaus Iohannis, 2016)

Vă cerem să vă aduceți aminte de acele cuvinte și ca un apărător al culturii, cum mulți vă consideră încă din 2007, să ne fiți alături în cel mai greu moment al sectorului nostru, de la căderea comunismului încoace.

Cultura este sufletul unei comunități. Cultura deschide minți, creează identitate, contribuie în mod direct la creșterea calității vieții oamenilor, sprijină educația, întărește comportamente individuale și sociale pozitive, crește încrederea oamenilor unii în alții, contribuie în mod direct la dezvoltarea economică a unei țări și colaborează cu multe alte domenii reprezentative pentru o societate. Cultura integrează, inspiră, promovează, vindecă și ajută fiecare persoană cu care intră în contact. Acum, când ne aflăm în fața unei provocări fără precedent la nivel mondial, este cel mai rău moment să o lăsăm să moară."

Pe lista celor care semnează această scrisoare se regăsesc membrii asociației AROC (Asociația română a organizatorilor de concerte și evenimente culturale) și MUZE (Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans), artiști precum Tudor Chirilă, Adrian Despot, Nicu Alifantis și Alin Dincă și organizatori de evenimente ca Bogdan Buta (Untold/Neversea), Codruța Vulcu (ARTmania Festival Sibiu/Blaj aLive) și Andi Mitoi (Summer Well Festival). Puteți citi textul complet al scrisorii aici.

Comentează

Trending