Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

"Am respectat regulile ce ni s-au impus, fără a primi nimic în schimb"; Declarațiile marilor organizatori de festivaluri, după un an de pandemie

Organizatorii festivalurilor UNTOLD, Electric Castle și TIFF au criticat măsurile luate de Guvern în anul pandemic 2020 și în primele luni ale lui 2021. Restricțiile au fost respectate, dar nu se prefigurează niciun plan de redresare, în acest context fiind imposibil de continuat.

Publicat

pe

Reprezentanți ai industriilor de evenimente, culturale și HoReCa la conferința de presă
Reprezentanți ai industriilor de evenimente, culturale și HoReCa la conferința de presă │ FOTO: PR

Reprezentanții industriilor afectate de pandemie, printre care și cea culturală și de evenimente, au mai multe nemulțumiri și spun că autoritățile au luat măsuri puține, inadecvate și întârziate, neînsoțite în prealabil de un plan de redresare și care nu vor face decât să șteargă tot progresul realizat de către toate aceste sectoare în ultimii ani.

Bogdan Buta (UNTOLD): "Toate țările europene au venit cu măsuri de compensare pe zona culturală. Este foarte important să jucăm după aceleași reguli"

"Am venit cu o abordare constructivă și să tragem un semnal de alarmă. Avem soluții și măsuri, dar avem nevoie de asumare. Cu siguranță a fost un an greu pentru toată lumea, cu toate acestea sunt anumite categorii care sunt efectiv restricționate de la drepturi fundamentale care sunt blocate fără alternativă și fără dialog. Suntem cât se poate de responsabili, drept dovada am fost implicați încă de la începutul pandemiei, am fost proactivi și am împrumutat logistica noastră la spitale, suntem entități responsabile și vrem să ajutăm.

Sectorul cultural a fost primul închis și suferă în continuare. Milioane de oameni care se bucură de ceea ce oferă sectorul nostru. În spate sunt sute de angajați, sute de milioane atrase în economia noastră de acest sector. Toate țările europene au venit cu măsuri de compensare pe zona culturală. Este foarte important să jucăm după aceleași reguli și să ne bazăm deciziile pe soluții științifice: teste rapide la intrare, adeverință de vaccinare, adeverință de anticorpi. Avem nevoie doar de decizii", a declarat Bogdan Buta (fondator UNTOLD) în cadrul unei conferințe de presă desfășurată în luna martie, la care au participat reprezentanți ai celor mai afectate industrii de pandemia COVID-19 - industria culturală, a ospitalității, artiștii independenți și lucrătorii din industria spectacolelor.

Mihai Păun (Electric Castle): "Așteptăm din partea autorităților aceeași responsabilitate și respect pe care noi le-am arătat în ultimul an"

Această părere, a nevoii unui plan de redresare, este împărtășită și de Mihai Păun, Directorul festivalului Electric Castle.

"Așteptăm din partea autorităților aceeași responsabilitate și respect pe care noi le-am arătat în ultimul an. Am prioritizat siguranța, am respectat regulile ce ni s-au impus, fără a primi nimic în schimb. Este momentul ca autoritățile să răspundă cu același respect: să prezinte o strategie care să ne permită să ne setăm pentru următoarele luni și să adopte măsuri compensatorii pentru toate pierderile pe care le-am suferit în urma restricților impuse, și pe care le vom duce cu noi ani buni de acum înainte", a declarat Mihai Păun.

Tudor Giurgiu (TIFF): "Suntem alături de toți colegii din sectorul de evenimente, din Horeca, profund afectați de criză"

"Deși TIFF are o formulă de organizare și un specific care teoretic îi va permite să aibă loc în vară, precum în 2020, suntem alături de toți colegii din sectorul de evenimente, din Horeca, profund afectați de criză, de lipsa unor scenarii concrete prin care să li se permită reluarea activității, în condiții de siguranță. Lipsește încrederea în toți acești oameni care nu sunt defel ageamii sau heirupiști", a declarat Tudor Giurgiu.

Festivalurile UNTOLD și Electric Castle au date confirmate pentru 2021, însă actualul context face ca edițiile din acest an să facă desfășurarea evenimentelor la fel de imprevizibilă. UNTOLD 2021 ar trebui să aibă loc în perioada 5 - 8 august, iar Electric Castle 2021 în perioada 14 - 18 iulie.

Comentează

Trending